Polský ministr chce před Hranicí promítat propagandistický spot. Tamní kina odmítají

Polský ministr chce před Hranicí promítat propagandistický spot. Tamní kina odmítají
Hranice | Kino Swiat
Hranice
Hranice
  • DaFilms
  • Google Play
  • KVIFF TV
  • +2
70%
Náměstek ministra vnitra Polska Blazej Pobozy minulý týden oznámil, že třicetivteřinový spot nazvaný Bezpečné Polsko bude distribuovaný do tamějších kin a promítaný před fimem, který sám označil jako „nechutnou satiru“. Hranice míří do 230 kinosálů napříč celým Polskem. V uvedeném spotu zaznívá hlas vypravěče: „Polsko bylo v roce 2021 cílem bělorusko-ruské vojenské operace. Ozbrojené síly koordinované polským ministerstvem obrany obstály a zastavily útok na naši hranici. Pár měsíců nato byla kvůli zvýšení bezpečnosti země na hranicích vystavěná moderní bariéra.“
Agnieszka Holland ve svém snímku, který získal zvláštní cenu poroty na festivalu v Benátkách, vypráví o uprchlících, pracovnících charity, aktivistech a aktivistkách a pohraničnících, jejichž životy se protnou v bažinatých lesích mezi Polskem a Běloruskem. Režisérka se zaměřuje na nitky, za něj tahají polští ministři včetně prezidenta Dudy, který její film přirovnal k nacistické propagandě.
Hranice: trailer | Bioscop
Polští kinaři a kinařky se promítání spotu brání. Právnička Emilia Barabacz řekla, že neví o žádných přímých legálních prostředcích, kterými by ministr Pobozy mohl kina donutit ho uvádět. „Jde o to, jestli kina budou ochotná to udělat a co by je mohlo přesvědčit. Musíme mít na mysli, že Polský filmový institut jedná na základě zákona o kinematografii, který reguluje financování asociace kin. Tohle by zřejmě měla být cesta, kterou se ministr vydá, když se bude snažit motivovat kina k projekci spotu,“ řekla Barabacz.
Agnieszka Holland ve svém rozhovoru pro Screen Daily minulý týden označila ministrovu snahu za směšnou. „Už jste někdy něco takového slyšeli? Myslím, že lidé v Polsku nejsou hloupí. Nevím, jak chce vláda donutit kina, aby spot promítala. Dokážu si představit, že za to zaplatí. Celé je to šílené. Šílené, ale zároveň i nebezpečné,“ řekla čtyřiasedmdesátiletá filmařka.
Vedení asociace polských kin (SKS) neztrácelo čas a obratem reagovalo na ministrovu výzvu. V prohlášení z 21. září se píše: „Kina sjednocená pod hlavičkou naší asociace jsou provozovaná nezávislými subjekty, které samy rozhodnou o všech svých aktivitách včetně programu a promítání reklamních spotů.“ SKS tvoří síť 241 polských kin. Mezi nimi je i Pionier ve Štětíně, nejstarší funkční kino na světě, krakovské Kino pod Baranami, devítisálové kino Cinema New Horizons ve Vratislavi a Kino Muza, které v září hostí druhý ročník poznańského festivalu.
Hranice
Hranice | Kino Swiat
Roman Gutek, zakladatel distribuční společnosti Gutel Film, majitel kina Muranów ve Varšavě a ředitel asociace New Horizons, prohlásil, že odmítá promítat tento tendenční spot. „Umělecká díla nepotřebují politické instrukce nebo vnucování interepretace před tím, než se dostanou do kontaktu s publikem,“ řekl. „Na Polsku opět spočívají oči celého světa, bohužel ne v pozitivním slova smyslu. Není to film Hranice, který poškozuje Polsko, je to všechno to, co se kolem toho filmu děje, včetně nucení k projekci propagandistického spotu,“ dodal.
Hranice v pátek 22. září vstoupila v Polsku do distribuce, kino Cinema New Horizons u této příležitosti na facebookovém profilu oznámilo: „U nás před projekcí snímku Hranice neuvidíte ministerský spot. Současně vás chceme vyzvat k solidaritě s Agnieszkou Holland, která nás v kině několikrát navštívila. Budeme se těšit na další setkání.“ Kino v Bělostoku, který leží pouhých padesát kilometrů od hranice s Běloruskem, promítalo místo spotu jako předfilm desetiminutový animovaný dokument There Are People in the Forest od mladého filmaře Szymona Ruczyńskiho.
V polské národní (státní) televizi TVP a v dalších médiích, která podporují vládní stranu Právo a spravedlnost, běží kampaň proti filmu Agnieszky Holland. Některé z prvních projekcí Hranice provázely protesty, organizované v souvislosti s vládní propagandou. Transparenty mládežnické pravicové frakce hlásaly před krakovským kinem „Polsko je země Poláků“ a „Putin děkuje Agnieszce Holland“. Proti nim vystupovali aktivisté a aktivistky s transparenty „Zastavte násilí na hranici“ a „Osvoboďte umění od cenzury“.
Snímek Hranice bude mít v České republice premiéru 19. října.
zdroje: Screen Daily, OKO.press