Profilový obrázek

Dominika1

Dominika Bartůňková

Komentáře 23

Od nejnovějších
  1. Stánek s polibky
    Stánek s polibky (2018)
    8
    Mě to bavilo. Jsem příjemně překvapená, jak moc se mi to líbilo. Joey King je skvělá herečka, dokázala to už v seriálu Odhalení a je neuvěřitelné jí vidět v něčem jiném a hrát vlastně normální holku, ale šlo to. Místy mi sice byla trochu nesympatická, nicméně když nad tím přivřu oči, tak to vážně nebylo tak zlé. Super zápletka o přátelství a neporušitelných pravidlech, která tu byla již několikrát, ale u tohoto filmu to funguje dobře. Chemie mezi Noahem a Shelly je úžasná a úplně to mezi nimi jiskří, určitě nebylo na škodu, že v reálu tvoří opravdový pár. Vážně jsem se moc bavila a snímek zařadím mezi ty, ke kterým se budu ráda vracet, protože zvednou náladu a není to vyloženě klišé o ošklivé holce, která má sen stát se Popelkou.
  2. Stánek s polibky 2
    Stánek s polibky 2 (2020)
    8
    Zábavná a nenáročná romantická komedie, která se nese ve stejném duchu, jako první díl. Má smysl psát, že se postavy chovají hloupě? Já myslím, že to každý v tomhle žánru musí tak trochu očekávat a nebrat to tak přehnaně vážně. Já mám tyhle zaláskované oddechovky prostě ráda už od dob, co jejíchž hlavní hrdinkou bývala Hillary Duff, a myslím, že Joey King to dnes jde stejně dobře.
  3. Jak přežít single
    Jak přežít single (2016)
    7
    Typická americká komedie, která nenabídne nic originálního. Párkrát jsem se zasmála, ale spíše převažovala nuda, děj je docela předvídatelný, i když mě celkem překvapil konec příběhu s Dakotou Johnson. Rada jak přežít single podle tohoto filmu je nezávazný sex, neustále být opilá a prostě si užívat. Stačí vidět jednou za rok.
  4. Pán prstenů: Návrat krále
    Pán prstenů: Návrat krále (2003)
    8.5
    "Pán prstenů: Návrat krále je velkolepý, nádherný, dech beroucí film. Je bez přehánění podstatně lepší, než jsme doufali na základě výborných zkušeností s předcházejícími díly. Je strašidelný i vtipný, plný ohromujících davových scén i dojímavých drobných lidských příběhů
  5. Pán prstenů: Společenstvo prstenu
    Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001)
    9
    Jeden z nemnoha filmů, kdy jsem si hlavní aktéry doslova zamiloval a prožíval s nimi vše dobré i zlé. Uvolněné herecké výkony všech zúčastněných mně utvrzují v tom, že natáčení muselo probíhat v bezvadné atmosféře a láska k předloze z filmu jenom pryští. To se potom na konečném výsledku musí projevit. Psát, jak je Pán prstenů vizuálně famózní je nošením dříví do lesa. Z hereckého hlediska jsem si vychutnával především Cate Blanchett, Iana McKellena a velice příjemně mně překvapil Sean Bean coby Boromir. Jeho kreace v závěru, kdy mámí prsten z Froda, patří k mým nejoblíbenějším.
  6. Zbouchnutá
    Zbouchnutá (2007)
    8.5
    Tato komedie je jedním z mých největších filmových zážitků poslední doby. Podle mého jde o takovou menší revoluci v žánru romantických komedií. Většina těchto komedií je tak stupidní, až se skoro stydím za scénáristy, že plodí takový hnůj. Ale zde je vše skvělé. Pocit studu se nedostavuje. Postavy jsou přirozené, ne jak přes kopírák podle ostatních filmů. Scénář není dementní. A i přesto, že je zde klasický happy end. Inteligentně a realisticky jsou zde rozebrány partnerské vztahy. Vše vyznívá přirozeně, bez křečovitosti a navíc je to opravdu zábavné. Už bylo na čase udělat v tomto zatuchlém žánru průvan. Ten už sice dělal Kevin Smith, tento snímek je však mnohem zábavnější. Například scéna, kdy hlavní hrdina "prozře" je zde vyřešena velice originálně, ale nebudu spoilit.
