Iva Baslarová

Iva Baslarová

Autor
Vystudovala mediální studia a žurnalistiku a sociologii. Pracovala jako šéfredaktoka Filmových listů na LFŠ Uherské Hradiště, publikuje v Cinepuru, Alarmu či Heroine. Pracuje jako vysokoškolská učitelka.

Články autora

  1. Významný maďarský režisér Béla Tarr převezme na AMU čestný doktorát
    Téma24. 10. 2023
    Významný maďarský režisér Béla Tarr převezme na AMU čestný doktorát

    Režisér a scenárista Béla Tarr převezme v úterý 31. října od Akademie múzických umění v Praze čestný titul doctor honoris causa, a to na základě nominace Filmové a televizní fakulty (FAMU), kde bude po celý zimní semestr vyučovat v rámci mentoringového programu. Čestný doktorát je spolu se jmenováním profesorem a Zlatou medailí AMU nejvyšším oceněním života a díla, které univerzita uděluje. Slavnostní ceremonie proběhne dle tradice v Sále Bohuslava Martinů na HAMU.

  2. O Maryšce a vlčím hrádku. Loutková pohádka, která děsila československou generaci X
    Téma23. 10. 2023
    O Maryšce a vlčím hrádku. Loutková pohádka, která děsila československou generaci X

    Halloween je za dveřmi, a přestože se u nás tolik neuchytil jako v západním světě, není důvod, proč bychom si aspoň nemohli pustit dobrý horor či thriller a pěkně se u něj bát. Československá generace X si jistě vzpomene na loutkovou pohádku, která ji přitahovala i děsila v osmdesátkách, a to na příběh O Maryšce a vlčím hrádku. Jen málo děl bylo tehdy hrůzostrašnějších, rovnat se s ní mohl snad jen Čarodějův učeň (1977) či Pohádka o Honzíkovi a Mařence (1980).

  3. Jenna Ortega je hvězdou Netflixu, která definovala Wednesday. Roli původně nechtěla
    Téma22. 10. 2023
    Jenna Ortega je hvězdou Netflixu, která definovala Wednesday. Roli původně nechtěla

    Netflix je stálicí mezi streamovacími giganty, jenže jak se nedávno ukázalo, jeho pozice mohla být podstatně slabší, kdyby Jenna Ortega odmítla roli Wednesday ve stejnojmenném seriálu Netflixu Tima Burtona, jak prý původně zamýšlela. Wednesday totiž patří mezi nejsledovanější seriály této VOD služby po celém světě a na jeho popularitě se zatím nic moc nemění. A bez Jenny si Wednesday málokdo umí představit.

  4. Flanagan kritizuje zlé, bohaté a mocné. Jenže předžvýkaný Pád domů Usherů nudí
    Recenze22. 10. 2023
    Flanagan kritizuje zlé, bohaté a mocné. Jenže předžvýkaný Pád domů Usherů nudí

    Nejnovější seriál z dílny pětačtyřicetiletého Mikea Flanagana, od něhož jsme si navykli čekat hororové laskominy, je adaptací díla Edgara Allana Poea. Pád domů Usherů (The Fall of the House of Usher) kombinuje hned několik jeho povídek a básní. Jenže byť nabízí poselství opřené o silné morální hodnoty a snaží se jasně rozlišovat mezi dobrem a zlem, jinak bohužel po většinu času jen nudí. A to je na tvůrce skvělé Půlnoční mše a neméně dobrého Domu na kopci nečekané.

  5. Kvíz: Texaský masakr, Pátek třináctého nebo Vymítač ďábla. Znáte dobře filmové horory?
    Téma19. 10. 2023
    Kvíz: Texaský masakr, Pátek třináctého nebo Vymítač ďábla. Znáte dobře filmové horory?

    Filmový horor se nikdy netěšil takovému zájmu jako poslední dobou. Ví to Hollywood i streamovací giganti, kteří pravidelně připravují více či méně děsuplné snímky či seriály a snaží se zaujmout co nejširší publikum. Někteří diváci a divačky přitom jásají, neboť daný žánr sledují dlouhodobě, takže jim tento trend jen hraje do noty. Ale vyznáte se opravdu ve filmových hororech?

  6. Anne Hathaway jako lesbická psycholožka. Thriller Eileen upoutal na festivalu Sundance
    Filmy19. 10. 2023
    Anne Hathaway jako lesbická psycholožka. Thriller Eileen upoutal na festivalu Sundance

    Anne Hathaway zvárnila titulní úlohu v mysteriózním thrilleru Eileen natočeném podle novely Ottessy Moshfegh režisérem Williamem Oldroydem, tvůrcem snímku Lady Macbeth (2006). Eileen patřila mezi nejdiskutovanější tituly letošního festivalu v Sundance, kde měla premiéru. Kromě Hatwaway se další hlavní role ujala Thomasin McKenzie (Síla psa, Čas, Ztracené dívky).

  7. 55 let spolu. Manžel Suzanne Somers z Kroku za krokem o jejích posledních chvílích
    Téma18. 10. 2023
    55 let spolu. Manžel Suzanne Somers z Kroku za krokem o jejích posledních chvílích

    Pětapadesát let spolu žili Suzanne Somers a Alan Hamel a údajně šlo o jedno z velmi šťastných hereckých manželství, jakých není mnoho. Alan byl se Suzanne, známou především rolí Carol v seriálu Krok za krokem, i v jejích posledních chvílích na tomto světě. Vyprávěl o nich v rozhovoru pro americkou televizní stanici NBC.

