Russell Crowe míří na karlovarský festival, který zveřejnil další program

Russell Crowe míří na karlovarský festival, který zveřejnil další program
Russell Crowe v roce 2022 | Getty Images
Devětapadesátiletý Russel Crowe ve Varech převezme ocenění Křišťálový glóbus za celoživotní přínos kinematografii. Světoznámý uměleck hrál v desítkách filmů a seriálů a některé i režíroval. Navíc 30. června na zahajovacím koncertu vystoupí se svou kapelou Indoor Garden Party. Festival tuto informaci potvrdil nejprve na svém facebookovém profilu, následně i na webových stránkách.
Padesátý sedmý ročník nejznámějšího tuzemského filmového festivalu v sobotu rovněž představil program. V hlavní soutěži bude jednatřicet snímků z celého světa. Chybět nebudou ani české novinky. Právě v hlavní soutěži se objeví adaptace románu Jáchyma Topola, česká sci-fi Citlivý člověk Tomáše Kleina, a fantasy drama Úsvit Matěje Chlupáčka. Stephan Komandarev zde ve světové premiéře promítne bulharsko-německý film Blažiny lekce.
Blažiny lekce: trailer | Heretic Outreach
Festival uvede také sekci Proxima pro mladé a uznávané filmaře a filmařky, najdete v ní snímky například z Rumunska, Švýcarska, Řecka, Francie, Kolumbie, Indie nebo Jižní Koreje. Česká republika a Slovensko jsou zde zastoupené Brutálním vedrem Alberta Hospodářského. V rámci kategorie Zvláštní uvedení se odehraje celkem osm premiér. Dalších deset snímků obsahuje sekce Future Frames se slovenským zástupcem, krátkým filmem Nablízku Moniky Mahútové.
Festival krom toho nabízí rovněž retrospektivu japonského režiséra Jasuza Masumury, celkem jedenáct snímků převážně z 60. let. Současná íránská nezávislá kinematografie má vlastní sekci s názvem Další zrození, íránský film tady a teď. Krom toho budou na festivalu k vidění i restaurované české klasiky. 
V porotě hlavní soutěžní sekce usedne například na Oscara nominovaná herečka Patricia Clarkson (Zelená míle, seriál Dům z karet), irský herec Barry Ward (seriály The End of the F***ing World a Gomora), tuniská producentka Dora Bouchoucha, slovinský režisér Olmo Omerzu (Všechno bude) a John Nein, který programuje slavný festival Sundance.
zdroj: KVIFF, Kinobox