Jednu z nejupřímnějších hlášek v E. T. – Mimozemšťanovi vymyslela šestiletá Drew Barymore

Jednu z nejupřímnějších hlášek v E. T. – Mimozemšťanovi vymyslela šestiletá Drew Barymore
E.T. - Mimozemšťan (1982) | Universal Pictures
E. T. – Mimozemšťan
E. T. – Mimozemšťan
81%
„Řekla to během zkoušky a já se jí zeptal, jestli si to pamatuje a zda by to mohla zopakovat, až poběží kamery,“ líčil Spielberg. Komentování nohou mimozemšťana bylo autentickou reakcí holčičky na práci Carla Rambaldiho, který měl na starost speciální efekty. A není těžké pochopit, proč Drew takto zareagovala. E. T. měl být podle zadání ošklivě roztomilý s vrásčitou hnědou kůží a baňatou hlavou s velkýma očima. Měl krátké zavalité nohy s placatými chodidly podobnými ptačím pařátům, ovšem s lidskými nehty. Jeho zvláštní pohled mnohé děti děsil, takže ho celý viděly až v dospělosti, napsala Caroline Madden ze SlashFilm.
Nejroztomilejší na celé příhodě je ovšem něco jiného. Drew Barrymore totiž věřila tomu, že E. T. je skutečný. Dee Wallace, která ve filmu ztvárnila její matku, na to zavzpomínala na setkání u příležitosti 40. výročí premiéry: „Našli jsme tě ve studiu, jak se vykecáváš s E. T. A řekli jsme to Stevenovi. A on od toho okamžiku pověřil dva muže, aby udržovali E. T. naživu. Takže kdykoli jsi za ním zašla a chtěla si povídat, reagoval na tebe a odpovídal.“
E. T. Mimozemšťan
E. T. Mimozemšťan | Universal Pictures
Improvizace Drew Barrymore jsou skvělým příkladem toho, jak dětská naivita, velká představivost a nedostatečně rozvinuté ego dělají z malých herců a hereček fascinující intreprety. To je údajně jeden z důvodů, proč je Steven Spielgerg neustále obsazuje do svých filmů. Jeho snímky tak často vyprávějí dechberoucí příběhy o radostech a strastech dospívání – stěžejního období, které ovlivňuje zbytek našich životů. Spielberg se na svět často dívá očima dětí a jeho charaktery pracují s širokou škálou konfliktů, emocí a cílů.
Spousta cinefilů se domnívá, že Spielberg má výraznější kontakt se svým vnitřním dítětem než většina ostatních filmařů jeho generace. Filmový kritik Leonard Maltin prohlásil: „Steven Spielberg má dar proniknout do nás a nahlédnout naše nitro, protože je sám největší dítě.“ Haley Joel Osment v jeho A. I. Umělé inteligenci ztvárnil opuštěného robotického sirotka, Christian Bale byl slibným válečným zajatcem v Říši slunce a Ke Huay Quan si zahrál loajálního Kulatého kraťase v Indiana Jonesovi a chrámu zkázy. Pokud se podíváte na videa z natáčení E. T. – Mimozemšťana s mrňavou Drew Barrymore, budete moci pozorovat, jak se Spielberg snaží vytvářet příjemnou atmosféru a podporovat mladé herce a herečky, které podle Madden sdílejí jeho hravého a kreativního ducha.