Bude to přespříliš? Třetí část nejbrutálnější hororové série v říjnu trumfne vlastní nechutnosti

Bude to přespříliš? Třetí část nejbrutálnější hororové série v říjnu trumfne vlastní nechutnosti
Terrifier 3 | Cineverse
Terrifier 3 je pro hororovou komunitu momentálně nabídkou, již se těžko odmítá. Leoneho představivost a umění maskérů možná leckomu zpodobňují chorou mysl, ale účinnější žánrová reklama svým způsobem neexistuje. První snímek proslul tísnivou surreálnou atmosférou a také scénou, v níž Art rozpůlí jednu z obětí pomocí desítky let neostřené pilky. Pěkně od rozkroku směrem nahoru. Dvojka nějakým zázrakem přitvrdila a současně přijala černohumorný a sebereferenční charakter – zmrtvýchvstalý klaun se stal jakýmsi symbolem Halloweenu a všeho tajuplného, co se za maskováním v předvečer svátku Všech svatých ukrývá.
Terrifier 3
Terrifier 3
AI
61%
Leone hodlá něco podobného zopakovat i ve trojce, kde halloweenské koledy vystřídají štědrovečerní přání nevinných dětí. Ty pravděpodobně nebudou klaunova řádění ušetřeny, jak avizoval první trailer, v němž jde mladý kluk uprostřed noci zkontrolovat hluk u vánočního stromku. Místo Santy tam číhá magor se sekerou v tematickém kostýmu a jeho znepokojivé úšklebky nasvědčují, že tahle verze Grinche bude nepřístupná nejen dětem, nýbrž i mnoha dospělým divákům s méně trénovaným žaludkem.
Snímek má tuzemskou premiéru stanovenou na 24. října, ale americký distributor Cineverse spolu s produkující společností Bloody Disgusting čerstvě předsunuli americkou premiéru o dva týdny, a to na 11. října. Minimálně tamní publikum tak před Halloweenem dostane víc prostoru zpracovat nervózně očekávaný snímek, jímž se Leone pokusí trumfnout sám sebe. Minulý rok tweetoval o scéně tak brutální, že její natáčení neustál ani herecký představitel šíleného klauna David Howard Thornton. Sám to potvrdil v komentáři na sociální síti X, podle něhož neměl daleko ke zvracení.
Terrifier
Terrifier 2
Terrifier 2
Terrifier
Terrifier
Mějte na paměti, že tato jinak neidentifikovaná sekvence se má nacházet v třetí části série, jejíž obsažené násilí přimělo hororového mistra Mikea Flanagana (Doktor Spánek, Ouija) k vynalezení termínu „mega slasher“. Slasher je zavedený subžánr tzv. vyvražďovaček, v němž převážně puberťáci končí pod kudlou sériových vrahů. Terrifier 3 má zacházet do extrémů i přesto, že jde o první mainstreamový příspěvek s plošným distribučním pokrytím. Rozdováděný Leone bude muset ukázat, co v něm vězí – dvojka byla přece jenom cílená na okrajové publikum, ale její žánrový i tematický apel se ukázal být nečekaně všestranným. Pomohla také účinná reklama a zvěsti o díle, u něhož slabší jedinci v kinech omdlévají.
Totéž zatím platí pro završení trilogie, ve kterém režisér zřejmě neváhá ukazovat v Hollywoodu nevídané věci. „Terrifier 3 bude mít vše, co od něj fanoušci očekávají, a Art the Clown všechno pozvedne na ještě vyšší úroveň,“ ubezpečil producent Phil Falcone, jenž poděkoval fanouškovské komunitě za podporu. Druhý díl ostatně vznikl díky soukromým investorům a s pomocí úspěšné kampaně na Indiegogo, kam přispívali dobrovolní dárci. Trojka už měla na masky a efekty štědřejší rozpočet a v době, kdy hororovým žánrem hýbou filosofující projekty studia A24 nebo duchařiny od Blumhouse, je takto nekompromisní test mainstreamového obecenstva vskutku ojedinělý. Půjdete si rozdráždit žaludeční šťávy do kina?
Prohlédněte si žebříček nejlépe hodnocených hororů dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
Zdroje: SlashFilm, X