Iva Baslarová

Iva Baslarová

Autor
Vystudovala mediální studia a žurnalistiku a sociologii. Pracovala jako šéfredaktoka Filmových listů na LFŠ Uherské Hradiště, publikuje v Cinepuru, Alarmu či Heroine. Pracuje jako vysokoškolská učitelka.

Články autora

  1. Ginny & Georgia řeší vztah matky s dcerou, rasismus i sebepoškozování. Přesto jde hlavně o americký teen seriál o vztazích
    Seriály26. 2. 2023
    Ginny & Georgia řeší vztah matky s dcerou, rasismus i sebepoškozování. Přesto jde hlavně o americký teen seriál o vztazích

    Jaké je to nebýt ani bílou, ani černou Američankou v pubertě, jejíž matka vypadá spíš jako obletovaná starší sestra, která svou rodinu často stěhuje, protože utíká před minulostí? Co všechno rodičům odpustit, ale před čím naopak nejde zavřít oči? O tom vypráví seriál Ginny & Georgia, jehož druhá řada se už několik týdnů drží v desítce nejsledovanějších pořadů českého Netflixu.

  2. Čtyři různé verze života nadané pianistky. Drama Julie, co by bylo kdyby... se ptá, jestli věříme v náhodu
    Recenze21. 2. 2023
    Čtyři různé verze života nadané pianistky. Drama Julie, co by bylo kdyby... se ptá, jestli věříme v náhodu

    Dvouhodinové francouzské romantické drama Julie, co by bylo kdyby... mělo minulý týden premiéru v českých kinech. Životní příběh talentované pianistky z Paříže, který můžeme sledovat ve čtyřech alternativních liniích podle různých životních rozhodnutí, náhod a událostí, dokáže upoutat pozornost, má správný morální kompas i potřebnou hloubku. Škoda jen, že svůj koncept neudrží až do konce.

  3. Superhrdina, který tiskne ve 3D zadkem. Komediální seriál Neobyčejná má svěží a neotřelý humor i silnou myšlenku
    Seriály13. 2. 2023
    Superhrdina, který tiskne ve 3D zadkem. Komediální seriál Neobyčejná má svěží a neotřelý humor i silnou myšlenku

    Představte si, že žijete ve světě, kde většina lidí nejpozději v osmnáctý rok svého života získá nějakou superschopnost. Jen vám už je dvacet pět let a pořád nic. Přesně takovou situaci volí jako výchozí tvůrkyně Emma Moran pro svůj seriál Neobyčejná. Sledujeme v něm Jennifer, která je zvláštní tím, že prostě není ničím zvláštní.

  4. Seriál Emily in Paris je marketingovým produktem. Oslavuje hédonismus a vede k bezduchosti
    Seriály6. 1. 2023
    Seriál Emily in Paris je marketingovým produktem. Oslavuje hédonismus a vede k bezduchosti

    Seriál Emily in Paris, jehož třetí sezónu Netflix zveřejnil těsně před Vánoci, si během tříleté existence našel řadu příznivců i nepřátel. Dokáže totiž stejnou měrou nadchnout jako naštvat. Spousta lidí na něm obdivuje módní kreace a nekomplikovanost příběhu, jenže za tím vším se skrývá mnohem víc.

  5. Nostalgická recenze: Pyšná princezna aneb Jak manipulovat ženou „pro její vlastní dobro“
    Recenze26. 12. 2022
    Nostalgická recenze: Pyšná princezna aneb Jak manipulovat ženou „pro její vlastní dobro“

    Píše se rok 1952. V Československu přistál speciál s československými vojáky, kteří se zúčastnili války v Indočíně, Emil Zátopek získal na olympiádě v Helsinkách tři zlaté medaile, byla založena Československá akademie věd a v září měl v kinech premiéru film Bořivoje Zemana Pyšná princezna. Režisér adaptoval klasickou pohádku Boženy Němcové Potrestaná pýcha, ovšem jeho filmové dítě je zároveň dítětem své doby. A doba byla krušná.