  8. Bez Bendera si Futuramu neumíme představit. Původně s ním však tvůrci měli jiné plány
    Seriály16. 10. 2023
    Bez Bendera si Futuramu neumíme představit. Původně s ním však tvůrci měli jiné plány

    V sedmé epizodě Futuramy nazvané Moje tři slunce z roku 1999 si Hermes Conrad (Phil LaMarr) konečně všimnul, že věčně opilý robot Bender (John DiMaggio) nemá ve společnosti Planet Express žádné specifické využití. Robot proto sám navrhne, aby předešel krácení platu, že se stane kuchařem. Bender měl přitom tuhle pozici zastávat od samého počátku seriálu, jak nedávno prohlásil jeho spolutvůrce David X. Cohen.

  9. Seriál Netflixu Fauda málem předpověděl budoucnost. Útoku na Izrael tvůrci nevěřili
    Seriály14. 10. 2023
    Seriál Netflixu Fauda málem předpověděl budoucnost. Útoku na Izrael tvůrci nevěřili

    Spolutvůrce a novinář Avi Issacharoff pro pátou sezónu netflixovského seriálu Fauda zvažoval téma teroristického útoku na Izrael, ale nakonec ji spolu s ostatními zavrhl jako přehnanou. Seriál měl vyprávět o stovkách militantních útočníků, kteří prolomí hranici a převezmou kontrolu nad vesnicí. „Připadalo nám to nerealistické,“ řekl Issacharoff v rozhovoru pro Forward. „Fauda se snaží být autentická. Když vymyslíte něco takového, zní to šíleně. Tak jsme to vzdali. A pak, v sobotu ráno, jsme viděli něco mnohem horšího, než jsme si dokázali představit,“ prohlásil novinář, který spolu s Liorem Razem, jenž v seriálu hraje, navštívil oblast u Sderotu.

  10. Robbie Williams slávou živený i bičovaný. Nový dokument Netflixu o životě popstar
    Filmy13. 10. 2023
    Robbie Williams slávou živený i bičovaný. Nový dokument Netflixu o životě popstar

    V šestnácti se stal někdejší žák katolické školy součástí chlapecké kapely Take That a rázem ho znali prakticky všichni. Později vyrazil na sólovou dráhu, jeho sláva rostla a zdálo se, že jeho štěstí nic nestojí v cestě. A pak se před zraky tisíců lidí nervově zhroutil. Robbie Williams v traileru dokumentární minisérie jde se svými prožitky, pocity a životními zvraty až na dřeň.

  11. „Volejte Jane.“ Dokument HBO o ilegálních interrupcích v USA vyhrál festival v New Yorku
    Filmy10. 10. 2023
    „Volejte Jane.“ Dokument HBO o ilegálních interrupcích v USA vyhrál festival v New Yorku

    „Těhotenství? Potřebujete pomoc? Volejte Jane.“ Tak zněly inzeráty, které bylo možné mezi roky 1968 a 1973 najít na různých místech Chicaga ve státě Illinois. Přestože telefon nezvedla pokaždé stejná žena, vždy se ohlásila jako Jane. Všechny patřily do aktivistické skupiny, jež pomáhala zprostředkovat umělé přerušení těhotenství, byť tím velmi riskovaly. Dokumentární snímek o nich s jednoduchým názvem The Janes (ne právě šťastně přeložený jako Andělíčkářky) natočily režisérky Tia Lessin a Emma Pildes pro HBO Max.

  12. Finále seriálu Koruna míří k tragické smrti princezny Diany
    Seriály9. 10. 2023
    Finále seriálu Koruna míří k tragické smrti princezny Diany

    Seriál Koruna z produkce Netflixu, který si získal divačky a diváky po celém světě, míří do velkého finále, které se odehraje na sklonku letošního roku. Můžete se podívat na teaser trailer opatřený českými titulky a přečíst si, kolik dílů a kdy přesně na streamu uvidíte.

  13. Odnesl nevěstu odliv, nebo utíká kvůli vraždě? Nový seriál Black Cake v traileru
    Seriály3. 10. 2023
    Odnesl nevěstu odliv, nebo utíká kvůli vraždě? Nový seriál Black Cake v traileru

    Nové mysteriózní drama s názvem Black Cake připravuje stanice Hulu. Vychází ze stejnojmenné novely Charmaine Wilkerson a začíná útěkem nevěsty podezřelé z vraždy jejího manžela v Karibiku. V hlavních rolích se objeví Lashay Anderson, Faith Alabi and Ahmed Elhaj.

  14. Morris a Herzog chtěli vykopat hrob matky sériového vraha. Herzog pak snědl svou botu
    Téma2. 10. 2023
    Morris a Herzog chtěli vykopat hrob matky sériového vraha. Herzog pak snědl svou botu

    Jeden z nejznámějších sériových vrahů dvanáctého století, Ed Gein, posloužil jako isnpirace pro fikční postavy Buffalo Billa, Leatherface a Normana Batese z Psycha. Režisér Errol Morris neustále navštěvoval Geina, natočil s ním řadu rozhovorů, které chtěl použít pro svůj první film. Během toho se seznámil s legendou Wernerem Herzogem, s nímž plánoval pro účely dokumentu vykopat hrob Geinovy matky. Snímek však nakonec nikdy nevznikl.

  15. Gosling a Liu se během natáčení Barbie popichovali a soutěžili v posilování
    Filmy30. 9. 2023
    Gosling a Liu se během natáčení Barbie popichovali a soutěžili v posilování

    Když šlo o náklonnost Barbie, Kenové neznali bratra. Jejich „kenergie“ se zprvu zaměřovala na jediné – získat plastové srdce panenky pro sebe. Pokud jste si však mysleli, že bylo jeji popichování pouze hrané, jste na omylu. Některé hecování se dostalo až do finálního sestřihu filmu, který jste viděli v kině.