Přirozený talent

74%
Přirozený talent
Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká.



Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Takový klasický hollywoodský sportovní film, zejména konec je naprosto učebnicový. Natočeno je to pěkně, starší časy filmu sluší, bohužel tehdy již téměř padesátiletý Robert Redford se za mě moc do role špičkového baseballisty moc nehodil. Film má silné i slabší pasáže a i přes klasická klišé působí celkově dobře.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Baseball není typický český sport a málokdo zná vůbec pravidla, včetně mě tedy, ale tohle je především strhující příběh s hodně netradičními zvraty a skvělým Robertem Redfordem v hlavní roli.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Jsem z toho trochu v rozpacích - baseball je pro mě sice asi taková zábava jako hledat vodu na Sahaře, ale pověst tenhle snímek dalece předchází a na borce jako Redford nebo Duvall jsem se upřímně těšil. A nutno říci, že ve spoustě ohledů mě nezklamal - retro atmosféra funguje výtečně (hlavně v ikonickém začátku na farmě), scénář přináší hlubší morální dilemata a otázky, než by jeden očekával, závěrečný match má sílu i po třiceti letech a Randy Newman zkomponoval kultovní hudební podkres. Redford je obrovský sympaťák, Basinger záviděníhodná femme fatale. Pořád ve mně ale zároveň hučel neodbytný pocit, že Levinson střídá hvězdné chvilky s těmi vyloženě rutinními mnohem častěji, než by bylo zdrávo (podobně jako hlavní hrdina), že film občas příliš natahuje, že některé momenty inscenuje dost mechanicky a nudně a že úplně neví, co si počít s postavou Roberta Duvalla, která nedostane možnost se pořádně projevit. A je to škoda, protože scénář velmi efektivně pracuje se svými originálními motivy, k nimž se vždy v pravou chvíli navrací nebo je obměňuje na základě Hobbsova osobního rozvoje (návrat dávné lásky během první herní krize, představení syna během druhé, opakování scény s nadhozem, prasklý míček × prasklá pálka, úvod × závěr), takže i ten povinný patos ve finále ustupuje pečlivě zkonstruované katarzi. Těch 130 minut je ale prostě moc a prostřední část zaujímá primárně svou neschopností přijít s něčím filmařsky okázalým, takže s průměru to vykukuje jen s hodně odřeným kšiltem.

Dodatečné informace

Původní název:
The Natural (více)
  • USA Přirozený talent
  • USA The Natural
Země původu:
USA
Čeština:
Přirozený talent je dostupný s českými titulky

Powered byJustWatch