  6. Nostalgická recenze: Šíleně smutná princezna je steampunkový spektákl, který dává genderovým stereotypům na zadek
    Recenze25. 12. 2022
    Nostalgická recenze: Šíleně smutná princezna je steampunkový spektákl, který dává genderovým stereotypům na zadek

    Jedním ze základních atributů žánru pohádka je romantická (zatím stále drtivě heterosexuální) láska ve své ryzí, nejčistší podobě. Muž a žena se mají milovat pro ně samotné, a to navzdory jakýmkoli překážkám či zájmům včetně těch „vyšších, státních“. To je příběh hudební pohádky Šíleně smutná princezna z roku 1968.

  7. Buffy nebojovala jen s upíry, ale i se stereotypy a patriarchátem. Seriál letos oslavil čtvrtstoletí, během kterého znamenal mnoho pro několik generací
    Téma18. 12. 2022
    Buffy nebojovala jen s upíry, ale i se stereotypy a patriarchátem. Seriál letos oslavil čtvrtstoletí, během kterého znamenal mnoho pro několik generací

    Buffy, přemožitelka upírů, se zrodila v hlavě producenta a scenáristy Josse Whedona v roce 1992, nejprve v celovečerním filmu, jehož obliba však o pět let později zajistila vznik seriálu. Poprvé se vysílal v roce 1997 a v hlavní roli představil Sarah Michelle Gellar. Dočkal se sedmi sezón, přičemž většina z nich měla přes dvacet epizod, nadšení mezi fanynkami a fanoušky různých cílových skupin a dodnes je i tématem seriózních vědeckých konferencí. Buffy zkrátka změnila svět.

  8. O mě se neboj nakročilo k realismu, ale stále se utápí v romantice. Arichteva jako lidová hrdinka moc nefunguje
    Seriály27. 11. 2022
    O mě se neboj nakročilo k realismu, ale stále se utápí v romantice. Arichteva jako lidová hrdinka moc nefunguje

    Osmidílný seriál O mě se neboj s Veronikou Arichtevou v hlavní roli patří mezi podzimní novinky televize Nova a její streamovací platformy Voyo. Přestože příběh o matce dvou malých dcer, která se snaží rozvést se svým neuvěřitelně neschopným a žárlivým manželem, sliboval větší míru sociálního realismu, bohužel jde zase spíš o romantické drama, které zapomíná na mnohé důležité problémy dnešních samoživitelek.

  9. Young adult fantasy Parchant s ďáblem v těle je sociální kritikou společnosti rozdělené na dva nepřátelské klany
    Seriály13. 11. 2022
    Young adult fantasy Parchant s ďáblem v těle je sociální kritikou společnosti rozdělené na dva nepřátelské klany

    Britský seriál Parchant s ďáblem v těle z žánru young adult fantasy se už druhým týdnem drží v první desítce nejsledovanějších pořadů Netflixu v České republice. A po právu. Vypráví příběh dvou znepřátelených čarodějnických klanů a načrtává tak paralely k praktikám současné společnosti, kde v rámci určitých systémů existuje nepochopení a pronásledování sociálních skupin, jimž nerozumíme, což pomáhá udržovat dynamiku moci.

  10. Běžná selhání vypráví o nás. Vedou do postapokalyptického světa, kde stále žije naděje
    Recenze7. 11. 2022
    Běžná selhání vypráví o nás. Vedou do postapokalyptického světa, kde stále žije naděje

    Minimalistické česko-maďarské drama Běžná selhání režisérky Cristiny Grosan nepatří mezi novinky, o nichž by se předem příliš mluvilo a psalo. Přesto si zaslouží pozornost publika nejen svými aktuálními apely a naléhavostí sdělení, ale i tím, že ukazuje cestu, kudy se může se ctí ubírat česká filmová sci-fi. Navíc patří mezi jedny z mála tuzemských snímků z poslední doby, které v sobě nesou – navzdory temnému pozadí – tolik potřebnou naději.

