Neumí hrát? No a co. Fotogenická Gal Gadot je ženskou superstar s pohnutou rodinnou minulostí
Gal Gadot – Red Notice | Netflix
„Je spousta skvělých herců a umělců, ale skutečná filmová hvězda nejvyšší třídy, která dokáže rozzářit plátno, být vaším hrdinou, milencem, přítelem i ztělesněním na obrazovce, je vzácná. Gal je jednou z nich,“ pronesla u příležitosti odhalení hereččiny hvězdy na hollywoodském chodníku slávy režisérka Patty Jenkins. Ta s Gadot natočila dva filmy o DC hrdince Dianě Prince alias Wonder Woman, která už bude s herečkou navždy spojovaná.
Když se Gal roku 1985 narodila v izraelském městě Petah Tikva, nikdo nemohl tak zářnou budoucnost předvídat. Pochází z rodiny, kterou z matčiny strany poznamenaly hrůzy holokaustu. Její dědeček se narodil jako Adolf Weiss v tehdejším Československu a nevyhnul se Osvětimi, kde jeho matka s bratrem zemřeli v plynové komoře. Z otcovy strany je ale Gadot kovanou Izraelkou. „Jsem vnučka přeživšího holokaustu, který přišel do Izraele a vybudoval tu rodinu od nuly poté, co byla celá jeho rodina vyhlazena v Osvětimi. A z druhé strany rodiny jsem už osmou generací Izraelka. Jsem původní obyvatelka Izraele,“ tvrdí o sobě její zřejmě nejslavnější občanka.
Od útlého věku aktivně sportovala, navštěvovala taneční kurzy i lekce bojových umění. Okolí přesto neunikl její výjimečný vzhled a rázem se s ostatními poměřovala také v soutěžích krásy. Roku 2004 vyhrála v osmnácti letech Miss Izrael, téhož roku soutěžila na Miss Universe v Ekvádoru. Přiznala ale, že o vítězství neměla valný zájem, schválně například chodila pozdě. Víc se jí paradoxně zamlouvala dvouletá povinná služba v izraelské armádě, kde působila jako instruktorka bojové přípravy.
Rychlí a zběsilí | Universal Pictures
Zpětně si pochvalovala přínos komunitě a také přípravu na jiný druh akční hrdinky, k níž směřovala celý život. Ještě během armádní služby potkala Jarna Varsana, o deset let staršího developera, za něhož se v roce 2008 provdala. Po dokončení služby a s nejistou budoucností se zapsala na právnickou fakultu v Tel Avivu a začala se věnovat modelingu. Fotila pro Maxim a její snímky se objevily v New York Post v rámci kampaně tamního konzulátu za podporu a lepší veřejnou image Izraele.
Zanedlouho se jejímu agentovi ozval londýnský castingový režisér s nabídkou konkurzu na roli Camille Montes v bondovce Quantum of Solace. Gadot váhala, jelikož začala se studiem a neměla dostatečnou angličtinu. Konkurz nicméně podstoupila, a přestože ji porazila Olga Kurylenko, zkušenost ji učarovala. Škola šla stranou a Gadot herecky debutovala v izraelském dramatu Bubot, načež se znovu ozval Hollywood. Universal si ji vyhlédl do úlohy Gisele Yashar ve čtvrté části Rychle a zběsile, na což herečka byla připravená. Vin Diesel i režisér Justin Lin žasli nad jejími bojovými dovednostmi a Gadot si pro Yashar, bývalou členku Mossadu, vymyslela životní příběh na základě šesti stran scénáře.
