Ruth Codd se stala hvězdou Netflixu i Flanagana. Nemá nohu a dělá osvětu o amputacích

Ruth Codd se stala hvězdou Netflixu i Flanagana. Nemá nohu a dělá osvětu o amputacích
Ruth Codd | Teen Vogue
Nejprve pracovala v Irsku v barber shopu a jako umělecká maskérka pro muzikál Shrek. Svůj herecký debut absolvovala právě v hororovém seriálu Půlnoční klub. Castingová agentura si jí všimla na TikToku a oslovila ji s nabídkou ujmout se jedné z rolí. V roce 2019 měla totiž na této sociální síti přes 672 tisíce followerů, kteří obdivovali její smysl pro humor a šarm.
Ruth Codd
Ruth Codd
Pak se stala tváří časopisu Teen Vogue, kde zavzpomínala na své dětství a dospívání na rodinné farmě v Irsku. Starala se o mladšího bratra a setkávala se s nejlepší kamarádkou, která bydlela kousek od ní. K babičce chodila pravidelně jezdit na koni, což zbožňovala. „Nekteří lidé už v patnácti vědí, co chtějí dělat. A někteří to neví ani ve čtyřiceti,“ řekla herečka. „Pokud v tom nemáte jasno, není na tom nic špatného. Myslím si, že je to nakonec lepší, než mít zkušenost s řadou věcí,“ dodala.
Ruth Codd
Ruth Codd, Anya | Intrepid Pictures
Před objevením na TikToku neměla s herectvím vůbec žádnou zkušenost. Nikdy se neučila hrát, nikdy nevystupovala v dramatickém kroužku ve škole. Když jí zavolali z produkce Půlnočního klubu, byla právě hluboká noc. Ruth nemohla spát a hrála na playstationu. „Když jsem dostala nabídku, seděla jsem právě u svého stolu a hlavou mi běželo: ‚Všichni spí. Nemám to komu říct!‘“ Nakonec to nevydržtela a ve tři ráno probudila svoje rodiče, aby jim tu velkou novinku sdělila.
Ruth si v patnácti při fotbale vážně poranila chodidlo. Už nemohla jezdit na koni, což bylo vždy její vášní a největším spojením s rodinou. Prožila si těžké období, kdy byla v pubertě plná vzteku kvůli tomu, že nemůže dělat něco, co milovala. „Byla jsem ztracená a nevěděla jsem, co dělat. Nebyla jsem si jistá, jak se vypořádat s tím, že jsem najednou hendikepovaná,“ řekla mladá herečka. Podobně jako jiní lidé v její situaci nevěděla, jak bude nadále vypadat její život. Lidé se zdravotním znevýhodněním se ostatně v popkultuře nedočkávají reprezentací šťastných, schopných či naplněných individualit. Jako kdyby jediné, co je definovalo, byl najednou určitý hendikep.
„Trvalo mi osm let, než jsem se smířila s tím, že jsem teď jinou verzí sama sebe. Ale to mě automaticky nedělá lepší nebo horší. Takový je prostě život,“ svěřila se Ruth. Čeho se nejvíc bála, bylo to, že všichni kolem ní půjdou dál, zatímco její příběh bude představovat pouze návštěvy nemocnice. Proto se rozhodla, že se její osud nebude točit pouze kolem jediné věci. A souhlasila s navrhovanou amputací. Když nakonec dostala umělou nohu, oddechla si.
Ruth Codd
Ruth Codd, Půlnoční klub | Netflix
Podobný příběh zažívá v seriálu Půlnoční klub Anya, kterou tak dobře zahrála. Ruth Codd do ní mohla dát vše, co sama tak dobře znala – silné emoce jako vztek, smutek a touhu rebelovat, zkrátka to, co dokáže teenager. „Opravdu jsem chtěla vidět svět v plamenech. Říkala jsem si, že když zažívám těžké časy, všichni ostatní to musí cítit stejně,“ svěřila se.
Mnohokrát četla scénář a vnímala, jak jsou scény napsané přesně podle toho, co kdysi sama prožívala. Herectví považuje za určitou formu kouzla. „Pravděpodobně proto jsem byla tak rozzlobená, nedokázala jsem totiž vyjádřit, jak se cítím. Byl to ozdravný zážitek, protože najednou se všechny moje pocity tak krásně zhmotnily ve všech těch napsaných slovech,“ dodala.
Režisér Mike Flanagan si Ruth Codd oblíbil a po Půlnočním klubu jí nabídl další roli, a to mladou ženu June, manželku mocného farmaceutického koncernu Rodericka Ushera, závislou na lécích proti bolesti. A přestože Ruth miluje horory a považuje se za jejich velkou fanynku, ráda by vyzkoušela i jiný žánr, například romantickou komedii.
Pád domů Usherů
Pád domu Usherů | Netflix
Přiznala: „Mým snem je zahrát si v romantické vánoční komedii s Rockem, Dannym DeVitem a Lindsay Lohan. Pak už můžu jít do důchodu.“ Danny DeVito, její oblíbený herec, by podle ní měl hrát majitele chaty v lesích. Rock by se staral o rodinnou firmu, která by se potýkala s problémy. A Lindsay Lohan by představovala bohatou podnikatelku, která chce koupit celé město. „A já bych byla hrdinkou, která by všechny zachránila,“ směje se mladá žena. Ruth by si dokázala představit i svou účast v Marvel Cinematic Universe, kde by si prý s chutí zahrála sympatickou superhrdinku se zdravotním znevýhodněním. Prý by do ní dala všechno.
Navzdory tomu, že se uvedené seriály staly hitem Netflixu, Ruth se nepovažuje za slavnou a nikterak nežádá, aby s ní tak někdo jednal. „Nikdo mě na veřejnosti nepozná, jenom když mám kocovinu a jdu do obchodu ve svém rodném městě,“ směje se. Nicméně má radost z toho, že se jí podařilo prosadit se a získat potřebné finance, aniž by byla na někom závislá. Dodává: „Je fajn dělat, co vás baví. Ale život není jako lentilky nebo duha, někdy to prostě nejde.“
zdroje: Teen Vogue, IMDb, Irish Examiner, TikTok

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.