Iva Baslarová

Iva Baslarová

Autor
Vystudovala mediální studia a žurnalistiku a sociologii. Pracovala jako šéfredaktoka Filmových listů na LFŠ Uherské Hradiště, publikuje v Cinepuru, Alarmu či Heroine. Pracuje jako vysokoškolská učitelka.

Články autora

  1. Papírový dům servíruje spin-off. Berlín se svou partou bude znovu loupit
    Seriály20. 6. 2023
    Papírový dům servíruje spin-off. Berlín se svou partou bude znovu loupit

    Oblíbený seriál Netflixu Papírový dům už v březnu letošního roku ohlásil spin-off s názvem Berlín po nejpopulárnější postavě, ztvárněné Pedrem Alonsou. Na nedávné fanouškovské akci streamovacího gigantu Tudum v Brazílii se premiérově představil teaser trailer, na který se teď můžete podívat. A ano, opět půjde o loupež, tentokrát budou evidentně ve hře rubíny.

  2. Seriál Sex O'Clock připravil edukační videa o depresi, těle a masturbaci
    Seriály20. 6. 2023
    Seriál Sex O'Clock připravil edukační videa o depresi, těle a masturbaci

    Letošní seriál Sex O'Clock televizní stanice Nova a její streamovací platformy Voyo si získal své příznivce a příznivkyně, a přestože všech deset dílů už bylo odvysílaných, na webové stránce teď můžete najít cyklus krátkých osvětových videí. Snaží se zábavnou a nenáročnou formou přiblížit mladým intimní témata, jako je sexuální a emoční orientace, sexualita a její prožívání nebo třeba deprese a emoční zvraty.

  3. Co děláme v temnotách láká na pátou sérii. Guillermo se konečně mění v upíra!
    Seriály19. 6. 2023
    Co děláme v temnotách láká na pátou sérii. Guillermo se konečně mění v upíra!

    Komediální seriál Co děláme v temnotách má pro své fanoušky a fanynky připravenou pátou řadu, která se představuje v novém traileru Hulu. Jaká další dobrodružství čekají skupinku upírů žijících na předměstí New Yorku? Vaši oblíbení krvesajové (a energosaj) jsou zpět. Podívejte se, čemu se budeme smát tentokrát.

  4. Henry Cavill představil na fanouškovském srazu Netflixu trailer třetí řady Zaklínače
    Seriály19. 6. 2023
    Henry Cavill představil na fanouškovském srazu Netflixu trailer třetí řady Zaklínače

    Na fanouškovské akci Netflixu s názvem Tudum, která se konala v Brazílii, vystoupil Henry Cavill spolu se svými kolegyněmi Anyou Chalotrou (Yennefer), Freyou Allan (Cirilla) a kolegou Joeyem Bateyem (Jaskier). Společně premiérově uvedli oficiální trailer třetí sezóny Zaklínače, která bude Cavillovou poslední, než ho nahradí Liam Hemsworth.

  5. Arnold Schwarzenegger táhne. Netflix už ohlásil druhou sezónu seriálu FUBAR
    Seriály18. 6. 2023
    Arnold Schwarzenegger táhne. Netflix už ohlásil druhou sezónu seriálu FUBAR

    Sotva se Arnold Schwarzenegger objevil ve svém prvním televizním seriálu, už slavil úspěch. Netflix proto potvrdil, že akční komediální série FUBAR se dočká druhé sezóny. The Hollywood Reporter to napsal s tím, že oznámení streamovacího agenta přišlo jen tři týdny od premiéry nového pořadu, což značí opravdový sukces.

  6. Russell Crowe míří na karlovarský festival, který zveřejnil další program
    Festivaly a ceny10. 6. 2023
    Russell Crowe míří na karlovarský festival, který zveřejnil další program

    Hostem letošního ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech (KVIFF) bude i Russell Crowe, novozélandský herec a režisér známý především z filmů Gladiátor (2000), Čistá duše (2001) nebo Robin Hood (2010). KVIFF zároveň zveřejnil program, kde bude v hlavní soutěži jednatřicet filmů nejrůznějších světových kinematografií včetně Česka.

  7. Nový trailer na třetí řadu Zaklínače slibuje epické loučení s Cavillem
    Seriály8. 6. 2023
    Nový trailer na třetí řadu Zaklínače slibuje epické loučení s Cavillem

    První plnohodnotný trailer na třetí řadu oblíbeného seriálu Zaklínač zveřejnil Netflix ve čtvrtek. Henry Cavill se v něm loučí s rolí Geralta z Rivie, kterou po něm převezme Liam Hemsworth. Z ukázek je patrné, že Řezník z Blavikenu se bude dál snažit ochránit Ciri a Yennefer usoudí, že nejbezpečnější pro ni bude Aretuza. Nicméně korupce a zrada se skrývá všude, po jejich příjezdu tedy vyvstane nová hrozba...

  8. Komandarev představil trailer Blažiných lekcí, budou mít světovou premiéru ve Varech
    Filmy8. 6. 2023
    Komandarev představil trailer Blažiných lekcí, budou mít světovou premiéru ve Varech

    Nový snímek bulharského režiséra Stephana Komandareva s názvem Blažiny lekce bude mít světovou premiéru na připravovaném Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary (KVIFF). K dispozici je první trailer, který slibuje napínavou podívanou s hlubším myšlenkovým rámcem.