„Tohle je na naší práci ta zábavná část,“ říká o tomto procesu. „Ponořit se do toho, vytvořit celou historii postavy a pochopit, jak funguje — co ji spouští, co miluje, čeho se bojí — je něco, co vás během hraní vezme na cestu. A to miluju.“ Pomohla jí také odvěká vášeň pro akční filmy, které Gadot dosud definují. „Jsem obrovská fanynka těchto velkých akčních filmů — James Bond, Mission: Impossible, Bourneův mýtus a Smrtonosná past. To jsou filmy, které jsem vždycky milovala a vždycky jsem si přála v jednom z nich hrát.“
V rodině Vina Diesela se jí to splnilo hned čtyřikrát. Po Rychlých a zběsilých z roku 2009 si úlohu Yashar zopakovala také v pětce, šestce a desítce. Do toho stihla vedlejší role v akčních komediích Zatím spolu, zatím živi a Špióni odvedle. Šarmantní herečka neunikla pozornosti Zacka Snydera. Už v prosinci 2013 se v médiích rozkřiklo, že Gadot připadne role Wonder Woman v budované filmové franšíze DC. Poprvé se objevila v závěru následujícího bijáku Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016). Za doprovodu řízného hudebního motivu od Junkie XL vstoupila na scénu epicky a opanovala nejsilnější momenty jinak mizerně přijatého superhrdinského mišmaše.
Následující rok vyšlo její první sólové dobrodružství, které naznačilo, že Marvelu se zrodila nebezpečná konkurence. Tržby přes 800 milionů dolarů se u blockbusteru s ženskou hrdinkou jen tak nevidí a pozitivní recenze Wonder Woman věnovaly spoustu odstavců ódám na charismatickou herečku, jejíž slabší angličtina nijak neumenšila její fotogeničnost, ladící s postavou krásné Amazonky v drsném prostředí druhé světové války.
„Dělat sólový film o Wonder Woman s partnerkou, jako je Patty Jenkins, mi změnilo život,“ přiznává. „Myslím, že jsme obě cítily, že jsme jen prostředníkem pro vyprávění příběhu, který je mnohem větší než my samy — příběh úplné, silné a zároveň zranitelné ženy,“ podtrhla emancipační význam velkofilmu, jenž kinematografii posunul do nové dimenze women-power. Týmovce Liga spravedlnosti se téhož roku bohužel navázat nezdařilo, Zacku Snyderovi při natáčení zemřela dcera a náhradník Joss Whedon (Avengers) řídil toxické pracovní prostředí. Také Gadot jej posléze osočila z agresivního vystupování, film s drasticky obměněným formátem pak u kritiky i publika vybouchl (Snyder až o čtyři roky později na HBO Max doručil svůj epický režisérský sestřih).
Gadot posléze neměla štěstí ani s pokračováním Wonder Woman, zasazeném do roku 1984. Premiéru snímku odsunul koronavirus, v prosinci 2020 se Warner Bros. uchýlili ke krizovému řešení a sequel k velkému kinohitu pustili souběžně do kin i na stream. Tržby se tedy výrazně propadly (169 milionů z kin) a přijetí bylo navíc mnohem kritičtější.
Veseleji bylo na Netflixu, odkud žádné reálné tržby na veřejnost neprosakují. Tamní blockbuster Red Notice s Dwaynem Johnsonem a Ryanem Reynoldsem z roku 2021 možná veřejnost neoslnil, ale dodnes je nejsledovanějším filmovým titulem Netflixu. Herečka se ostatně netají tím, že streamovací platformy jsou pro ni vítaným distribučním formátem. Jejich prostřednictvím lze oslovit publikum po celém světě, o což se Gadot dlouhodobě snaží také prostřednictvím svých výroků na adresu Izraele, respektive lokálního napětí s Palestinou, které před dvěma lety kulminovalo do těžkého ozbrojeného střetu.
Wonder Woman | Warner Bros.
Své vlivné postavení nebere na lehkou váhu, uvědomuje si však příkoří kolem otevřeného diskuzního prostoru na internetu. „Je těžké dnes na sociálních sítích promlouvat, protože je tam tolik nenávisti, tolik botů a tolik rozzlobených lidí, kteří jen hledají důvod k útoku,“ tvrdí Gadot, která je tedy v tomto směru obezřetná. „Po 7. říjnu [2023] už nemluvím o politice, protože koho vlastně zajímá, co si nějaká celebrita myslí o politice? Jsem umělkyně. Chci lidi bavit. Chci jim dávat naději a být světlem v temnotě, když už se k něčemu vyjadřuji,“ shrnula svůj momentální postoj, jenž je vůči veřejnosti spíše nevděčný.
