Iva Baslarová

Iva Baslarová

Autor
Vystudovala mediální studia a žurnalistiku a sociologii. Pracovala jako šéfredaktoka Filmových listů na LFŠ Uherské Hradiště, publikuje v Cinepuru, Alarmu či Heroine. Pracuje jako vysokoškolská učitelka.

Články autora

  1. Autor seriálu M*A*S*H vždy litoval toho, jak naložil s postavou Franka
    Téma20. 11. 2023
    Autor seriálu M*A*S*H vždy litoval toho, jak naložil s postavou Franka

    Během svých dlouhých jedenácti sezón se seriál M*A*S*H stal jedním z nejlépe napsaných televizních pořadů. Divačkami a diváky milovaný sitcom z korejské války lehce ohýbal žánry tak, jak bylo na danou dobu vzácné, a balancoval na hranici skvělé komedie a srdcervoucí tragédie. Práce na scénáři byla oceněná Emmy a dočkala se i dalších nominací. Přesto dnes její tvůrce lituje jednorozměrnosti postavy Franka Burnse, na jehož účet se lidé nesčetněkrát bavili.

  2. Tři oříšky pro Popelku měly premiéru před 50 lety. Od té doby kralují filmovým pohádkám
    Recenze18. 11. 2023
    Tři oříšky pro Popelku měly premiéru před 50 lety. Od té doby kralují filmovým pohádkám

    Česká filmová pohádka Tři oříšky pro Popelku režiséra Václava Vorlíčka z roku 1973 patří mezi jeden z nejoblíbenějších českých počinů tohoto žánru vůbec. Proč je tento snímek tak úspěšný? Co je na něm tak zvláštního, že ho chceme vidět znovu a znovu? A jak se tento obraz pozmění nazíraný feministickou kritickou optikou?

  3. Myšlenky zločince: Evoluce začnou v lednu natáčet. Síť sériových vrahů se stahuje
    Seriály18. 11. 2023
    Myšlenky zločince: Evoluce začnou v lednu natáčet. Síť sériových vrahů se stahuje

    Seriál Myšlenky zločince, který si vytvořil nemalou fanouškovskou základnu i u nás, vysílala CBS a později dlouhých patnáct let. Příběhy z prostředí práce profilovačů a profilovaček pro FBI se v loňském roce přestěhovaly na její streamovací platformu Paramount+ pod pozměněným názvem Myšlenky zločince: Evoluce. A protože první řada zaznamenala opět zájem publika, po skončené stávce se chystá další natáčení v lednu příštího roku.

  4. Příprava druhé řady seriálu Wednesday začala stěhováním do Irska, vlasti Halloweenu
    Seriály14. 11. 2023
    Příprava druhé řady seriálu Wednesday začala stěhováním do Irska, vlasti Halloweenu

    Wednesday je jedním z nejúspěšnějších seriálů streamovací stanice Netflix, právem proto patří na její vlajkovou loď. Produkce se nyní stěhuje z Rumunska do Irska, předběžný termín, kdy padne první klapka, je stanovený na duben příštího roku. V Rumunsku se přitom natáčelo od září 2021 do března 2022. Wednesday drží několik rekordů včetně nejsledovanějšího seriálu, takže Netflix nemusel o jeho pokračování příliš dlouho rozmýšlet. V českém žebříčku sledovanosti se v první desítce držel neuvěřitelných osm a půl měsíce, v čemž hraje jednoznačný prim.

  5. Třetí sezóna Bílého lotosu bude podle Mikea Whitea nadměrná: delší, větší a šílenější
    Seriály9. 11. 2023
    Třetí sezóna Bílého lotosu bude podle Mikea Whitea nadměrná: delší, větší a šílenější

    Tvůrce úspěšného seriálu HBO Mike White označil třetí řadu Bílého lotosu doslova za nadměrečnou. „Bude delší, větší a šílenější. Navím, co na to řeknou lidé, ale já jsem nadšený,“ prohlásil v rozhovoru pro EW. Třetí řada by měla k publiku doputovat v příštím roce, pozdržela ji scenáristická a herecká stávka.

  6. Mathew Perry donutil scenáristu změnit scénu, v níž měl Chandler podvést Monicu
    Seriály7. 11. 2023
    Mathew Perry donutil scenáristu změnit scénu, v níž měl Chandler podvést Monicu

    Matthew Perry, který nedávno skonal ve čtyřiapadesáti letech, proslul především svou rolí Chandlera v Přátelích. Nyní vyšlo najevo, že pomohl zachránit jeho vztah s Monicou (Courteney Cox), když přesvědčil scenáristu, aby ho nenechal svou přítelkyni podvést. Zachránil tím jeho ikonický televizní vztah, kterému publikum drželo pěsti.

  7. Herečka viní Netflix, že jí po natáčení Bridgertonových nepomohl s psychickým zdravím
    Seriály6. 11. 2023
    Herečka viní Netflix, že jí po natáčení Bridgertonových nepomohl s psychickým zdravím

    Herečka Ruby Barker obvinila Netflix, že selhal ve chvíli, kdy se kvůli náročnému natáčení seriálu Bridgertonovi nervově zhroutila. Zmínila to v rozhovoru pro podcast LOAF univerzity v Oxfordu. Britská umělkyně hrála v první sezóně úspěšného netflixovského seriálu Marinu a ve druhé řadě pak krátce hostovala.

