Bez Bendera si Futuramu neumíme představit. Původně s ním však tvůrci měli jiné plány

Bez Bendera si Futuramu neumíme představit. Původně s ním však tvůrci měli jiné plány
Futurama | Fox Television Studios
Futurama
Futurama
85%
Jenže Bender v pozici kuchaže představuje problém hned ze dvou důvodů. Jednak vůbec neumí vařit a jednak nemá chuťové buňky. Proto při úplně první příležitosti uplatnit se v tomto oboru všem naservíruje přesoleného slimáka se sklenkou slané vody. Fry (Billy West) dokonce prohlásí, že šlo o nejslanější jídlo, které kdy měll, a to prý jednou snědl velkou misku soli. Bender na to opáčí, že v jídle bylo o 10 % soli méně, než jaká je její smrtelná dávka, takže o nic nejde.
Benderovu posedlost vařením tvůrci seriálu tematizovali hned několikrát. Robot často pronášel obdivná slova na adresu „emzáckého“ šéfkuchaře Elzara (DiMaggio) a v epizodě The 30% Iron Chef z dubna 2002 se s ním dokonce utkal v kuchařské soutěži. A přestože má Bender pro tuto profesi zápal a snaží se, jako kuchař vždycky naprosto pohoří. Jak zdůraznil David X. Cohen, Bender měl od prvních dílů být kuchařem, jak zamýšlel spolu s Mattem Groeningem. Nakonec jim však přišel zábavnější jako líný pacholek závislý na alkoholu a zločinec na volné noze, který ve skutečnosti nikdy nic nedělá.
Futurama
Futurama | Fox Television Studios
Spolutvůrce prohlásil: „Podle původních plánů měl být Bender kuchařem v každé epizodě, prostě to měla být jeho role. Pak jsme se rozmysleli a řekli si, že bude překladatem. A nakonec to dopadlo tak, že nejvtipnější je jako lenošný flákač.“ Fanoušci a fanynky Bendera by mu jistě dali za pravdu. Bender v plném pracovním zápřahu, to je prostě něco, co se k jedné z nejoblíbenějších postav kultovního kresleného seriálu nehodí, navíc by právě takový pacholek jako Bender všem chyběl.
A vskutku. Bender, navzdory svému jménu, se raději každé práci vyhne. A není příliš dobrý ani jako poslíček. Kdykoli po něm někdo chce nějakou práci, začne si stěžovat nebo si okamžitě najde výmluvu, aby nemusel nic dělat. Jednou si dokonce vymyslel volno, protože údajně potřeboval pár dní odpočinek kvůli svému vyznání. A pokud navštívil mimozemské světy, hodně v nich kradl. Obvykle za sebou nechal planetu, z níž víc odnesl, než na ni doručil.
Když došlo na to, co si tvůrci o Benderově zálibě ve vaření myslí, Cohen prohlásil, že se jedná spíš o koníček. Pokud by byl robot jenom kuchařem, držel by se v kategorii humoru „nechutná a nepoživatelná jídla“. A takových je ve Futuramě nakonec stejně dost – třeba pizza se cvrčky a bahnem. Dali byste si kousek?

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.