Zlaté glóby přidaly dvě nové kategorie pro blockbustery a stand-up komiky a komičky

Zlaté glóby přidaly dvě nové kategorie pro blockbustery a stand-up komiky a komičky
Steven Spielberg se dvěma Zlatými glóby z roku 2023. | Kevork Djansezian / NBC
Blockbustery obdrží cenu nazvanou Zlatý glóbus za filmový a komerční úspěch. Do nominací se dostanou snímky s největšími výdělky za uvedené období či s největší návštěvností, jež lze současně považovat za významný tvůrčí počin. Musí vydělat nejméně 150 milionů dolarů během premiéry, přičemž sto milionů musí pocházet z domácích USA. Snímky premiérované od 22. listopadu do konce roku se mohou kvalifikovat na základě předpokládaných tržeb nebo sledovanosti podle důvěryhodných dat a zdrojů.
Zlatý glóbus
Zlatý glóbus | Getty Images
Filmy z VOD platforem se srovnatelnou sledovatelností budou posuzované podle dat z „dohledatelných zdrojů“. Všem těmto kritériím by mělo vyhovovat osm snímků, které budou rovněž soutěžit v kategoriích nejlepší drama nebo komedie, kde musí rovněž splňovat předepsané požadavky.
Druhá nová cena se bude udělovat komičkám a komikům za mimořádný výkon v tradičním stand-up formátu (nebo někomu ze skupiny či souboru). Komediální pořady se týkají televizního vysílání, streamovacích platforem a předplacených kabelovek. Každý z těchto pořadů musí mít jasného distributora, invidividuální účty na sociálních médiích nebodou do této kategorie spadat.
„Zlaté glóby mají bohatou historii podpory a oceňování práce komiků a komiček, proto máme velkou radost, že je můžeme vyznamenat za jejich skvělá filmová a televizní vystoupení,“ prohlásila prezidentka Zlatých glóbů Helen Hoehne. Viceprezident Zlatých globů Tim Gray pak dodal, že blockbustery „běžně nemívají v rámci udělování ocenění takovou pozornost, jakou by si zasloužily“.
Televizní přenos z předávání Zlatých glóbů bude vysílaný 7. ledna příštího roku.