Na život a na smrt

77%
Na život a na smrt

Elitní jednotka Navy SEALs měla v roce 2005 uprostřed nepřátelského území zajmout či zlikvidovat čelního představitele al-Kaidy. Čtyřčlenná skupina těch nejlepších vojáků byla ale prozrazena a v nelítostné řeži čelila drtivé převaze. Měla to být slavná vojenská operace, nakonec ji ale přežil jen jediný člověk. Film Na život a na smrt byl natočen právě podle jeho vzpomínek. Stejně jako úvodní sekvence vojína Ryana nebo Černý jestřáb sestřelen i v případě Na život a na smrt režisér Peter Berg znovu posouvá zfilmování válečné akce k zážitku, který svou nemilosrdnou autentičností, brutalitou a intenzitou vyráží dech.




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Tohle je pro mne typický Peter Berg. On je vlastenec každým coulem a tohle vlastenectví přenáší i do svých filmů. Proto ve snímku nechybí záběr na americkou vlajku a spousta silných slov o své milované zemi. Tenhle film je ovšem poctou americkým vojákům a jejich zásluhám. Vojáci jsou místy vykreslení spíše jak nesmrtelné stroje na zabíjení,ale to k takovému filmu patří. Množství kulek kolik jimi projde je k neuvěření. Největší gól je,že je to pravda. Stačí si o tom něco dohledat na netu. Film ve chvíli kdy se všechno posere nabere neuvěřitelné tempo,které vám vyrazí dech. Jen těžko ho po celou dobu popadnete. Budete totiž vojákům držet palce až do posledního vydechnutí. Velmi dobře natočený film plný reálných emocí.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
To že je příběh založen na sktučných událostech je vždy plus. Mark Wahlberg byl dobrá volba. Přestřelky působí syrově a realisticky, žádné přikrášlování. To co přežily vojáci ve filmu by samozřejmně nikdy nepřežil. Pády po skalách atd. Dobrý film, s typicky přebujelou vlasteneckou vložkou. Pokud zažili tito vojáci jen polovinu toho, co je ve filmu, tak si prožili opravdové peklo.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Vlastenecký snímek natočený jako pocta vojákům, jejichž reálná podoba je nám tradičně ukázána na konci snímku společně s herci, kteří je hráli. Přímý patriotismus se vším všudy, bez bázně a hany. Navy SEAL, nejtvrdší jednotka s nejtvrdším výcvikem jaký existuje. Všichni jsou nuceni jít až za hranice svých možností a tak ne každý má výdrž takový výcvik dokončit. A tím v retrospektivě začíná příběh, který se skutečně stal. Jednotka dostane zdánlivě jednoduchý úkol, který se však zvrtne a vše je nakonec jinak. Ano, takových snímků bylo skutečně už natočeno v minulosti mnoho. Obzvlášť co se týče války ve Vietnamu. Takže dějově tedy nic nového, nic mimořádného. Válečný snímek odehrávající se v Afghánistánu nám především ukazuje, že i ten nejtvrdší výcvik je cílený a že má smysl. A to je asi tak vše.

Dodatečné informace

Původní název:
Lone Survivor (více)
  • USA Na život a na smrt
  • USA Lone Survivor
Premiéra v ČR:
9. 1. 2014
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
40 mil. USD
Tržby:
149,3 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Na život a na smrt je dostupný s českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch