Za nepřátelskou linií

65%
Za nepřátelskou linií

Sebevědomý Poručík Chris Burnett (Owen Wilson) byl vycvičen jako specialista na řízení bojových letadel typu F/A - 18 Superhornet a stal se skutečným špičkovým pilotem a navigátorem. Není proto divu, že nadupán vědomostmi a neotřesitelnou vírou ve své schopnosti, chce ukázat světu, co umí. Jeho poněkud konzervativní nadřízený admirál Reigart (Gene Hackman) jeho horkokrevnost nepovažuje za vhodnou. "Jsme pozorovatelé a ne vojáci", říká admirálu Reigartovi jeho podřízený Chris. Během průzkumné akce ale Burnett vyfotografuje cosi, co vidět rozhodně neměl, je sestřelen a pronásledován. Navzdory tomu, že celá akce probíhá "za nepřátelskou linií" , jde poručíkovi o krk. Admirál Reigart poruší své zásady a udělá riskantní rozhodnutí pro záchranu jeho života.

Příběh filmu je zasazen do neurčité doby, která je charakterizována jako "pozítří" a je inspirována znepokojivou situací v Bosně.




Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8
Owen Wilson a válečný snímek? Pro mne představa,kterou jsem si nedokázal vůbec představit. Tedy aspoň do doby než jsem shlédl Za nepřátelskou linií. Jedná se o výborný válečný/akční film,kterému nechybí výborná akce a pár scén,které si pamatují do dnes. Owen je v hlavní roli velmi dobrý a Hackman ho skvěle doplňuje. Nejedná se sice o klasický válečný snímek,ale to vůbec nevadí,protože je zábavný každým coulem.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Těžko říci jestli se jedná o válečný či akční snímek, ale asi z každého něco. Pro nás se pyšní slovenskou stopou v podobě vybraných několika málo herců, příslušníků Martinského vojenského útvaru a natáčením přímo na Slovensku. Aniž by si to kdokoliv uvědomoval, tento filmový počin má jednu věc společnou např. se snímkem ´Rambo II.´ a tím je kritika způsobu velení vojenských sil. Situace, kdy se záchranná helikoptéra těsně nad cílem otočí a na rozkaz se vrací zpět stojí v obou filmech za porovnání. Jinak jiná doba, jiný příběh, jiný voják, jiná situace. Scénář má jasný cíl a natočen byl přesně tak, jak vypadala scenáristická vize. Režisér John Moore moc dobře věděl co dělá. Akční scény, napětí a vůbec celá vizualizace má drive. V žádném případě se nejedná o nic realistického ukazující hrůzu války. Po akční stránce však nezklame. Žádné zbytečné řeči, žádné dějové odluky jinam. Dějová linka je jasná, tvůrci se ji striktně drželi a tak tu máme dobře odvedený, byť neoriginální, moderní válečný film, který je ryze zábavný a z tohoto hlediska nijak nezklame.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 385 bodů
4
No, bavil jsem se. Ale asi jinak, než tvůrci zamýšleli. U běhu přes zaminovanou továrnu a záverečného masakru na zamrzlém rybníce jsem ale jen nevěřícně zíral.

Dodatečné informace

Původní název:
Behind Enemy Lines (více)
  • USA Za nepřátelskou linií
  • USA Behind Enemy Lines
  • USA En territoire ennemi
  • USA Se ehthriko edafos
  • USA Vihollisen keskellä
  • USA В тылу врага
Premiéra v ČR:
31. 1. 2002
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
40 mil. USD
Tržby:
91,75 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Za nepřátelskou linií je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Za nepřátelskou linií


Podobné


Powered byJustWatch