Eric Bana alias Hector z Troje slaví 55. Je vášnivý závodník, v Hollywoodu zůstal ve stínu

Eric Bana alias Hector z Troje slaví 55. Je vášnivý závodník, v Hollywoodu zůstal ve stínu
Eric Bana | Getty Images
Za vizáž, která na první pohled upoutá, Bana vděčí také evropským genům. Narodil se 9. srpna 1968 v australském Melbourne chorvatskému otci a německé matce, kteří jej vychovávali v katolické víře. Už od dětství rád napodoboval chůzi, mimiku a mluvu svých příbuzných a o herecké kariéře začal snít poté, co zhlédl Šíleného Maxe s Melem Gibsonem. Roku 1991 pracoval jako barman a přesvědčili jej, aby si vyzkoušel stand-up vystoupení. A to byla evidentně jeho parketa.
Eric Bana
Eric Bana

Herec, Režisér

Už o tři roky později získal roli v pořadu Full Frontal, který se skládal z vtipných skečů. Pro Banu, rodným jménem Eric Banadinovič, to byl splněný sen. Ve videu na YouTube kanálu Vanity Fair, kde se ohlížel za svou kariérou, přirovnal Full Frontal k americké Saturday Night Live. Účast na tomto projektu, která trvala čtyři roky, pro něj znamenala tolik, že byl prý rázem připravený odejít do důchodu. Nadaný komik si svá vystoupení sám psal, seznámil se rovněž se svou manželkou Rebeccou Gleeson.
Tato zkušenost se promítla i do jeho přestupu k celovečerním dramatickým formátům. Roku 1997 si jej vyhlédl notoricky známý kriminálník a knižní autor Chopper Read, o němž režisér Andrew Dominik natáčel životopisný film. Readovi se zamlouvala Banova práce na Full Frontal a roli v krimi dramatu Drsňák Chopper nakonec získal. Musel však přibrat čtrnáct kilo, čehož dosáhl jednoduše tím, že jedl vše, co se mu dostalo pod ruku. 
Eric Bana, Brad Pitt a Orlando Bloom
Eric Bana, Brad Pitt a Orlando Bloom na uvedení filmu Troja v Cannes | Getty Images
Drsňák Chopper sklízel pozitivní ohlasy a obrážel také americké festivaly, na nichž Bana zaujal režiséra Ridleyho Scotta. Ten mu bez nutnosti absolvovat konkurz nabídl menší roli ve válečném akčňáku Černý jestřáb sestřelen, již herec hlavně díky znalosti a oblibě knižní předlohy přijal. Při natáčení v Maroku se setkal s nebývalým zástupem hereckých osobností jako Tom Sizemore, Ewan McGregor nebo Josh Hartnett. Pro Vanity Fair vzpomínal, že herci se rozdělili na několik táborů a každý trávil volný čas jinou aktivitou včetně golfu či tenisu.
Zatímco v uniformě Delta Force neměl dost prostoru k prezentování svých hereckých schopností, v zelené kůži neuvěřitelného Hulka jej čekala větší výzva. Komiksový příběh Bruce Bennera natáčel roku 2003 renomovaný Ang Lee a právě Banu si vyhlédl do hlavní role. Ačkoli se snímek setkal s chladnějším přijetím od kritiky i publika, zpětně si získává respekt jako nadčasová a hloubavá adaptace komiksové látky, která o pár let později zaplavila filmový trh. Banův výkon veřejnost zaujal a vedle slavných tváří jako Jennifer Connelly a Nick Nolte se nenechal zahanbit. Na produkci vzpomíná rád i díky tomu, že mu umožnila spolupracovat se zajímavými lidmi z vědy. „Pokud nevyužijete možnost takové lidi plně poznat, je to promarněná příležitost,“ vysvětlil jeden ze základních aspektů svého vztahu k herectví.
Přesto byl rád, když jej Wolfgang Petersen tentýž rok obsadil do antické epiky Troja. Bana si vychutnával natáčení v exteriérech, se všemi zvířaty a stovkami komparzistů. Zažádal o roli Hectora, k níž pociťoval okamžité sympatie, což německý režisér ocenil: „To je dobře! Všichni totiž chtějí hrát Achillea.“ 
Hrdinu zranitelného pouze na patě nakonec ztvárnil hvězdný Brad Pitt a jeho souboj s Hectorem byl vrcholem filmu, který si navzdory rozporuplným ohlasům v kinech dokráčel pro půl miliardy dolarů. Herci se odmítli nechat zastoupit kaskadéry, složitou choreografii s meči a štíty se učili několik týdnů, než vše zvládli na jeden záběr. Aby se vzájemně ochránili, uzavřeli dohodu. Za každý přímý úder do kolegy provinilec musel zaplatit pokutu v rozmezí 50 až 100 dolarů. Bana si udržel čistý štít, zatímco Pitt mu musel vyplatit 750 dolarů.
