Iva Baslarová

Iva Baslarová

Autor
Vystudovala mediální studia a žurnalistiku a sociologii. Pracovala jako šéfredaktoka Filmových listů na LFŠ Uherské Hradiště, publikuje v Cinepuru, Alarmu či Heroine. Pracuje jako vysokoškolská učitelka.

Články autora

  1. Brigitte Bardot má 89. Někdejší sexsymbol svou slávu využil k boji za práva zvířat
    Téma28. 9. 2023
    Brigitte Bardot má 89. Někdejší sexsymbol svou slávu využil k boji za práva zvířat

    Málokdo by neznal jméno francouzské herečky a aktivistky za práva zvířat Brigitte Bardot. Od roku 1952 do roku 1973 ztvárnila desítky rolí, velmi často po boku dalších slavných hereckých kolegů a kolegyň. Čtyřikrát se vdala, má jednoho syna, několikrát se pokusila o sebevraždu, byla obviněná z rasismu a prodělala rakovinu prsu. Značnou část svého života zasvětila aktivnímu boji za práva zvířat po celém světě.

  2. Zlaté glóby přidaly dvě nové kategorie pro blockbustery a stand-up komiky a komičky
    Téma27. 9. 2023
    Zlaté glóby přidaly dvě nové kategorie pro blockbustery a stand-up komiky a komičky

    Zlaté glóby představí na nadcházejícím lednovém ceremoniálu dvě nové kategorie. Včera o tom exkluzivně informovalo Variety. První z nich se zaměří na blockbustery, tedy na populární filmy s globálním dosahem, produkované velkými studii; druhá bude určená nejlepším výkonům v kategorii komediálních stand-upů.

  3. Poirot čelí spiritismu. Přízraky v Benátkách mají sílu detektivky i dobrého hororu
    Recenze25. 9. 2023
    Poirot čelí spiritismu. Přízraky v Benátkách mají sílu detektivky i dobrého hororu

    Dvaašedesátiletý režisér a herec Kenneth Branagh, který se po dřívějších filmových adaptacích Shakespearových děl pustil do zpracovávání oblíbených detektivek Agathy Christie, má v kinech třetí titul s Herculesem Poirotem, v němž opět ztvárnil hlavní roli extravagantního belgického detektiva. A zatímco v předchozích dvou případech sáhl po knihách, u nichž tušil zaručený úspěch (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu), tentokrát zkombinoval několik méně známých příběhů uctívače šedých mozkových buněk. A udělal dobře. Přízraky v Benátkách oprávněně táhnou divačky a diváky do kin.

  4. Polský ministr chce před Hranicí promítat propagandistický spot. Tamní kina odmítají
    Téma25. 9. 2023
    Polský ministr chce před Hranicí promítat propagandistický spot. Tamní kina odmítají

    Polská kina odmítají promítat vládní propagandistický spot před novým filmem Agnieszky Holland Hranice, který vyvolal jak nadšené přijetí kritikou, tak rozhořčení polských politiků. „Nečekala jsem takovou tsunami nenávisti,“ reagovala režisérka, jež vystudovala pražskou FAMU, na příliv hejtů.

  5. M*A*S*H měl v době uvedení problémy s cenzurou. Televizi vadilo i slovo panic
    Seriály23. 9. 2023
    M*A*S*H měl v době uvedení problémy s cenzurou. Televizi vadilo i slovo panic

    Seriál M*A*S*H, který se za padesát let své existence stal populárním po celém světě, měl v době svého uvádění v USA v roce 1972 problémy s televizní cenzurou. Domovská stanice CBS se snažila kontrolovat obsah natolik úzkostně, že se zaměřila i na konkrétní slova.

  6. Zamilovaní Andrew Scott a Paul Mescal. All of Us Strangers jako svědectví o síle lásky
    Filmy22. 9. 2023
    Zamilovaní Andrew Scott a Paul Mescal. All of Us Strangers jako svědectví o síle lásky

    Dvě herecké hvězdy Paul Mescal a Andrew Scott se do sebe zamilují ve filmu režiséra Andrewa Haigha All of Us Strangers, který je adaptací japonského psychologického románu Taichiho Jamady z roku 1987 Cizinci. Haigh již dříve natočil gay romanci Víkend a drama o stárnutí z prostředí dostihů Lean on on Pete.

  7. Thriller Your Lucky Day se zesnulým Angusem Cloudem vyjde v sobotu
    Filmy21. 9. 2023
    Thriller Your Lucky Day se zesnulým Angusem Cloudem vyjde v sobotu

    Thriller Your Lucky Day, jehož uvedení se nedožil nedávno zesnulý Angus Cloud, bude mít premiéru v sobotu 23. září v rámci Fantastic Festu. Fanoušci a fanynky, kteří si herce zamilovali v seriálu Euforie, dychtí vidět jeden z jeho posledních filmů.

  8. Lily Gladstone bude usilovat o Oscara. Mohla by být první oceněnou původní obyvatelkou
    Téma20. 9. 2023
    Lily Gladstone bude usilovat o Oscara. Mohla by být první oceněnou původní obyvatelkou

    Sedmatřicetiletá původní obyvatelka USA Lily Gladstone by podle informací Variety mohla být jednou z možných kandidátek na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Ztvárnila totiž Mollie Burkhart ve filmu Martina Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce, který vstoupí do našich kin 19. října. Apple TV+ proto bude rozjíždět kampaň pro ni a jejího hereckého partnera a výkonného producenta filmu Leonarda DiCapria. Gladstone by se tak mohla stát ve svém etniku vůbec první držitelkou zlaté sošky v této kategorii.

