James Cromwell z filmu Babe: galantní prasátko zachránil malého čuníka před smrtí

James Cromwell z filmu Babe: galantní prasátko zachránil malého čuníka před smrtí
Babe – galantní prasátko | Universal Pictures
James Cromwell
James Cromwell

Herec, Účinkující

Cromwell je 28 let veganem, k tomuto rozhodnutí ho přiměla právě účast na natáčení Babe: galantního prasátka. Od roku 1975 byl přitom vegetarián. Letos se rozhodl zachránit prasátko, které uteklo z transportu na jatka. A pojmenoval ho Babe. „Měl jsem to štěstí přesvědčit se o tom, jak neuvěřitelně inteligentní a zvídavá prasata jsou. Během natáčení snímku Babe to vše změnilo můj životní postoj a styl, a když jsem teď měl možnost pomoci skutečnému prasátku, neváhal jsem,“ řekl Cromwell. Prasátko Babe nyní žije v útulku v Daltonu spolu s dalšími zvířaty zachráněnými z jatek, k dispozici mají stohektarový pozemek.
Neuvěřitelný James Cromwell se poprvé setkává s Babe! | PETA
Cromwell se snaží využít svůj věhlas k poukázání na problematický masný průmysl, kde řada citlivých zvířat přichází o život krutým způsobem. Jen v USA se každý rok porazí zhruba 129 milionů prasat, krom toho jsou mrzačená obzvlášť necitlivým způsobem bez užití anestetik. „Každé prase si zaslouží žít v míru a radosti, aby mohlo dovádět, pídit se po potravě a odpočívat. Podaří se to však jen málokterému,“ prohlásil herec.
Během letitého aktivismu za práva zvířat se Cromwell snažil upozornit na řadu problematických případů. V poslední době se podílel s organizací PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) na kampani, která požadovala po řetězci kaváren Starbucks upustit od příplatku za volbu rostlinného mléka. „Po celém světě, ve Velké Británii, Francii a jinde se za volbu nemléka nepřiplácí. V USA musíte zaplatit osmdesát centrů. Proč? A proč teď, když je tak důležité věnovat pozornost klimatické změně? Není jediný důvod to akceptovat,“ prohlásil Cromwell.
Zvířatům pomáhá řada lidí z filmového a televizního průmyslu. Někteří propagují veganství jako způsob života, který se vyhýbá krutosti na zvířatech, například Joaquin Phoenix, Woody Harrelson, Elliot Page, Pamela Anderson, Alan Cumming, Peter Dinklage, Mayim Bialik, Sadie Sink, Thandiwe Newton, Tobey Maguire, Alicia Silverstone, Natalie Portman, Emily Deschanel, Benedict Cumberbatch, Jared Leto, Bella Ramsey či Halle Bailey. Za práva zvířat aktivně bojují Ian Somerhalder, Alicia Silverstone, Patrick Stewart,Leonardo DiCaprio, Casey Affleck, Gillian Anderson, Joaquin Phoenix, Kristen Bell, Ellen DeGeneres nebo Brigitte Bardot.
zdroje: VegNews, PawBuzz, IMDb