  8. Herci a herečky z Přátel se sešli ke společnému truchlení po Mattovi
    Téma4. 11. 2023
    Herci a herečky z Přátel se sešli ke společnému truchlení po Mattovi

    Matthew Perry měl v pátek soukromý pohřeb, kterého se zúčastnili jeho kolegové a kolegyně ze seriálu Přátelé, rodina a blízcí. Jennifer Aniston, Matt LeBlanc, David Schwimmer, Courteney Cox a Lisa Kudrow se sešli ve Forest Lawn Memorial Park v Los Angeles. To je také místo posledního odpočinku Carrie Fisher, Paula Walkera, Debbie Reynolds a Nipsey Hussle. Pohřeb začal ve tři hodiny a skončil v pět hodin odpoledne. Perry, představitel Chandlera Binga, zemřel 28. října v 54 letech.

  9. „Psi mají jedinou vadu. Důvěřují lidem.“ Bessonův DogMan o pomstě míří do kin
    Filmy2. 11. 2023
    „Psi mají jedinou vadu. Důvěřují lidem.“ Bessonův DogMan o pomstě míří do kin

    Francouzský režisér Luc Besson svůj nový snímek DogMan, který bude mít u nás premiéru 30. listopadu, promítal na festivalu v Benátkách, kde se ucházel o Zlatého lva. Vzbudil rozporuplné reakce, což je samo o sobě příslibem zajímavé podívané. Ostatně posuďte sami z traileru s českými titulky.

  10. Vzniká seriál Poltergeist. A možná v něm bude mít znovu prsty Steven Spielberg
    Seriály31. 10. 2023
    Vzniká seriál Poltergeist. A možná v něm bude mít znovu prsty Steven Spielberg

    Kdy jindy než o Hallowenu se hodí oznámit, že společnost Amazon MGM Studios připravuje televizní seriál Poltergeist? Na snímku z roku 1982 se podílel i Steven Spielberg, který je u něj uvedený jako autor námětu, spoluautor scénáře a producent. A přestože je projekt teprve v plenkách a jméno scenáristy dosud nepadlo, podle Variety se na něm bude podílet Spielbergova produkční společnost Amblin Television.

  11. Adrien Brody je nejmladším držitelem hereckého Oscara. Jako jediný ho dostal před třicítkou
    Téma29. 10. 2023
    Adrien Brody je nejmladším držitelem hereckého Oscara. Jako jediný ho dostal před třicítkou

    Vyhrát Oscara je snem každého filmového umělce či umělkyně. Ale držet rekord, to je něco speciálního. Podílí se na tom stejnou měrou talent, píle, pracovitost i trocha štěstí. Dosud nejmladším držitelem zlaté sošky se stal Adrien Brody, jeho příběh, který se s tím pojí, je nicméně sladkobolný.

  12. Disneyho hraná Sněhurka na první fotce s Rachel Zegler a trpaslíky
    Filmy29. 10. 2023
    Disneyho hraná Sněhurka na první fotce s Rachel Zegler a trpaslíky

    Disney zveřejnil první oficiální fotku z nové hrané adaptace Sněhurky (Snow White), která se měla v kinech objevit příští rok. Zároveň informoval o tom, že původní datum premiéry se odkládá o rok. Snímku, jehož provází bouřlivé diskuze a reakce, se tedy dočkáme až v březnu 2025.

  13. Na co zemřela Suzanne Somers z Kroku za krokem? Podle nejnovějších informací na rakovinu prsu
    Téma27. 10. 2023
    Na co zemřela Suzanne Somers z Kroku za krokem? Podle nejnovějších informací na rakovinu prsu

    Suzanne Somers, která skonala den před svými 77. narozeninami, v neděli 15. října, zemřela na rakovinu prsu, s níž se potýkala již dříve. Zahraniční média dnes zveřejnila, že nádor v prsu metastázoval do mozku, což bylo příčinou smrti. U nás si sympatickou herečku spojujeme především se seriálem Krok za krokem, kde hrála mámu sedmi dětí, kadeřnici Carol.

  14. Prezidentka je bolavě asexuální a apolitická. Annu Geislerovou bychom však na Hradě chtěli
    Recenze25. 10. 2023
    Prezidentka je bolavě asexuální a apolitická. Annu Geislerovou bychom však na Hradě chtěli

    Prezidentka, romantická komedie Rudolfa Havlíka z loňského roku, teď sklízí úspěch na Netflixu. Snímek s Annou Geislerovou v čele České republiky, která stejně jako většina ostatních lidí touží po lásce a funkčním vztahu, však dost možná netrefí žádné cílové publikum. I pro ty, kteří mají rádi daný žánr, bude totiž spíš nudná a překvapivě tak „bezkontaktní“, že naštve i asexuální diváky a divačky, natož ostatní.

  15. Ruth Codd se stala hvězdou Netflixu i Flanagana. Nemá nohu a dělá osvětu o amputacích
    Téma24. 10. 2023
    Ruth Codd se stala hvězdou Netflixu i Flanagana. Nemá nohu a dělá osvětu o amputacích

    Sedmadvacetiletá Ruth Codd pochází z Irska a poslední dobou ji známe ze seriálů Netflixu od Mikea Flanagana Půlnoční klub (The Midnight Club) a Pád domu Usherů (The Fall of the House of Usher). Ve třiadvaceti se rozhodla pro amputaci pravé nohy od kolene dolů kvůli zdravotním komplikacím po zlomení chodidla v patnácti letech. Od té doby se snaží o osvětu a pomoc zdravotně znevýhodněným lidem se zaměřením na amputace.