Owen Wilson piluje frázi „wow“ už 55 let. Pokusil se zabít, za dobrého herce se nepovažuje

Owen Wilson piluje frázi „wow“ už 55 let. Pokusil se zabít, za dobrého herce se nepovažuje
Owen Wilson – Nesvatbovi | New Line Cinema
Wilson se narodil 19. listopadu 1968 jako prostřední ze tří bratrů. Jeho matka se věnovala fotografování a otec vedl veřejnoprávní televizi, která v USA jako první uváděla britské Monty Python. S bratry Andrewem (narozen 1964) a Lukem (1971) byli v mládí pěkná kvítka a škole rozhodně neholdovali. „Na vojenské akademii neskončíte tehdy, když každý test napíšete na výbornou,“ vysvětlil Owen v show Jimmyho Kimmela, jak se po vyloučení ze střední školy, kde prý odmítl jmenovat spolužáky podvádějící při testu z geometrie, ocitl na akademii v Novém Mexiku.
Owen Wilson
Owen Wilson

Herec

Ani tam dlouho nevydržel a zakotvil na texaské univerzitě. „Skvělá věc na mých rodičích, především pak na otci, je to, jak s humorem řešil naše přešlapy. A že jich v pubertě bylo,“ pokračoval v rozhovoru s Kimmelem. „Můj otec vždycky říkal, že je zakládajícím členem klubu 3-7-9-0. To znamená tři synové, sedm vysokých škol, devět kolejí a žádný titul,“ řekl s úsměvem. Při potyčce na střední si Owen zlomil nos, což se mu podruhé stalo při hraní fotbalu s přáteli. I když si ho mohl dávno nechat spravit, přelámaný nos se stal neoddělitelnou součástí jeho image.
K herectví jej i jeho bratry přivedl kamarád Wes Anderson, s nímž Owen napsal krátkometrážní snímek Bottle Rocket (1994). V něm si zahrál on i Luke, Andrew se připojil až k celovečerní verzi téhož námětu, a v Andersonově režijní prvotině Grázlové (1996). Tentýž rok se Owen objevil v ambiciózní komedii Bena Stillera Cable Guy, za niž Jim Carrey dostal jako první herec v historii 20 milionů dolarů. 
Grázlové
Grázlové | Bontonfilm
Prostřední Wilson šel od té doby z role do role, přičemž velkou zásluhu na tom měl i nadále Anderson. Owen s ním napsal scénáře k filmům Jak jsem balil učitelku (1998), v němž se však mihl pouze na fotografii, a Taková zvláštní rodinka (2001), v jejímž obsazení už nechyběl. Roli přímo na tělo mu Wes napsal v následujícím Životu pod vodou (2004) a Wilson účinkoval i v jeho dalších filmech Darjeeling s ručením omezeným (2007), Fantastický pan Lišák (2009), Grandhotel Budapešť (2014) a Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun (2021).
Přestože si v počátcích kariéry zahrál také v monster-hororu Anakonda (1997), gotickém fantaskním hororu Zámek hrůzy (1999) nebo v akčním válečném dramatu Za nepřátelskou linií (2001), pro který jej doporučil sám Gene Hackman, Wilson zůstal spjatý s komediemi. A to hlavně díky spolupráci s oběma bratry, Willem Ferrellem, Vincem Vaughnem či Benem Stillerem, kteří vešli ve známost jakožto komediální uskupení Frat Pack. Název poprvé použil magazín USA Today roku 2004. Odkazoval ke klubu předních hollywoodských hvězd 40. a 50. let včetně Franka Sinatry či Deana Martina, jimž se přezdívalo Rat Pack bez F. 
Za nepřátelskou linií
Za nepřátelskou linií | 20th Century Fox
Členové Frat Pack spolu natočili řadu komedií význačných často dětinským a pošetilým humorem, jež ve Wilsonově případě zahrnují filmy jako Fotr je lotr (2000), Zoolander (2001), Starsky & Hutch (2004) nebo Noc v muzeu (2006). Finančně se Owenovi vyvedla zejména spolupráce s Jackiem Chanem na populárních retro dobrodružstvích Tenkrát na východě (2000) a Rytíři ze Šanghaje (2003), v nichž se prvky Frat Pack prolínaly s bojovým uměním a groteskním humorem. Zvlášť úspěšná byla komedie Nesvatbovi, která roku 2005 po celém světě vydělala 288 milionů dolarů.
