Na cestě

73%
Na cestě

Čtyřčlenná rodina projíždí autem malebnou, hornatou íránskou krajinou. Za volantem sedí starší bratr, vedle něj starostlivá matka, na zadním sedadle se otec se zlomenou nohou hašteří s malým, prostořekým synem. Záhy však začíná být jasné, že se nejedná o obyčejný rodinný výlet… Panah Panahi, syn známého íránského režiséra Jafara Panahiho, ve svém pozoruhodně vyzrálém debutu projevuje neobvyklý cit pro zachycení dynamiky rodinných vztahů, které oscilují od hlubokých projevů vzájemné lásky po prudké hádky, od absurdně humorných momentů po chvíle intenzivně bolestné. (MFF Karlovy Vary)




Recenze: Na cestě

Kinobox.cz
80%

Se zdejšími postavami, které podle všeho obětovaly i střechu nad hlavou pro synův útěk a které podnikají i vlastní útěk duševní, se nakonec sžijeme a je nám s nimi dobře. Herci jsou báječní a sympatičtí a Panahi opakovaně nachází kreativitu tam, kde západní konkurence už dávno stagnuje. A stačí mu k tomu vlastně jen vynalézavá práce s kamerou, která už v úvodní scéně z auta činí útočiště před okolním světem, a chytře nastavená míra kontextu.


mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Syn Jafara Panahiho Panah natočil velmi sympatický debut, který si vůči íránským reáliím neodpustí pár šťouchanců, především však poutavě a nepodbízivě zachycuje osudovou cestu jedné zcela obyčejné rodiny. Více zde.
aquiver
aquiver
2 106 bodů
7.5
Svérázná festivalová road movie, kde silně komorní a minimalistický úvod střídají postupně vizuálně zajímavé exteriéry a nakonec dokonce i slibovaná Vesmírná odysea...

Dodatečné informace

Původní název:
Jadde Khaki (více)
  • Írán Na cestě
  • Írán Jadde Khaki
  • Írán Hit the Road
Premiéra v ČR:
17. 3. 2022
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Írán
Tržby:
0,99 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Na cestě je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch