Kaprkód

74%
Kaprkód
Nekonvenční snímek skýtající označení "dokumentární opera" zpracovává životní cestu a dílo kontroverzního hudebního skladatele Jana Kapra, který byl komunistickým režimem protěžován a oslavován, než byl v průběhu 70. let umlčen a kompletně vymazán z tuzemské historie. Kaprkód čerpá z jeho hudebních kompozic a skrze amatérské filmové záběry a hravé libreto skládá autorův portrét, přičemž odhaluje rozporuplnou tvůrčí osobnost na pozadí historických změn. Forma se vzpírá tradičními pojetí dokumentárních snímků s mluvicími hlavami a ukazuje interpretační náročnost archivních materiálů a pamětí.


Recenze: Kaprkód

Kinobox.cz
70%

Jedná se ale o experiment provedený spíše s důsledností vědeckého bádání než uměleckého tápání. Králová, sama pedagožka a autorka studií třeba o fungování České televize, promyšleně dekonstruuje život svého protagonisty i žánr biografie. Přestože snímkem díky rozdováděnému osmimilimetrovému domácímu videu prostupuje kus z Kaprova humoru, nejedná se o lehký ani spontánně hravý zážitek. Což lze pochopit – vzhledem k tomu, kolik dal celému týmu práce.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Upřímně nejsem vůbec naladěný na to všeobecné nadšení, ale člověk musí asi přijmout, že nějaká kvalita, z které čerpá tolik lidí, holt není pro něj. Nepřijde mi to jako tak originální a sofistikované jako většině mých kolegů.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Pětiletá práce Lucie Králové se propsala do precizně zpracovaného dokumentu, který poskytne adekvátní množství informací o životě skladatele Jana Kapra, hlavně tak ale činí velmi jedinečnou a audiovizuálně poutavou formou.

Dodatečné informace

Původní název:
Kaprkód (více)
  • Česká republika Kaprkód
  • Česká republika Kapr Code
Premiéra v ČR:
15. 4. 2024
Distributor:
Pilot Film
Země původu:
Česká republika, Slovensko