Když se svého času hodně angažovala, vyvolávala různorodé reakce. Arabské státy zakazují promítání jejích filmů a její výroky v minulosti popudily i izraelského premiéra, s nímž nesouhlasila ohledně politiky státu, určeného výhradně židovskému obyvatelstvu. V této dekádě se spíš odmlčela, což ale paradoxně také vyprovokovalo odpor jiných izraelských celebrit, například rappera Yoava Eliasiho alias The Shadow. Neutrálnější pozici nakrátko opustila právě v říjnu 2023, kdy propukla válka mezi Izraelem a Hamásem. „Ale 7. října, když lidé byli unášeni ze svých domovů, ze svých postelí – muži, ženy, děti, starci, přeživší holokaustu – a prožívali ty hrůzy, které se tehdy staly, nemohla jsem mlčet. Šokovalo mě, kolik nenávisti se objevilo, kolik lidí si myslí, že něco vědí, když ve skutečnosti nemají tušení, a také jak často jsou média neobjektivní. Musela jsem promluvit.“
Red Notice: trailer | Netflix
V té době už probíhala propagace disneyovské Sněhurky, v níž přijala úlohu Zlé královny v době, kdy byla i nejlépe placenou herečkou světa. Roku 2020 si dle Forbes přišla na 31,5 milionů dolarů, za snímek Smrt na Nilu o dva roky později inkasovala pět milionů dolarů. Kritika k ní tehdy nebyla příznivá, Gadot si tak spravila chuť starosvětským akčňákem Rachel Stoneová: Sázka na Srdce pro Netflix. Ani ten díru do světa neudělal, naplnil ale hereččiny žánrové požadavky. Gadot zvládla natáčení i se třemi dětmi, jež s ní po světových lokacích cestovaly. Čtvrté se narodilo minulý rok, herečka zvládla rizikový porod spojený s urgentní operací cerebrální žilní trombózy – v mozku se jí vytvořily tři velké krevní sraženiny, dcera Ori tak přišla na svět předčasně prostřednictvím císařského řezu.
Co se týče kariéry, tu v poslední době zcela pohltilo šílenství spojené s kontroverzní Sněhurkou. Gadot po netypické a navíc muzikálové úloze lačně skočila, poskytla jí totiž nový způsob exprese. „Bylo to úplně jiné než cokoli, co jsem kdy dělala, protože jsem hrála padoucha,“ popsala. „Je tak teatrální, velkolepá a nadpozemská… byla to lahůdková role.“ Herečka se po ojedinělém komentáři z října 2023 zdržela politických výroků, zato její mladá kolegyně a představitelka Sněhurky Rachel Zegler si opakovaně pouštěla pusu na špacír. Původní Disneyho animák setřela jako zastaralý a sexistický, urazila voliče Donalda Trumpa a na Instagramu vyzvala k osvobození Palestiny.
Nákladný blockbuster se stal univerzálně nenáviděným projektem ještě před premiérou a po uvedení se spustila sprška zaujatých diváckých reakcí. Na světové databázi IMDb je Sněhurka se skóre 1,6 z 10 nejhůře hodnoceným filmem historie a v kinech dosud vydělala tristních 200 milionů dolarů. I s marketingem přitom stála klidně dvojnásobek. Gadot, z jejíhož teatrálního výkonu si mnozí rovněž utahují, tak stojí na rozcestí.
Diana Prince se v jejím podání už nevrátí, DC vesmír se s nadcházejícím Supermanem restartuje. Gadot krouží kolem role Kleopatry, s Al Pacinem či Oscarem Isaacem se objeví v ambiciózním mysteriózním dramatu In the Hand of Dante. Láká ji také účast v hebrejských produkcích, kde by se mohla osvobodit od angličtiny a pracovat uvolněněji. „Nedávno jsme začali mluvit o mé touze hrát v hebrejštině. Jazyk je pro mě velká věc a věnuji spoustu energie a času tomu, abych hrála v angličtině. Takže možnost hrát ve svém mateřském jazyce by byla úžasná zkušenost, protože by tam nebyly vůbec žádné bariéry. Byla bych to prostě jen já.“
Sama sebou je nicméně v každé úloze, a přestože možná nemá rozsah Meryl Streep, nejen z hollywoodského chodníku slávy už její jméno nezmizí. Podívejte se, zda figuruje také v žebříčku nejlepších hereček na Kinoboxu.