  11. Císařovna Sisi v popkultuře strádá stejně jako v životě. Ani Netflix moc neví, co má o ní vlastně vyprávět
    Seriály24. 10. 2022
    Císařovna Sisi v popkultuře strádá stejně jako v životě. Ani Netflix moc neví, co má o ní vlastně vyprávět

    Hned dvě minisérie v němčině o Alžbětě Bavorské, rakouské císařovně Sisi, vznikly v rozpětí několika měsíců pro televizní a streamovací služby. Zatímco na konci loňského roku část veřejnosti šokovala série Sisi na RTL, v níž se populární šlechtična objevila nahá a masturbovala, na konci září Netflix nabídl premiéru německo-rakouského seriálu Císařovna s Devrim Lingnau v hlavní roli. Není tak odvážný jako jeho předchůdce, ale ani jedna z minisérií neumí příběh „nejkrásnější ženy Evropy“ uchopit. Jako by si s ní tvůrci prostě nevěděli rady.

  12. Kronika orgasmu na iVysílání ukazuje vývoj československé společnosti nejen „přes postel“
    Téma20. 10. 2022
    Kronika orgasmu na iVysílání ukazuje vývoj československé společnosti nejen „přes postel“

    Osmidílný seriál Kronika orgasmu se ve čtvrtek 20. října nově objevil v nabídce iVysílání České televize. V patnáctiminutovém formátu představuje dějiny intimního i veřejného života lidí v Československu a zdejší sexuologie po jednotlivých dekádách a vybraných tématech. Společně se na ně zaměřily režisérka Kateřina Kořínková Sobotková a socioložka Kateřina Lišková.

  13. Bobby z Dallasu vstal před šestatřiceti lety z mrtvých. Jak tvůrci vysvětlili jeho návrat do seriálu?
    Téma27. 9. 2022
    Bobby z Dallasu vstal před šestatřiceti lety z mrtvých. Jak tvůrci vysvětlili jeho návrat do seriálu?

    Před šestatřiceti lety se v seriálu Dallas na konci deváté řady odehrála sice očekávaná, byť v dějinách televizního vysílání bezprecedentní událost. Po roce „vstal z mrtvých“ Bobby, mladší syn texaských naftařů Jocka a Miss Ellie Ewingových. Proč se vlastně po tak dlouhé době, kdy v seriálu chyběl, vrátil? A jak tvůrci jeho absenci vysvětlili?

  14. Ďábel v Ohiu nekulhá na jednu nohu, ale na obě. Místo strachu a napětí přináší nenápadité rodinné drama
    Seriály19. 9. 2022
    Ďábel v Ohiu nekulhá na jednu nohu, ale na obě. Místo strachu a napětí přináší nenápadité rodinné drama

    Nový seriál Netflixu Ďábel v Ohiu se už dva týdny drží v České republice na špičce žebříčku sledovanosti. A přestože žánrové nálepky horor, drama a mysteriózní slibovaly potenciál slušné podívané, jedná se spíše o průměrné dílo, které není ani tak dobré, ani tak špatné, aby nabídlo patřičnou zábavu. Napětí či strach se nekonají, přestože bylo zaděláno na velké očekávání – tajemná dívka na útěku, kukuřičné pole a utajený kult – z toho se dalo vytěžit mnohem víc.

  15. Čtvrtý díl ságy After si přímo říká o nominace na Zlatou malinu. Tessa selhala v napravování láskou a Hardin omylem napsal knihu
    Recenze8. 9. 2022
    Čtvrtý díl ságy After si přímo říká o nominace na Zlatou malinu. Tessa selhala v napravování láskou a Hardin omylem napsal knihu

    Čtvrtý díl oblíbené teen ságy After s podtitulem Pouto měl nedávno premiéru v českých kinech a prozatím si v nich vede slušně. První víkend ovládl žebříček návštěvnosti a některá kina nabídla projekce maratonů všech dosud zpracovaných snímků podle knih Anny Todd. Ústřední dvojice Hardin a Tessa tak opět zaútočila na emoce svého loajálního publika. Přesto je čtvrtý díl zatím nejslabší a ve všech ohledech na své předchůdce nestačí. Místy se dokonce zdá, že sám sebe paroduje.