  7. V síti 18+
    V síti 18+ (2020)
    8.5
    Téma, o kterém je určitě potřeba mluvit, a dokument, který bude mít velký, a věřím, že pozitivní dopad na prevenci před podobnýma případama. V síti má mnohem větší výpovědní hodnotu, než filmařskou nebo příběhovou, naopak, člověk se běžně nerad dívá na podobné věci - a právě ona nepříjemná úzkost, kterou dokument místama vyvolává bude tím důvodem, proč se rodiče i děti budou mít víc na pozoru. A to je ta přidaná hodnota, která je k nezaplacení.
  8. Ztracený svět: Jurský park
    Ztracený svět: Jurský park (1997)
    7
    překvapivě lepší než jednička. Film má konečně spád i napětí, ale digitální triky jsou z dnešního pohledu opět dost úsměvné. Dinosauři vypadají hrozně uměle a nepřirozeně, ale děj pádí rychle kupředu. Spielberg směřuje příběh více do hororových vod, když nechá skupinku lovců sežrat ještěry, anebo v závěru vzdá poctu filmům s lidožravými monstry napadající kvůli svým potomkům hustě osídlená města. Pro mě lepší jak jednička, ale už i tady byly náznaky, že mistr začíná být z formy a vše se mění v řemeslně kvalitní rutinu.
  9. Avengers: Endgame
    Avengers: Endgame (2019)
    8
    Velkolepé zakončení, luxusní rozlučka s legendární dvojicí postav a jeden velký milostný dopis všem fanboyům, geekům a nerdům, které Feige a spol. posbírali za poslední dekádu. Má to spoustu pamětihodných situací, pomrknutí, easter eggů a docela i razantních řešení, ale dramaturgicky je to až příliš děravé, nesoudržné, rozevláté a vše je podřízeno oné velké rozlučce. Proto je potřeba u některých zvratů a logických lapsů zavřít obě oči (Nebula, cestování v čase) a u cheesy momentů mávnout rukou (ženská formace při závěrečné bitce). Mně se to podařilo tak napůl, ale emoce tam jsou, to ne že ne.
  10. Jak vycvičit draka 3
    Jak vycvičit draka 3 (2019)
    7.5
    ak tu máme (snad) finále jedné z nejpovedenějších animovaných sérií, která si naštěstí dokázala udržet kvalitu. Samozřejmě i tady platí pravidlo, že s každým dílem je animák blbější, ale jako důstojné završení to funguje na výbornou. Docela mě mrzelo, že humor byl tentokrát opravdu cringe a stupidní, přičemž jsme s rodinou nechápali, jak se celý sál může smát. Nejvíce to šlo vidět na Škyťákových parťácích, z nichž byli tentokrát opravdoví dementi, kteří se ve své hlouposti neustále předháněli. U záporáka jsem pak zase nechápal, proč draky rovnou nezabíjí, ale první je uspává (nedělejme z dětí blbce, ve starších animácích se normálně zabíjelo). Abych jenom nekritizoval, tak musím pochválit hudbu, která byla tradičně skvělá. Samotná animace byla zase neskutečná a realistická.
  11. Spider-Man: Daleko od domova
    Spider-Man: Daleko od domova (2019)
    7
    Solidní pokračování Spidermana, které v úvodu díky Whitney Houston opět doluje emoce na maximum po událostech v Endgame. První hodina je trošku klidnější a pokud někomu vadí pubertální humor, tak se bude možná nudit, ale jakmile se děj přesune do Prahy a nastoupí Mysterio v podobě Jakea Gyllenhaala je z toho svižná a zábavná jízda s jedním nečekaným zvratem a solidní akcí ( Highlightem je definitivně soubojová iluze, která je vizuálně tak nápaditá a vzrušující, že vám vyrazí dech, protože nic podobného jste doteď neviděli). Finále je tradičně velké a příjemně emocionální, také díky romanci se Zendayou, která roste v čím dál větší herečku. Potitulková scéna rozhodně navnadila.
  12. Captain Marvel
    Captain Marvel (2019)
    7.5
    Po dlouhou dobu příjemný devadesátkový origin. Marvelovský vesmír se začíná stále více nafukovat a díky Carol Danversové obsahuje i superhrdinku, která je mnohem mnohem mocnější než nějaký Captain America s Hulkem i Iron Manem dohromady. Thanos se má určitě na co těšit ve finálním zúčtování. Tyhlety návraty do minulosti můžou v budoucnu znamenat dost zajímavé zpestření celého universa, ale minimálně by se Kevin Feige neměl dopustit chyb, které udělali X-Meni. Tam těch časových hrátek bylo již přes příliš. Něco mě ale říká že Marvel si to v pohodě uhlídá.
