Herecké idoly našich matek a babiček. Kromě sexy vzhledu je zdobil i talent

Herecké idoly našich matek a babiček. Kromě sexy vzhledu je zdobil i talent
Podraz - Robert Redford a Paul Newman | Universal Pictures
Daný výběr několika nejpřitažlivějších herců, kteří uchvacovali ženská srdce, je ale jedinečný ještě něčím. Většina z nich má nebo měla výjimečný herecký talent, který je řadí mezi největší legendy stříbrného plátna. Srdce fanynek a fanoušků si tak nezískávali jen svým vzezřením, ale i výbornými hereckými výkony.

Robert Redford

idoly-nasich-matek-a-babicek-4
Robert Redford (Bosé nohy v parku) | Paramount Network
Robert Redford oslaví v srpnu své osmdesáté páté narozeniny. Svou hereckou kariéru zakončil v roce 2019 premiérami snímků Avengers: Endgame a Gentleman s pistolí. Nyní si užívá zaslouženého důchodu a sedmi vnoučat. V různých filmových anketách pravidelně patřil mezi nejvlivnější, nejvýznamnější a nejvíce sexy herce historie. A přestože byl miláčkem žen po celém světě, ženatý byl jen dvakrát. Jeho první manželkou byla od roku 1958 do roku 1985 historička Lola Van Wagenen, s níž měl čtyři děti. Druhou manželku, výtvarnici Sibylle Szaggars, si vzal až v roce 2009 po třinácti letech vztahu. Kromě filmu se také velmi věnuje ochraně životního prostředí.
Mezi snímky, ve kterých Robert Redford zazářil, patří Podraz, Butch Cassidy a Sundance Kid, Takoví jsme byli, Všichni prezidentovi muži, Vzpomínky na Afriku, Ukradený diamant a Brubaker. Vybrat jich jen pár je téměř hřích, výčet výborných snímků, ve kterých hrál, by byl neuvěřitelně dlouhý. Sám Robert Redford by ale asi nesouhlasil, podle vlastních slov se na ně nedívá. Jediný snímek, u kterého byl prý spokojený se svým výkonem, byl Podraz. Tip ode mě jsou vedle Podrazu každopádně romantické Bosé nohy v parku.
A pokud někomu přišlo, že mu to s baseballovým míčkem ve snímku Přirozený talent šlo, nejde o náhodu. Robert Redford hrál za baseballový tým University of Colorado nadhazovače, nakonec byl ale kvůli problémům s alkoholem vyřazen nejen z týmu, ale přišel i o stipendium. Jelikož byl sportovně založený, neměl problém točit kaskadérské scény. Vždy se ale ujistil, že i když je udělá sám, dostane zaplaceno také kaskadér, kterého na práci najali.
Pro filmografii je Robert Redford výjimečný i tím, že je velkým podporovatelem nezávislých snímků. V roce 1981 založil Sundance Institute na podporu nezávislých filmů a každoroční festival nezávislého filmu Sundance. Od roku 1996 funguje i televizní program Sundance Channel. Zajímavostí je, že ačkoli Robert proslul jako vynikající herec, pro Oscara si došel „pouze“ jako režisér za snímek Obyčejní lidé.

Paul Newman

idoly-nasich-matek-a-babicek-1
Paul Newman (Dlouhé horké léto) | Twentieth Century Fox
Paul Newman už mezi námi od roku 2008 bohužel není, o to raději si na něj v článku zavzpomínám. Stejně jako jeho kamarád Robert Redford se pravidelně umisťoval na předních příčkách žebříčků týkajících se nejpřitažlivějších, nejvlivnějších nebo nejvýznamnějších herců historie. Také on byl dvakrát ženatý. První žena Jacqueline Emily Witte mu za devět let manželství porodila tři děti a druhá manželka, herečka Joanne Woodward, rovněž tři. S Joanne byl Paul ženatý od svého rozvodu v roce 1958 do své smrti, tedy celých padesát let!
Přestože v Hollywoodu působil za rebela a rozhodně nebyl žádný svatoušek, myslel Paul Newman i na druhé. Za svůj život věnoval téměř dvě stě milionů dolarů na charitu. Vlastnil prázdninový tábor, kam každý rok jezdily děti s vážným onemocněním krve a rakovinou. Měl i vlastní potravinovou značku Newman's Own, veškerý zisk šel výhradně na charitativní účely.
Osobně byl velkým milovníkem aut, předení motoru V8 považoval za nejhezčí zvuk na světě. V roce 1979 dojel v závodě Le Mans se svým vozem Porsche 935 druhý. Když sloužil v armádě u amerického námořnictva, chtěl se stát pilotem, ale byla mu zjištěna barvoslepost. Sen o tom, že bude letcem, se tedy rozplynul, ale zůstala láska k rychlým autům, která ho nikdy neopustila. Své řidičské dovednosti zúročil i ve svých filmech, za volantem se nikdy kaskadérem zastupovat nenechal.
A nakonec jedna perlička pro milovníky komiksů. Paul Newman byl prý inspirací pro vzhled Hala Jordana alias Green Lanterna, který byl čtenářům poprvé představen v roce 1959.
A stejně jako Robert Redford měl i Paul Newman syna jménem Scott, oba bohužel předčasně zemřeli. Redfordův na syndrom náhlého úmrtí a Newmanův na předávkování drogami ve dvaceti osmi letech.
Mezi nejvýznamnější Newmanovy snímky patří vedle spoluprací s Redfordem v Podrazu a Butch Cassidy a Sundance Kid i snímky Kočka na rozpálené plechové střeše, Hombre, Skleněné peklo a Tvrdá hra. Za mě ale vede snímek Dlouhé horké léto.
Málokdo navíc asi ví, že Paul Newman namluvil i postavu Doca Hudsona v animované trilogii Auta od studia Pixar.

Franco Nero

idoly-nasich-matek-a-babicek-3
Franco Nero (Django) | Euro International Films
Opouštíme USA a míříme do Evropy. Franco Nero, rodným jménem Francesco Clemente Giuseppe Sparanero, pochází z italské Parmy. Jeho otec byl policista, ale Nero již na škole tíhl k herectví. Slávu mu přinesla role ve spaghetti westernu Django z roku 1966 a od té doby hrál ve snímcích významných evropských i světových režisérů.
Mezi jeho neslavnější filmy patří vedle Djanga i další spaghetti westerny jako Django se vrací nebo Adios Django či Tiempo di massacro. Za nejlépe hodnocené platí i snímky Den sovy, Tristana nebo Salamandr. V roce 1967 natočil také Krále Artuše a jeho družinu, při jehož natáčení se seznámil se svou budoucí životní partnerkou Vanessou Redgrave, s níž má jediného syna Gabriela. Vztah jim tehdy nevydržel a v 70. letech si oba našli jiné partnery. Franco Nero tehdy randil s Goldie Hawn, Catherine Deneuve a Ursulou Andress. Po dlouhých letech odloučení se ale nakonec v 90. letech vrátil k Vanesse Redgrave, aby se v roce 2006 konečně vzali. Svou romanci pak v jisté podobě předvedli v komedii Dopisy pro Julii.
Ale ani Nero nezapomínal na charitu. Téměř padesát let byl patronem sirotčince Dona Bosca v Tivoli.

Alain Delon

idoly-nasich-matek-a-babicek
Alain Delon (Černý tulipán) | Dicifrance
A z Itálie se přesuneme do Francie. Alain Delon patří k nejslavnějším francouzským hercům a stejně jako jeho kolegy ho nezdobila jen krása, ale i velký herecký talent. Na svou slávu si ale musel počkat. V padesátých letech sloužil v armádě v Indočíně a po návratu se živil různě, od číšníka po hotelového portýra. Během pěti let se mu ale podařilo vypracovat na jednu z největších hvězd. Osobní život měl velmi bouřlivý, vystřídal mnoho životních partnerek, ale vzal si jen jednu – svou první ženu Nathalii, se kterou má syna – herce Anthonyho Delona. Nejslavnější je ale každopádně jeho vztah s Romy Schneider, se kterou byl Delon i zasnoubený.
Co se týče filmových rolích, za zmínku jistě stojí snímky V plném slunci, Bazén, Smrt darebáka, Rudé slunce, Gepard, Povídka o policajtovi nebo Zorro, přičemž roli v tomto snímku prý Delon přijal, aby potěšil svého syna Anthonyho. Mně se ale nejvíc líbí Černý tulipán.
Ani Alain Delon se vší tou slávou nezapomněl konat dobré skutky. Je proslulým milovníkem psů, na jejichž lepší životy v útulcích často přispíval. Na svém pozemku má pro své čtyřnohé přátele soukromý hřbitov.

Jean Marais

idoly-nasich-matek-a-babicek-2
Jean Marais (Hrbáč) | Lux Compagnie Cinématographique de France
A ve Francii ještě chvíli zůstaneme kvůli Jeanu Maraisovi, celým jménem Jeannu Alfredu Villain-Marais Vassordovi. Jean Marais byl nejen vynikající herec, ale byl i nadaným malířem, sochařem a spisovatelem. Pro jeho slávu bylo nezásadnější seznámení s Jeanem Cocteauem. Byli milenci od roku 1937, a přestože se později rozešli, až do Cocteauovy smrti v roce 1963 zůstali blízkými přáteli. V roce 1942 se Jean Marais oženil se svou hereckou kolegyní Milou Parély, manželství ale trvalo jen dva roky a zůstalo bezdětné. Po osvobození Paříže v roce 1944 v rámci druhé světové války se Jean Marais připojil k francouzské armádě a sloužil jako řidič, který měl na starosti dodávky benzínu a munice na frontu.
Jeho herecká kariéra byla velmi bohatá, nejlépe hodnocenými snímky jsou Orfeus, Ve službách krále, Kapitán Fracasse a samozřejmě trilogie s Fantomasem. Můj tip je ale snímek Hrbáč.

Každý z nich byl jedinečný, jednu věc bychom ale společnou našli. Koukněte se na jejich oči! V těch by se člověk utopil jedna dvě. Šťastný svátek zamilovaných!