Iva Baslarová

Iva Baslarová

Autor
Vystudovala mediální studia a žurnalistiku a sociologii. Pracovala jako šéfredaktoka Filmových listů na LFŠ Uherské Hradiště, publikuje v Cinepuru, Alarmu či Heroine. Pracuje jako vysokoškolská učitelka.

Články autora

  1. Dalších 365 dní přináší další ultimátní milostnou romanci a spoustu stále stejného sexu. Proč tolik přitahuje publikum?
    Recenze29. 8. 2022
    Dalších 365 dní přináší další ultimátní milostnou romanci a spoustu stále stejného sexu. Proč tolik přitahuje publikum?

    Třetí díl filmové ságy natočené podle literární předlohy Blanky Lipińske nazvaný Dalších 365 dní, vydaný na konci srpna na Netflixu, přinesl stejný rozpor jako předchozí dva snímky: extrémně vysokou sledovanost a extrémně nízké hodnocení. Proč se tolik lidí dívá na něco, co nakonec odsoudí? A proč může být daný žánr – směsice tradiční heterosexuální romance a erotického dramatu – problematický?

  2. „Chovej se jako dáma, šukej jako děvka.“ Krásky z Dubaje chtějí bojovat proti obchodování s bílým masem, ale dělají medvědí službu sex work
    Recenze26. 8. 2022
    „Chovej se jako dáma, šukej jako děvka.“ Krásky z Dubaje chtějí bojovat proti obchodování s bílým masem, ale dělají medvědí službu sex work

    Snímek Krásky z Dubaje polské režisérky Marie Sadowske, distribuovaný s žánrovou nálepkou erotické drama, je inspirovaný tzv. Dubajským skandálem z roku 2014. Nejrůznější polské celebrity, influencerky a modelky se nechaly přemluvit a poskytly sex za peníze arabským boháčům, přičemž zažily nejrůznější ponížení a jedna z žen zemřela. Sadowska to nejspíš myslela dobře, ale nedokázala se rozhodnout, co vlastně sdělit.

  3. Seriál Alba pojednává o skupinovém znásilnění, ale nedaří se mu ponor do hloubky
    Seriály11. 8. 2022
    Seriál Alba pojednává o skupinovém znásilnění, ale nedaří se mu ponor do hloubky

    Třináctidílný španělský seriál Alba, který se nedávno objevil v desítce nejsledovanějších pořadů na Netflixu v ČR i v USA, se věnuje tématu skupinového znásilnění mladé dívky. A byť to zní dostatečně závažně a celý pořad by mohl mít určitý potenciál, nezbývá než přiznat, že se moc nepovedl.

  4. Revolta dospívající dívky, která bojuje s tyranským otcem. Chorvatský snímek Muréna vám ukáže, že život na Jadranu není jenom rájem
    Recenze16. 7. 2022
    Revolta dospívající dívky, která bojuje s tyranským otcem. Chorvatský snímek Muréna vám ukáže, že život na Jadranu není jenom rájem

    Chorvatský snímek Muréna, celovečerní debut režisérky Antonety Alamat Kusijanovic, měl ve čtvrtek premiéru v českých kinech. Komorní drama, v němž vystupují všeho všudy čtyři postavy, je silným příběhem o otcovské tyranii a probouzející se revoltě dospívající dívky, která dostává první velké životní lekce.

  5. Nová reality show Snowflake Mountain: rozmazlení mladí lidé se učí mít rádi přírodu, ostatní i sami sebe
    Recenze13. 7. 2022
    Nová reality show Snowflake Mountain: rozmazlení mladí lidé se učí mít rádi přírodu, ostatní i sami sebe

    Přízeň publika v České republice i ve světě si nově získává původní reality show Netflixu s názvem Snowflake Mountain, v níž se městem a civilizací odchovaní nesamostatní dvacátníci dostanou do divočiny a učí se přežít. Cílem je však mnohem víc, samozřejmě. Krom toho, že si streamovací gigant od podobné zábavy slibuje obrovské emoce, máme se rozčilovat i fandit těm, kteří by evidentně bez ostatních nedokázali vůbec existovat. A čekat, jestli se po několika týdnech změní.

  6. Seriál Neftlixu Srdcerváči je tak láskyplný a milý, že zaručeně dojme i zaryté homofoby
    Seriály8. 6. 2022
    Seriál Neftlixu Srdcerváči je tak láskyplný a milý, že zaručeně dojme i zaryté homofoby

    Seriál Srdcerváči, produkovaný Neftlixem, si v poslední době získává zaslouženou pozornost diváků a divaček různých věkových kategorií, přestože je primárně určený teen publiku. Příběh první gay lásky, která se neobejde bez problémů, bolesti i příjemného vzrušení a něhy, je totiž tak univerzální a milý, že musí zaujmout každého, nejen toho, kdo má rád young adult žánr. Přitom jde rovněž o příběh oslavující diverzitu a jinakost.

  7. Kdy je to znásilnění? Minisérie Anatomie skandálu na Netflixu klade znepokojivé otázky
    Seriály2. 6. 2022
    Kdy je to znásilnění? Minisérie Anatomie skandálu na Netflixu klade znepokojivé otázky

    Anatomie skandálu je britská šestidílná minisérie z produkce Netflixu, která sice nebudí takový divácký zájem, jaký by si zasloužila, zato dost podnětně zpracovává téma konsentu se sexuálním stykem. Ústřední trojici hlavních postav představují úspěšný politik James Whitehouse, obviněný ze znásilnění, jeho loajální manželka Sophie Whitehouse a úspěšná státní žalobkyně Kate Woodcroft, snažící se přesvědčit porotu o Jamesově vině.