  13. Joker
    Joker (2019)
    8
    A přesně pro tenhle temný rozměr a osudovou hloubku mám obecně DC postavy raději než ty pestrobarevné marvelácké. Philipsův Joker je stylově pojmuté, psychologicky kvalitně vedené a Phoenixem skvěle zahrané drama, uspokojivě vysvětlující zrod důležité komiksové postavy batmaního světa. Příčiny její prohlubující se úzkosti, vedoucí k naprosté rezignaci na víru v cokoliv dobré; i logické nalezení seberealizace v revolucionářském vedení odboje nespokojených proti vyšší společnosti. Film je skutečně popkulturní vezí Scorseseho Taxikáře, navíc výborně propojenou se zrodem Batmana - jak scenáristicky tak náladově, onou batmanovskou temnotou.
  14. Harry Potter a Kámen mudrců
    Harry Potter a Kámen mudrců (2001)
    8.5
    Skvělý vstup do světa Harryho Pottera. Chris Columbus očividně rozumí dětem a zároveň však umí oslovit dospělé, což dělá z Pottera téměř bezchybný rodinný film. Skvělé jsou jak scény ryzr pohádkové, tak i scény hororově laděné. Za naprosto božské si troufám označit obsazení všech dospělých herců. Ti jsou skvělí a až do toho nejposlednějšího vedlejšáku dávají do role vše. John Williams zse umí vytvořit chytlavé hudební motivy, zejména ty ústřední. Zbytek mi přijde možná zbytečně pompézní, ale i tak dobrá práce.
  15. Tenkrát v Hollywoodu
    Tenkrát v Hollywoodu (2019)
    3
    Dle meho nazoru film propadak. Jedine kvalitni predstaveni od Brada Pitta, zahral to skvele. Jinak jsem se celych 160 minut celkem nudila a nekolikrat usinala, i kdyz jednou jsem se i zasmala.
  16. To Kapitola 2
    To Kapitola 2 (2019)
    7
    Maximální spokojenost. Jako minule. Jedna věc mě ale obzvlášť překvapila - že se druhý film neobejde bez prvního, to jsem čekal, ovšem že se teď už ani ten první neobejde bez druhého, to ne. Tak mazaná je druhá kapitola Toho, ve které se přítomnost prolíná s minulostí a která se sama prolíná s minulým filmem a spoustu toho, co v něm zůstalo (po)otevřeno, dopovídá. Myslím, že jedině když si dobře pamatujete první film nebo ještě lépe když oba vidíte rychle po sobě, nebude se vám (mylně) zdát, že ve druhém je Bowers zbytečný, Pennywise že je tam málo a dospělé postavy nefungují. Nic z toho není pravda, máte-li k nim vy sami ten vztah, s nímž tvůrci úplně oprávněně počítají.
  17. Rambo: Poslední krev
    Rambo: Poslední krev (2019)
    8
    Rambo se v posledních dvou dílech změnil a je to pochopitelné, protože ruku v ruce s tím se změnil i Stallone. Zatímco první tři díly ukazují Ramba jako v podstatě dobráka zahnaného do úzkých, kterého politický systém a předsudky ostatních lidí donutí bojovat o přežití, poslední dva díly odkazují velmi dobře na aktuální problematiku v současném světě a neschopnost ji systematicky řešit dostatečně efektivně. A je jedno jestli jsou to války kmenů v Barmě, či lovení děvenek na prostituci v Mexiku. Oboje je a bylo více či méně aktuální a Stallone i Grunberg se drží vlastně v totožných intencích a mantinelech. Poslední díl je tedy pořád ta relativně temná, surová masírka, jen z džungle přírody, se přemisťuje do džungle města. Výstup a jakési poselství stejné. A je tam, jen je potřeba ho v tom kliše, které je kolem zahlédnout. Protože ano, nějak se na to jádro musí naroubovat ten jednoduchý příběh pomsty, aby to vůbec mohlo jít do kin a bylo to alespoň trochu přitažlivé pro ty diváky, kteří v tom vidí jen ty okrajové atributy explicitního násilí, cool zbraní a ikonického hrdiny. Výtky že to už není tak úplně ono - není to ono, pokud se to porovnává s původními filmy, které byly zaměřené úplně jinak a definovaly akční osmdesátky. Je potřeba brát v potaz, že tohle je pořád v jádru ten stejný hrdina, jen žije v jiné době, v jiném světě. Nedosahuje to vysooktanových jatek předešlého dílu, ale tu melancholickou první polovinu beru stejně dobře, jako tu druhou u řezníka na dvorku.