Daniel Craig, Steven Spielberg a Eric Bana
Zleva Daniel Craig, Steven Spielberg a Eric Bana na projekci filmu Mnichov | Getty Images
Jestliže Troja byla velkofilm, hercův následný projekt se dá těžko popsat. Steven Spielberg si totiž Banu vybral do hlavní role historického thrilleru Mnichov, do něhož obsadil také Daniela Craiga či Geoffreyho Rushe. Bana hrál Avnera, vůdce izraelské skupiny, již stát najal k likvidaci Palestinců, kteří se podíleli na vraždách izraelských sportovců na mnichovské olympiádě roku 1972.
Vypravěčsky a tematicky možná nejvyspělejší Spielbergův snímek obdržel pět oscarových nominací. Ne všechny recenze na něj pěly chválu a některé se pozastavily také nad Banovými hereckými limity. Z hercova vzpomínání však čpí hrdost a vděk za unikátní příležitost, která skýtala i hodně zábavy. V době natáčení Craig čekal, zda se stane příštím Bondem. Když s Banou filmoval scénu ozbrojeného přepadení španělské vily, Spielberg jim do pozadí pustil bondovskou znělku. Oba prý měli problém zachovat vážnou tvář.
Bana nadále sbíral úlohy v zajímavých projektech. Roku 2007 to bylo historické drama Králova přízeň se Scarlett Johansson, o dva roky později tyranizoval posádku U.S.S. Enterprise ve velebeném Star Treku J. J. Abramse. Jako záporák Nero se dočkal všeobecné chvály, avšak postavení tahouna velkých hollywoodských produkcí se mu vzdalovalo. Deník The Guardian si v článku z roku 2011 všiml, že Bana nechtěně přijal přízvisko „ten druhý“. Ve filmech se málokdy dožíval závěrečných titulků a navzdory jeho kvalitám a charismatu jej často zastínila věhlasnější jména. To platilo i pro dramedii Komici, kde mu přítelkyni přebral „o dost méně atraktivní Adam Sandler“, jak pravil recenzent z The Guardian.
Eric Bana
Eric Bana s manželkou Rebeccou Gleeson přihlíží wimbledonskému utkání v červenci 2023 | Getty Images
Na sklonku své nejúspěšnější dekády si Bana vyzkoušel i romantickou pózu ve sci-fi Zakletý v čase. Poté začal přijímat role v menších projektech jako Hanna nebo Uzavřený kruh, které se už velikosti Troji či Star Treku nepřiblížily. Jiné to bylo s akčňákem Na život a na smrt, kde však hlavní hvězdě Marku Wahlbergovi pouze sekundoval. Vedlejší role měl také v hororové detektivce Chraň nás od zlého (2014) a v katastrofickém dramatu Do posledního dechu (2016). Málokdo si pamatuje, že jsme jej viděli také v úvodu Krále Artuše od Guye Ritchieho.
S vedlejšími rolemi ostatně problém nikdy neměl. Dávají mu prý větší prostor, aby si práci užil bez stresu. Rád vzpomíná i na komedii Zvláštní korespondenti s Rickym Gervaisem, kde oprášil své komické vlohy. Čas od času se věnuje dabingu (Hledá se Nemo, Rychlá rota) a v posledních letech tráví co nejvíc času v rodné Austrálii. Tam opakovaně spolupracuje s režisérem Robertem Connollym, s nímž natočil mysteriózní drama Sucho nebo rodinný snímek Modrous. V letech 2018 až 2020 rovněž hrál v seriálu Špinavej Joe. Dle jeho slov šlo o tak slizkou roli, že se i blízkým lidem načas zprotivil.
Love the Beast: trailer | Madman Films
Bana má s manželkou dvě děti a žijí v Melbourne. Miluje automobily a závodění, jehož se sám pravidelně účastní. Jeho nejcennějším majetkem prý zůstává Ford Falcon XB z roku 1974, kterého si v patnácti letech pořídil za 1100 dolarů a s nímž odjel svůj první závod v Tasmánii. Roku 2009 sám natočil dokumentární snímek Love the Beast, v němž popisuje svůj vztah k prvnímu vozu a život na červených kobercích i za volantem. Tehdy také vystoupil v motoristickém pořadu Top Gear v segmentu o hvězdách jezdících v autech za rozumnou cenu.