Beetlejuice 2 získal Willema Dafoea i oscarovou kostymérku Střihorukého Edwarda

Beetlejuice 2 získal Willema Dafoea i oscarovou kostymérku Střihorukého Edwarda
Beetlejuice | The Geffen Company
Právě Willem Dafoe (Seveřan, Maják, Spider-Man: Bez domova, Nymfomanka) je zatím posledním úspěšným přírůstkem do skvostného hereckého obsazení sequelu Tima Burtona, který nyní natáčí pro Warner Bros. Oznámil to The Hollywood Reporter. Michael Keaton se vrací ve své roli šíleného ducha Betelgeuse s vražednými plány, ostatně sám ji kdysi označil za svou nejoblíbenější. Winona Ryder ztvární svou původní postavu Lydii Deetz a matku Jenny Ortegy. Navrátí se rovněž Catherine O’Hara, zatímco mezi nováčky patří Justin Theroux a Monica Bellucci, která by měla být Betelgeusovou ženou.
Beetlejuice Beetlejuice
Beetlejuice Beetlejuice
AI
70%
O detailech příběhu zatím panuje hrobové ticho, dozvěděli jsme se pouze to, že Willem Dafoe bude hrát strážce zákona ze světa duchů. Původně se měl ve filmu objevit i Johnny Depp, ale nyní už v obsazení nefiguruje. Burtonův někdejší dvorní herec a kmotr jeho syna tak pravděpodobně doplatil na svou pošramocenou reputaci z posledních let. Stejně tak se spekulovalo i o tom, že by jednoho z duchů mohl ztvárnit Jean-Claude Van Damme, nicméně tato informace se zatím nepotvrdila.
Snímek z roku 1988 vyprávěl o novomanželích Barbaře a Adamovi (Geena Davis a Alec Baldwin), kteří nepřežijí autonehodu a stanou se duchy. Začnou je dopalovat noví nájemníci jejich domu, původem z New Yorku (Catherine O’Hara a Jeffrey Jones a jejich pubertální dcera Lydia). Původní majitelé proto vyvolají potměšilého ducha Betelgeuse, bývalého asistenta z úřadu pro zesnulé, který jim slíbí vystrašit a vystrnadit nezvané hosty. Barbara a Adam mu nejdřív uvěří, ale pak prohlédnou jeho skutečnou touhu zbavit se všech živých, začnou se mu bránit a spřátelí se s Lydiou.
Beetlejuice 2
Beetlejuice 2 | Plan B Entertainment
Warneři oznámili, že premiéra snímku Beetlejuice 2 je naplánovaná na 6. září 2024. Tento termín jim uvolnil Marvel, který původně plánoval vypustit film Blade, jehož výroba se však zdrží kvůli probíhající stávce scenáristů a scenáristek v Hollywoodu. K sequelu napsali scénář Miles Millar a Alfred Gough, autoři seriálu Wednesday, produkují Tim Burton a Brad Pitt.
Dafoe se naposledy zapsal do povědomí publika především úspěšným titulem Seveřan. V rozhovoru pro The Hollywood Reporter zmínil, že jeho oblíbenou rolí byl nicméně Norman Osborn aka Green Goblin ze Spider-Mana: Bez domova. Herec se objeví i v připravovaném snímku Wese Andersona Asteroid City, která má premiéru na letošním festivalu v Cannes. Uvidíme ho rovněž v Poor Things Yorgose Lanthimose a také v nové verzi hororu Nosferatu, natáčeném mimo jiné v Praze, kde znovu spolupracuje s režisérem Robertem Eggersem.
O sequelu se mluvilo dlouhou dobu a na projektu se vystřídala řada scenáristů. Burton většinou o svém zapojení mlžil, tedy až do letošního roku. Jenna Ortega prozradila, že ji natáčení čeká v létě v Londýně. O spolupráci s Burtonem se pro The Hollywood Reporter vyjádřila už dříve: „Byl to dost šílený zážitek. Měla jsem velké štěstí, že jsem dostala příležitost pracovat s tak kultovním režisérem, který se současně ukázal být nejen jedním z nejmilejších filmařů, s nimiž jsem se setkala, ale také tím nejpreciznějším.“
Beetlejuice (1988)
Beetlejuice (1988) | The Geffen Company
Podle informací Variety se do týmu přidala i Oscarem čtyřikrát oceněná kostýmní výtvarnice Colleen Atwood, která s Timem Burtonem spolupracovala během tří dekád na snímcích Mars útočí!, Střihoruký Edward, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, Alenka v říši divů a Dumbo. Naposledy se sešli právě při seriálu Wednesday, kde se Colleen Atwood podepsala pod strašidelné outfity rodiny Addamsových včetně velmi špičatého bílého límečku hlavní hrdinky. Snímek Beetlejuice v roce 1989 získal jednoho Oscara, a to za masky.
A ještě jedna zajímavost na závěr. Na konci snímku Beetlejuice duch Betelgeuse metamorfuje v bizarní stvoření s kolotočem na hlavě, uprostřed níž je zasazená usmívající se lebka. Ta se později stala základem kultovního Jacka Skellingtona z animovaného snímku Ukradené Vánoce Tima Burtona (1993).

Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?
Ostatní14. 5. 2023
Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?