Zahraje si Jean-Claude Van Damme v pokračování kultovní hororové komedie?

Zahraje si Jean-Claude Van Damme v pokračování kultovní hororové komedie?
Jean-Claude Van Damme | Amazon Prime Video
Přestože Jean-Claude Van Damme bývá často vnímaný jako podobná hvězda (minimálně v rámci doby), pokud jde o tržby, šlo o úplně jinou váhovou kategorii.
Van Damme neměl vyložené megahity –⁠ jeho největším sólovým úspěchem je Timecop (1994), který si z celosvětových pokladen kin odnesl 102 miliony dolarů, a jeho sláva doslova vyhasla v polovině devadesátých let. Zatímco trio Willis/Stallone/Schwarzenegger pravidelně resuscitovalo svou kariéru, Van Damme se (s pár čestnými výjimkami) odebral do béčkových vod. Důvodů, proč se tak stalo, bylo několik. Van Damme stále točil jen akčňáky, ale na ty už se nechodilo, pravidelně střídal manželky, takže bral pro peníze, co šlo, a navíc byl závislý na kokainu, což z něj udělalo nespolehlivou hvězdu, s níž nikdo nechtěl dělat.
Street Fighter: Poslední boj
Street Fighter: Poslední boj | Universal Pictures
Producent Steven E. de Souza, který s ním natáčel Street Fighter: Poslední boj (1994), popsal tehdejší Van Dammeův stav následujícími slovy: „V té době jsem o tom nemohl mluvit, ale nyní už můžu: Jean-Claude byl úplně vyšňupanej. Studio najalo i člověka, aby ho hlídal, ten však měl na něj bohužel sám špatný vliv. Jean-Claude tak často volal, že je nemocný, až jsem musel hledat ve scénáři místa, která by šla filmovat bez něj. Nemohl jsem jen hodiny sedět a čeka. Ve dvou případech mu producenti dovolili letět do Hong Kongu, a pokaždé se vrátil pozdě. V pondělí nechodil vůbec.“
Van Damme se později dal dohromady a začal se žánrově trochu rozpínat (dramata JCVD, Peklo a Až do smrti, komediální seriál Jean-Claude Van Johnson), na výsluní už se ale vrátit nedokázal. Čas od času se každopádně objeví v něčem zajímavějším. A nyní to vypadá, že by si mohl do filmografie připsat kousek režírovaný samotným Timem Burtonem.
Michael Keaton
Beetlejuice | Warner Bros.
Nic zatím nebylo potvrzeno, internetová šeptanda nicméně žije drbem, že by si v připravovaném pokračování klasického komediálního hororu Beetlejuice (1988) mohl zahrát ducha. V titulní roli se počítá s Michaelem Keatonem a jako Lydie by se měla znovu objevit Winona Ryder. Její dceru si zahraje vycházející hvězda Jenna Ortega (Wednesday, Vřískot 6).
Obsazení Van Dammea je v tuhle chvíli pouhou spekulací, fanoušky a fanynky ale okamžitě dostalo do varu. Představa, že by se právě on objevil v podobném projektu, je jednoznačně lákavá (už proto, že si Van Damme během své dlouhé kariéry nezahrál v ničem ani vzdáleně podobném). Na odpověď, zda se ve filmu skutečně objeví, naštěstí nebudeme čekat dlouho. Natáčení Beetlejuice 2, které by mělo probíhat v Londýně, je naplánováno na letošní léto.

Kinolog: Rocky bez Stalloneho není, co býval. Jaké jsou typické chyby boxerských filmů

Třetí díl série Creed, která navazuje na šestidílnou ságu Rocky, se už musí obejít bez Sylvestera Stalloneho. Důvodem ale není hercův věk. Třetí díl Creeda nicméně odkazuje silně k Rockymu III.