Kronika orgasmu na iVysílání ukazuje vývoj československé společnosti nejen „přes postel“

Kronika orgasmu na iVysílání ukazuje vývoj československé společnosti nejen „přes postel“
Kronika orgasmu | Česká televize
Dokumentární seriál Kronika orgasmu ukazuje prostřednictvím výpovědí expertek a expertů, především pak průvodkyně socioložky Kateřiny Liškové, animovaných pasáží a archivních záběrů z nejrůznějších pořadů České televize, jakým způsobem probíhalo poznávání sexuality ve druhé polovině dvacátého století v Československu. Přestože je určený především mladému publiku, zaujmout může takřka jakoukoli věkovou skupinu. Nabízí totiž řadu zajímavých faktů, přičemž řada z nich bude pro spoustu divaček a diváků úplně nových.
kronika-orgasmu-na-ivysilani-ukazuje-vyvoj-ceskoslovenske-spolecnosti-nejen-pres-postel-2
Růžena Hajnová | Česká televize
Každý z dílů se zabývá nejen specifickou dekádou v historii, ale také samostatným tématem, uvozeným přesně formulovanou vědeckou otázkou. Publikum se tak dozví, proč mají ženy orgasmus, zda se dá homosexualita léčit, kdo jsou to translidé, jak skloubit péči o děti a chození do práce, zda se dá sex naučit pomocí odbornic a odborníků, jak se o sexu mluvilo a psalo, jak si užít sex a nemít děti a jak si orgasmus koupit, tedy jak a proč využít služeb sexuálních pracovnic.
Kateřina Lišková se tématem sexuologie v někdejším Československu zabývá ve svém výzkumu. Publikovala knihu Sexual Liberation, Socialist Style, která vyjde v příštím roce v českém překladu s titulem Politika touhy. Kromě ní se v seriálu k jednotlivým tématům vyjadřuje řada odbornic a odborníků. Patří mezi ně například sexuoložky Růžena Hajnová a Lucie Krejčová, amerikanistka Jamie Rose, antropolog Jan Seidl, fotografka Libuše Jarcovjáková, spisovatelka Alena Wagnerová, sociolog Ivan Vodochodský a další.
kronika-orgasmu-na-ivysilani-ukazuje-vyvoj-ceskoslovenske-spolecnosti-nejen-pres-postel
Kateřina Kořínková Sobotková | Česká televize
Kronika orgasmu začíná v padesátých letech, které dnes lidé – a učebnice dějepisu, jak seriál upozorňuje – spojují hlavně se stalinizací, politickými procesy a kolektivizací. „Mnoho lidí se domnívá, že komunistické režimy zajímala hlavně ženská plodnost, nicméně u nás se protnul s výzkumem ženského orgasmu. Aby lidé podporovali politické uspořádání, v němž žili, museli být spokojení, což souviselo i s jejich prožíváním sexuality," uvádí Kateřina Lišková.
Československo se má na poli výzkumu sexuality skutečně čím chlubit. V Praze vznikl první akademický sexuologický ústav na světě, a to v roce 1921. Od třicátých let ho vedl významný vědec Josef Hynie, jenž přizval k výzkumu ženského orgasmu i sexuložky, takže se v tomto oboru poměrně záhy etablovaly i ženy. Důležité byly rovněž výzkumy homosexuality nebo kroměřížské psychiatrické centrum, které se zabývalo sexuální terapií, takže se v něm v sedmdesátých letech takzvaně „souložilo na neschopenku“.
Tyto vědecké výzkumy umožnily přijmout řadu důležitých opatření, například dekriminalizaci homosexuality v roce 1961. Ostatně bývalé Československo bylo průkopníkem v ustavování rovných práv pro ženy a muže. Podporoval ho především první prezident Tomáš Garrigue Masaryk a volební právo pro ženy stejně jako rovnost před zákonem jsme měli již v roce 1920.
kronika-orgasmu-na-ivysilani-ukazuje-vyvoj-ceskoslovenske-spolecnosti-nejen-pres-postel-1
Kateřina Lišková | Česká televize
O narovnání práv mezi ženami a muži se zasloužily političky Františka Plamínková a Milada Horáková, které dbaly o to, aby ženy nemusely volit mezi domácností a kariérou. Nový zákon o rodině z roku 1950 narovnával práva mužů a žen. „Oba museli jak pracovat, tak se starat o děti, o kterých rozhodovali rovným dílem,“ uvedla Kateřina Lišková.
Emancipace žen ovšem nebyla tak snadná. Čtvrtý díl s titulem Jak rodit a chodit do práce? například ukazuje, jak umisťování dětí do jeslí přispívalo k jejich psychické deprivaci a jak do některých modelů vstupovalo tradiční rozvržení prací pro muže a ženy, kdy se pro ženy stále víc počítalo s péčí o děti a domácnost jako s něčím „přirozeným“, což většinou znamenalo tzv. druhou směnu.
kronika-orgasmu-na-ivysilani-ukazuje-vyvoj-ceskoslovenske-spolecnosti-nejen-pres-postel
Kateřina Kořínková Sobotková | Česká televize
Unavené a nespokojené ženy často neměly chuť na sex, tady proto opět nastupují na scénu vědecké výzkumy a bádání. „Jako socioložce mi připadá podnětné zkoumat věci veřejné prostřednictvím záležitostí soukromých. O organizaci státu a společnosti mi mnohem víc než dokumenty politbyra řeknou soukromé a intimní záležitosti,“ říká Kateřina Lišková. Její slova potvrzuje režisérka Kateřina Kořínková Sobotková. „Úspěšný sexuální život vnímáme jako metaforu spokojeného společenského života. Slovo orgasmus v názvu může být trochu zavádějící, protože se zdaleka nezabýváme pouze jím. Ale byla bych ráda, aby se ho lidi u nás naučili víc říkat veřejně,“ dodává.
Veškeré informace a fakta jsou v krátkých dokumentárních epizodách podané jasně a srozumitelně, čemuž napomáhá vtipná infografika a vybrané ilustrace z publicistických a fikčních pořadů České televize, což obnášelo hodiny a hodiny práce v archivu. A některá zjištění můžou být pro řadu diváků a divaček šokující. Proč například z učebnice biologie pro sedmé třídy zmizel poštěváček? Proč musí být lidé procházející tranzicí sterilizováni a rozvést se? A proč podle některých teorií slouží ženský orgasmus jenom mužům a „zdravé“ reprodukci?
Na to vše odpoví Kronika orgasmu, která se v budoucnu může stát rovněž celovečerním dokumentem. „To je náš cíl. Chceme se zaměřit na některá další témata, která jsme zatím musely vynechat, například na sexuální výchovu,“ slibuje režisérka.

Kinolog: Komunisty zakázané Sedmikrásky udělaly ve světě českému filmu největší jméno

Nemají nejvíce cen, ani je nevidělo nejvíc lidí. Ale Sedmikrásky (1966) Věry Chytilové mají nejvíc záznamů v odborné filmové literatuře. Nyní přichází do kin v restaurované verzi a mají jedinou chybu…