  18. La La Land
    La La Land (2016)
    6
    Neupírám tomu vnitřní energii a impozantní technické zpracování, ale při vší vůli nejsem ochoten zkousnout fakt, že muzikálová intermezza tomu vlastně škodí (druhá polovina, která se bez nich víceméně obejde, je mnohem lepší té první) a ten opulentní kýč, rámující příběh jakože naivních, ale v mnoha ohledech sebestředných narcisů, vlastně tepe v mozku do receptorů protivnosti s úderností bubeníka s aspergerem. Od Chazelleho chci jakoukoliv žánrovku, kde bude hudba pouze prostředkem, nikoliv účelem, vzhledem k věku má unikátní schopnosti.
  19. John Wick 3
    John Wick 3 (2019)
    7.5
    Tak po trochu pro mě slabší dvojce, je trojka opět skvělá, hlavně další rozšiřování zabijácké mytologie nevím proč ale funguje naprosto skvěle, to mi ve dvojce strašně chybělo a tady to divák dostává plnými doušky. U akce s Berry jsem si chrochtal blahem, pro mě asi nepůsobivější scéna z filmu, trochu mě překvapil ten otevřený konec vzhledem k tomu jak říkali že trojka je uzavření :D ale nevadí mi to, kvalitní gun fu se ve filmech jen málokdy vidí, jsem zvědavý zda se zrealizuje ten spin off Balerína a seriál Continental
  20. Titanic
    Titanic (1997)
    8
    Romantické drama, které při každém zhlednutí rve srdce, nenápadné vtípky, které až v divákově dospělém věku ukážou, jak komplexní Titanic vlastně je a hlavně Cameronovo životní dílo. Až s pořádným, za chvíli už dvacetiletým odstupem a odezněním posledních zbytků nezvladatelného hypu z přelomu století, lze naplno docenit velikost celé podívané. Nepotopitelné, nezapomenutelné a prakticky bezchybné. A nemám sebemenší pochyby o tom, že bude růst i dál.
  21. Baby Driver
    Baby Driver (2017)
    9.5
    Že to bude svěží, akční, zábavné a s dobrou hudbou jsem čekala. Co mě překvapilo byla nefalšovaná romantika. Fakt jsem jim to žrala, když tam balil servírku Deboru a přála jsem si ať jim to vyjde. Edgar Wright má akční filmy nakoukané takže ví, jak tnout do živého. Při scéně, kdy si Jamie Foxx vynutil jít do baru, kde Debora pracovala jsem byla podobně napnutá, jako třeba když ve Smrtonosný Zbrani šel pan Joshua po Murtaughově rodině. Všechny postavy byly parádní, ale nejdůležitější je, že hlavní hrdina Baby byl sympaťák. Líbilo se mi, jak si tam tak tancoval a poslouchal hudbu. A skvěle to graduje.
  22. Hobit: Neočekávaná cesta
    Hobit: Neočekávaná cesta (2012)
    10
    Celosvětově divácky úspěšný film. Trošku pomalejší příběh, než byl Pán prstenů. Zas o kousek lepší triky, je-li to vůbec možné, např. ti Hromoví Obři byli geniální. Hezký trpasličí chorál, který by sám o sobě mohl přitáhnout lidi do kina. - Daleko v chladu Mlžných hor / V kobkách hlubokých a starých jeskyních / Hučení borovic vysokých / Skučení větru po nocích / Oheň rudě žhnul plameny divokými / Stromy plály jako pochodně. // A ryzí Jacksonova filmařina, která sice už nepřekvapí, ale rozhodně potěší.
  23. Ženy v běhu
    Ženy v běhu (2019)
    9
    Dalo by se říct, že na jednu stranu tenhle film ženy vybízí k sebedůvěře a oslavuje sílu, která může vzniknout, když se ženy spojí. Na druhou stranu ale ženy zobrazuje jako jednoduché živočichy, kteří mají v životě jeden jediný cíl - najít si chlapa a všemi možnými prostředky ho přinutit, aby jim nasadil prsten. Nejsem si jistá, jestli tím chtěl Martin poukázat na tohle smutné nastavení společnosti nebo má za to, že to takhle prostě na světě chodí. Každopádně se mu nějak podařilo najít v tom rovnováhu a nastavit příjemně bojovnou atmosféru, která diváky skoro až vybízela k tomu, aby se zvedli a začali běhat. Zkrátka, holky mě moc bavily a Ondra blbce taky zahrál dobře. Příště půjdu zas.