Autor seriálu M*A*S*H vždy litoval toho, jak naložil s postavou Franka

Autor seriálu M*A*S*H vždy litoval toho, jak naložil s postavou Franka
M*A*S*H | 20th Century Fox Television
M*A*S*H
M*A*S*H
85%
I ty nejlepší pořady všech mají své slabé chvilky, ostatně ne každá epizoda byla výjimečná. Některé zápletky časem zestárly a ukazují se jako laciné, obzvláště pak ty z první řad, kde vtipálek a playboy Hawkey (Alan Alda) zachází se zdravotní sestrou Margaret (Loretta Swit) tak, že bychom to dnes nutně museli označit za projevy sexismu. Některé kousky jsou zase dost hloupé, například gag z první řady zahrnující džíp přestříkaný nazlato. „S Waynem Rogersem jsme si řekli: ‚Kde bychom v Koreji sehnali zlatou barvu?‘ To je přece absurdní,“ řekl Alan Alda v rozhovoru pro pořad CBS This Morning v roce 2013. „Kdykoli se pak ve scénáři objevilo něco praštěného, podívali jsme se na sebe a řekli jsme jenom ‚zlatý džíp‘. Jenže ne vždy to pomohlo,“ vyprávěl Alda.
M*A*S*H
M*A*S*H | CBS Televison Studios
Nicméně M*A*S*H měl vždy skvělou sledovanost. Tvůrce seriálu Larry Gelbart nicméně přiznal, že jedna postava mu leží v hlavě, a to Frank Burns (Larry Linville). Frank povětšinou působil jako nesympatický pedant, který dodržuje předpisy a je protipólem Hawkeyeho Pierce a ostatních morálně komplexních spolupracovníků. Frank byl vždy nabubřelý a ubohý, neustále se snažící zavděčit nadřízeným, byť velmi často s neúspěchem. V progresivním světě M*A*S*H byl fanatikem, homofobem, xenofobem a tím, kdo šikanuje podřízené. Až na pozdější série, kde byl prostě jenom hloupý.
„Měl jsem Franka udělat méně hloupého,“ svěřil se Gelbart v rozhovoru s Edem Solomonsonem pro knihu TV's 'M*A*S*H': The Ultimate Guide Book. Solomonson se ho totiž zeptal, jestli by zpětně změnil některou z postav, pročež Gelbart odpověděl, že Frank byl poněkud jednorozměrný, jako postava velmi statický bez dalšího vývoje a že byl také slabinou celého seriálu. „Měly by být další pořady, kde by se opil ve snaze být jedním z těch skvělých chlapíků,“ řekl Gelbart. „To je jedna z věcí, kterou bych dnes udělal jinak, napsal bych ho méně přihlouple,“ poznamenal.
M*A*S*H
M*A*S*H | 20th Century Fox Television
Pravdou zůstává, že Frank Burns se v průběhu sezón proměnil z otřesného patolízala a neschopného důstojníka po charakter ubožáka a tupce. Zatímco ostatní postavy se vyvíjely a měnily, on zůstával stejný, dokud na konci páté sezóny nezmizel úplně. Tato jednorozměrnost prý dost souvisela s tím, že Linville nikdy nechtěl obnovit svou smlouvu, protože byl pořád jednou nohou na odchodu. Ostatně Franka nahradil Charles Winchester (David Ogden Stiers), který se sice nikdy nepotil, ovšem jeho postava rovněž prošla vcelku zajímavou evolucí.
Talentovaný komediální herec Larry Linville by si zasloužil větší prostor, nicméně se ho nedočkal. Nicméně bez něj by mobilní nemocniční jednotka 4077 nikdy neměla hlášku, kterou se každý dokázal aspoň na chvíli zbavit chmur: „Frank Burns jí červy.“
zdroje: Slash Film, Kinobox