  9. Wildeovo Cantervillské strašidlo se vás pokusí vyděsit i rozesmát v animovaném filmu
    Filmy18. 9. 2023
    Wildeovo Cantervillské strašidlo se vás pokusí vyděsit i rozesmát v animovaném filmu

    Povídka Oscara Wildea z roku 1887 Cantervilské strašidlo nepřestává lákat filmařky a filmaře po celém světě. Zatím poslední adaptace se zrodila v koprodukci Francie a Belgie v roce 2016 pod názvem Le fantôme de Canterville. Letos se dočkáme animované verze The Canterville Ghost z produkce Velké Británie, kde se o dabing postarala nemalá jména – Stephen Fry (který si mimochodem zahrál Oscara Wildea v roce 1997, zde sir Simon de Canterville), Hugh Laurie (The Grim Reaper), Toby Jones (reverend Chasuble), Freddie Highmore (duke of Cheshire), Imelda Staunton (Mrs. Umney) či Miranda Hart (ghost catcher).

  10. Německý seriálový thriller Milé dítě na Netflixu poutá světovou pozornost
    Seriály18. 9. 2023
    Německý seriálový thriller Milé dítě na Netflixu poutá světovou pozornost

    Novinářky a novináři zahraničních médií se shodují na tom, že co do premiér, letošní září se do historie zapíše jako sezóna strachu. Premiéru měla Sestra II i Přízraky v Benátkách a činí se rovněž streamovací platformy. Netflix teď slaví úspěch se svou šestidílnou německou minisérií Milé dítě, kterou vydal sedmého září.

  11. Jednu z nejupřímnějších hlášek v E. T. – Mimozemšťanovi vymyslela šestiletá Drew Barymore
    Filmy12. 9. 2023
    Jednu z nejupřímnějších hlášek v E. T. – Mimozemšťanovi vymyslela šestiletá Drew Barymore

    Drew Barrymore hrála v proslulém E. T. – Mimozemšťanovi, když jí bylo pouhých šest let. Téměř po čtyřiceti letech režisér filmu Steven Spielgerg vystoupil v pořadu The Drew Barrymore Show, aby popřál herečce k narozeninám a zavzpomínal na jejich společnou práci na vlivné sci-fi. Spielberg prohlásil, že Barrymore sama přišla se spoustou hlášek, které pak ve filmu zazněly. Včetně jedné z nejpamátnějších, kdy se holčička Gertie poprvé podívá na mimozemšťana a pronese: „Nelíbí se mi jeho nohy.“

  12. Barbie způsobila online efekt, který přidělal vrásky na čele podiatrům
    Téma11. 9. 2023
    Barbie způsobila online efekt, který přidělal vrásky na čele podiatrům

    Barbara „Barbie“ Millicent Roberts, jak zní celé jméno panenky, zděděné po dceři její tvůrkyně Ruth Handler, byla přes šedesát let terčem kritiky kvůli nerealistickým tělesným proporcím. Byť ji částečně rehabilitoval snímek Grety Gerwig, popularita filmu Barbie přinesla jeden zásadní problém. #BarbieFeetChallenge totiž na internetu zvedla vlnu napodobování záběru, kdy Margot Robbie vyzuje růžové střevíčky a kráčí dál na špičkách, jako by měla obuté neviditelné boty na vysokém podpatku.

  13. Třetí řada Srdcerváčů bude bez Bena. Zaměří se na psychické zdraví a asexualitu
    Seriály11. 9. 2023
    Třetí řada Srdcerváčů bude bez Bena. Zaměří se na psychické zdraví a asexualitu

    Nejroztomilejší pár truhamské střední školy se vrátí i ve třetí sezóně. Seriál Srdcerváči podle grafického románu Alice Oseman si získal kupu fanoušků a fanynek, Collider proto zjišťoval, o čem bude další řada. Zatím nejvýznamnější změnou má být to, že se v ní neobjeví Sebastian Croft, který hraje Bena Hopea.

  14. James Cromwell z filmu Babe: galantní prasátko zachránil malého čuníka před smrtí
    Téma9. 9. 2023
    James Cromwell z filmu Babe: galantní prasátko zachránil malého čuníka před smrtí

    Třiaosmdesátiletý James Cromwell hrál v roce 1995 ve filmu Babe: galantní prasátko soucitného farmáře Hoggetta, který zachrání růžového čuníka s hlasem Christine Cavanaugh před smrtí a dá mu šanci stát se ovčákem. A jejich příběh se po letech skutečně vyplnil. Umělec, který byl za tuto roli nominovaný na Oscara a který si mezitím udělal jméno ve filmovém i televizním průmyslu, teď zachránil prasátko, které uteklo při transportu na jatka.

  15. Schwarzeneggerova zvířecí rodina se rozrostla. Internet si zamiloval prasátko Schnelly
    Téma2. 9. 2023
    Schwarzeneggerova zvířecí rodina se rozrostla. Internet si zamiloval prasátko Schnelly

    O Arnoldovi Schwarzeneggerovi už víme mnohé. Nejen to, že se jedná o jednu z největších hvězd akčního filmu, ale také o milovníka zvířat. Už dřív poutal na sociálních sítích pozornost svými psy, miniaturním koněm Whiskeym a oslíkem Lulu. Nově představil dalšího mazlíčka, prasátko Schnelly. Jméno pochází z německého „schnell“, což znamená rychlý.