Zatímco profesně Wilson vzkvétal, v soukromí jej podle všeho stíhala deprese. V srpnu 2007 se pokusil spáchat sebevraždu, o čemž se dodnes zdráhá hovořit. Zpětně oceňuje pomoc rodiny a konkrétně staršího bratra Andrewa, jenž mu byl velkou oporou. Kvůli incidentu přišel o roli v kultovní parodii Tropická bouře, již po něm převzal Matthew McConaughey. Zotavení však netrvalo dlouho, roku 2008 už hrál v emotivní komedii Marley a já a o tři roky později si jej Woody Allen vybral do hlavní role oceňovaného snímku Půlnoc v Paříži. Za úlohu zasněného spisovatele, jenž po nocích zázračně cestuje do 20. let minulého století a potkává tehdejší kulturní esa, Wilson obdržel svou první a zatím poslední nominaci na Zlatý glóbus.
Marley a já (2008)
Marley a já (2008) | 20th Century Fox
V poslední dekádě střídá dozvuky Frat Packu (Stážisti, Zoolander 2), dabing animáků (série Auta) a další komerční žánrovky jako romantické Vem si mě (2022) s Jennifer Lopez nebo Disneyho letošní Strašidelný dům. Před dvěma lety přijal úlohu agenta Mobiuse v seriálové marvelovce Loki, jejíž nedávno uzavřená druhá série sklízí převážně nadšené ohlasy.
I po padesátce se Wilson vyznačuje nedbalou elegancí a stále je mistrem své poznávací fráze, které se věnovala řada vyčerpávajících statistických studií. Hercovo „wow“ je pevnou součástí mem kultury a dle loňského článku magazínu Screen Rant ho Wilson v sedmadvaceti filmech použil jednaosmdesátkrát. Tentýž text nabídl statistiku, podle níž Wilson během své kariéry vydělal přes 200 milionů dolarů, přičemž v jednom filmu průměrně vyřkne 3500 slov. Připočtěte si jednaosmdesát wow a dojdete k tomu, že tahle fráze mu celkem vydělala 135 tisíc dolarů, tedy 1300 na jedno wow. Jde o tak slavný herecký trademark, že jej můžeme přirovnat k De Nirovu pokyvování, Nicholsonovu zdviženému obočí, Pittovu ládování se jídlem nebo McConaugheymu „all right“.
Loki
Loki | Disney+
V poslední době se často hovoří o možném pokračování hercových komediálních hitů, které neztrácí popularitu. Režisér David Dobkin slibuje druhé Nesvatbovi a publikum si přeje návrat Rytířů ze Šanghaje. V preprodukci je však pouze dobový thriller Lips Like Suger o losangeleské punkové a skateboardové kultuře osmdesátek, v němž si Wilson zahraje po boku Woodyho Harrelsona.
Owen Wilson má tři děti se třemi různými ženami, s nimiž udržuje přátelské vztahy. Dva synové se narodili v letech 2011 a 2014, dcera přišla na svět roku 2018. V rozhovoru pro CBC News nabídl překvapivou reflexi svého herectví. „Neřekl bych, že jsem kdovíjak dobrý herec. Myslím, že existují určité role, které dobře zvládám,“ prohlásil. 
Luke Wilson, Andrew Wilson a Owen Wilson
Zleva Luke Wilson, Andrew Wilson a Owen Wilson | Getty Images
V rozsáhlém osobním portrétu pro Esquire z roku 2021 zase předvedl, jak přemýšlí o životě optikou filmů. „Někdy to vypadá, že život ztvárňuje Gene Hackman z filmu Hráči z Indiany. Tvrdý, ale spravedlivý. Hodně po vás vyžaduje, avšak pokud jste týmový hráč a odvedete svůj díl práce, vše dopadne dobře. A tak je to dobře, dává to smysl. Jindy však život vezme podobu Toma Hardyho v Revenantovi. Chlápek z nočních můr, co vás chce zabít. A i když budete mít navrch, pořád nad vámi bude stát a zašeptá: ‚Tohle ti tvého chlapce zpět nepřivede.‘ Nebo otce nebo jakékoli dobré časy z minulosti. Cokoli. Když život hraje takový chlap, musíte prostě vydržet a čekat, až to přejde.“
zdroje: USA Today, Screen Rant, People, Esquire