Úsvit

72%
Úsvit
Film Úsvit se odehrává v roce 1937, kdy do města Svit na úpatí Tater přijíždí těhotná lékařka Helena s manželem. Ten jako ředitel továrny má za úkol spolu s ostatními vytvořit z místa nové „baťovské“ město po vzoru Zlína. Plán se zkomplikuje, když v areálu naleznou mrtvého hermafroditního novorozence. Helena se rozhodne kauzu vyřešit sama, zatímco přitom naráží na různá genderová témata, které jsou aktuální i v dnešní době.



Recenze: Úsvit

Kinobox.cz
70%

Sledování Úsvitu není procházka růžovou zahradou. V některých pasážích budete tápat, proč vypadají právě takto, jindy budete film prosit, aby přestal být tak polopatický. Přesto jde o sympaticky ambiciózní dílo, jež nastoluje řadu komplikovaných otázek, které jsou problémem dnes stejně jako před sto lety. Film má v sobě materiál na to, aby iritoval snad každý segment publika, přesto je možné v něm najít i tvůrčí radost a zápal.


Pete69
Pete69
29 761 bodů
6
Film začal moc dobře. Pěkná atmosféra, na jednu stranu nadšení z budování elitní továrny a komunity, na stranu druhou sterilní až sektářská atmosféra, krásně masnímané Tatry... Potom se rozběhne zvláštní kriminální případ, který se však změní v dnes popularní propagaci nestandardní sexuality, v tomto případě však geneticky předurčenou.. Začne to být celkem nuda. Ve filmu je navíc dost dobových nepřesností. Celkově to není vůbec zlé - 60%.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
6
Letos na podzim jsem zažil na české poměry skoro jedinečnou skutečnost, tedy že se do kin dostaly dva české filmy, které jsem oba toužil vidět na plátně.. Jedním z nich byl právě Úsvit a tím druhým Bod obnovy, jemuž jsem nakonec dal pro první dojem a větší osobní tematickou atraktivitu přednost. A zpětně uznávám, že jsem dobře udělal.. Úsvit je výtečný ve svém dobovém pojetí, se kterým májí zdejší tvůrci už hodně zkušeností, a tak není ani tady žádná výzva zachytit atmosféru druhé poloviny 30. let, krátce před tím než se spustí největší světový konflikt v dějinách lidstva.. Na poli neznámého města rozehrávají tvůrci příběh o složitém továrnickém vzestupu, jehož je strůjcem je manžel ústřední hrdinky v podání solidní Elišky Křenkové, který překazí nález podivného novorozence.. Proč podivného? Po narození usmrcené miminko má totiž jak mužské tak ženské orgány.. Do města přijíždějí státní vyšetřovatelé a do případu se různými způsoby zapojuje celá veřejnost, jen ani jeden z aktérů nikoli proto, aby dokázal, co se dítěti stalo, nýbrž co nejšikovněji celou situaci uklidnit. A tak jediný kdo záhadnou smrt fyziologicky nekorektního novorozence chce opravdu vyřešit je právě postava Elišky Křenkové. Dobere se v nelehké době navíc jako žena pravdy?.. Úsvit je ambiciózní projekt, který svým na české poměry netradičním retro vizuálem, v dobrém připomíná loňský To nic, drahá (no někdy přeci jen možná až moc) a jasně míří na poměřování se s zahraničím. Jen já si o kus víc užil jak Bod obnovy, tak i třeba další letošní český poklad #annaismissing, za nimiž Úsvit jasně zaostává. Ať už i vztahem k tématu, který mě tady tolik nenadchnul a sliboval jsem si od úvodu něco odlišného, anebo možná větší důraz na kriminální pojetí celého příběhu (a že by to hravě šlo).. A i když jsem třeba postupně v případu nacházel zajímavější rozměry zrcadlící se do životů hlavních hrdinů, stejně mě námět přišel podán dosti specificky a nikoli mně tolik po chuti.. Ano, na české poměry to je naprosto jedinečné, jen si tvůrci možná ukousli příliš velké sousto a nepodařilo se jim dostatečně představit všechny příběhové linky ani následně je uzavřít, čemuž by mohla pomoc třeba seriálová forma, v níž by byl na všechno větší čas.. Úsvit se mně do vkusu netrefuje a nadšení bych pro řadu důvodů brzdil, ale provedení to je solidní a odlišné od zbytku české tvorby, a toho si cením nejvíce.. Ovšem od Matěje Chlupáčka konečně něco památného. Jen tak dál! 60%
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
2
Další unylej českej film, kterej ke mně naprosto nepromlouval. Po stránce stylu i vyprávění je to nezajímavé, avšak film se zaobírá v současnosti politicky a společensky relevantním tématem intersexuality (kolem nějž se točí spousta politické hysterie). Osobně jsem v tomto ohledu vzdělán, takže mi nebylo řečeno nic nového. Přesto si myslím, že by to na mě mohlo fungovat, kdyby to bylo lépe odvyprávěné a poutavěji natočené. Scénář měl dát více psychologizaci postav, skrze které je nám jsou všechny konflikty předávány. Herecký projev taky působil poněkud uměle, ale částečně to bude problém i dialogů ve scénáři a nedostatku režisérova citu. ___Každopádně chápu, že nejsem cílovka, kterou je potřeba dovzdělat, a proto bych tenhle film bych doporučil jen dezolátům a zabedněncům, kteří si stále v roce 2023 myslí, že jsou jenom dvě pohlaví a že gender je nějaká pofidérní nadstavba. Film sice dokáže během dvou hodin poměrně dobře vysvětlit, že dochází k odchylkám, ale já to zvládnu za 2 minuty lépe, takže pokud někdo chce ušetřit čas: Nerodí se jen muži a ženy. Rodí se také lidé, kteří do tohoto rozdělení docela nezapadají. Např: lidé s mužskými chromozomy a ženskými pohlavními orgány - nebo lidé, jejichž pohlavní orgány jsou kombinací mužských a ženských. Jak se takový člověk cítí je pak otázka genderu. Podle mě je to jednoduché. Víme přeci, že se rodí se lidé (nejen lidé) s různými odchylkami. Na návratu do reality jsem viděl fotky muže se třemi nohami, ženu s chodidly natočenými dozadu, dvouhlavého hada, siamská dvojčata, harlequin ichthyosis a celou řadu dalších bizárů, které jsou problematické zdravotně, ale nikoli toliko socio-kulturně, jako když jedinec nezapadá do dichotomie muž-žena, protože právě to je nábožensky a politicky zbytečně problematizované.


Dodatečné informace

Původní název:
Úsvit (více)
  • Česká republika Úsvit
  • Česká republika We Have Never Been Modern
Premiéra v ČR:
1. 7. 2023
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika, Slovensko

Podobné


Powered byJustWatch