  9. Seriál o kultu unášejícím děti. V Clearingu straší rodiče nejen z Austrálie
    Seriály4. 6. 2023
    Seriál o kultu unášejícím děti. V Clearingu straší rodiče nejen z Austrálie

    Nový australský seriál o noční můře všech rodičů, kultu unášejícím děti, vytvořený volně na motivy psychologického thrilleru J. P. Pomarea, zařadila do své nabídky streamovací služba Disney+. Matriarchálně založené společenství s dobrým finančním zázemím v něm krade chlapce a dívky a „vychovává“ je pomocí striktní disciplíny, přísných fyzických trestů a hladovění. První tři odvysílané epizody z celkových osmi ukazují, že to sice nebude tak napínavý trhák, jak sliboval trailer, ale nudit byste se u něj nemuseli.

  10. Beetlejuice 2 získal Willema Dafoea i oscarovou kostymérku Střihorukého Edwarda
    Filmy17. 5. 2023
    Beetlejuice 2 získal Willema Dafoea i oscarovou kostymérku Střihorukého Edwarda

    Dlouho připravované pokračování hororové komedie Tima Burtona Beetlejuice 2, které vzniká pětatřicet let po premiéře jedničky, sbírá nejen hvězdná herecká jména, ale i další osvědčené lidi z filmové branže. Režisér, který nedávno zaznamenal obrovský úspěch na streamovací platformě Netflix se svým seriálem Wednesday, už oznámil Michaela Keatona (bez kterého by to, samozřejmě, nešlo), Winonu Ryder, Jennu Ortegu a naposled i Willema Dafoea. Krom toho s ním bude opět spolupracovat oceňovaná kostýmní výtvarnice Colleen Atwood.

  11. Posedlost, láska a závist se na Netflixu snaží provokovat, ale utápí se v ambicích
    Seriály7. 5. 2023
    Posedlost, láska a závist se na Netflixu snaží provokovat, ale utápí se v ambicích

    Britská minisérie Netflixu Posedlost, láska a závist (Obsession) patří mezi typické rychlokvašky streamovacího giganta, které by dost dobře mohly být poutavé a hluboké, kdyby tvůrci a tvůrkyně měli čas a prostor se jim pořádně věnovat. Volná adaptace knihy Posedlost (Damage) Josephine Hart totiž rozehrává přitažlivý a problematický příběh milostného trojúhelníku otce, syna a jeho snoubenky. Jenže veškerá očekávání, která by od takové zápletky člověk mohl mít, berou rychle zasvé.

  12. TV BAFTA: Zvítězily seriály Rod draka a Bude to bolet, doktore? Uspěl i pohřeb královny Alžběty
    Festivaly a ceny24. 4. 2023
    TV BAFTA: Zvítězily seriály Rod draka a Bude to bolet, doktore? Uspěl i pohřeb královny Alžběty

    Britská akademie filmového a televizního umění uděluje každoročně svoje ceny nazvané BAFTA, jakýsi evropský protějšek amerických Oscarů. Zatímco ocenění za filmovou tvorbu se rozdávala již v únoru, v dubnu přišla na řadu televizní díla. Nedělní vyhlášení vítězů v Londýně opanovaly především seriály Rod draka (House of the Dragon) z produkce HBO a britská komediálně-dramatická série z lékařského prostředí od BBC/AMC Bude to bolet, doktore? (This Is Going to Hurt). Uznání získal i přenos pohřbu královny Alžběty a netflixovský snímek Podvodník z Tinderu.

  13. Všechny ženy, které se odlišují, upálit nemůžeme. Světlonoc je působivá svým sdělením i vizuálně
    Recenze23. 4. 2023
    Všechny ženy, které se odlišují, upálit nemůžeme. Světlonoc je působivá svým sdělením i vizuálně

    Druhý celovečerní snímek slovensko-české režisérky Terezy Nvotové Světlonoc měl premiéru na festivalu v Locarnu, kde rovnou získal hlavní cenu. Nyní je k vidění na Netflixu, kde se hned zařadil do první desítky nejsledovanějších děl. Film pojednávající o jinakosti žen, které musí bojovat za svou odvahu nezapadat a často za to platí velkou daň, je silný jak vizuálně, tak svým poselstvím. Nvotová se ostatně netají tím, že točí feministické filmy, kterými chce mimo jiné dodávat odvahu těm, jež to potřebují.

  14. Sex/Život je nejzbytečnější seriál. Balamutí fádní erotikou, romantikou, heteráctvím a penisy
    Seriály5. 4. 2023
    Sex/Život je nejzbytečnější seriál. Balamutí fádní erotikou, romantikou, heteráctvím a penisy

    Druhá řada amerického seriálu Sex/Život, v březnu premiérovaná na Netflixu, se společně s tou první z předloňského roku drží několikátý týden v desítce nejsledovanějších pořadů této streamovací služby v Česku. Těžko říct, čím si to zasloužil. Bez přehánění se jedná o jeden z nejzbytečnějších a nejproblémovějších seriálů, který jde proti všem myšlenkám o emancipaci žen. Hlavní hrdinka je tak nesnesitelná, až by ji člověk chtěl praštit.

  15. Buď chlap! Nebo raději ne. Další česká romantická komedie, která mlátí prázdnou slámu
    Recenze29. 3. 2023
    Buď chlap! Nebo raději ne. Další česká romantická komedie, která mlátí prázdnou slámu

    Nová česká romantická komedie Buď chlap! režiséra Michala Samira svým názvem prozrazuje, že se další z tuzemských tvůrců pokouší vtipkovat na téma rolí mužů a žen ve společnosti. Z nějakého neznámého důvodu to totiž zdejším filmařům připadá jako nejzábavnější téma, z něhož se dá vytěžit mnohé. Bohužel, i tento příspěvek do žánru, jemuž se v Česku daří asi jako kdysi Baťovi s dřeváky, je zklamáním. Tentokrát na to doplácí i gayové a rodiče autistických dětí.