Hombre

77%
Hombre

Hrdinou amerického westernu, odehrávajícího se koncem osmdesátých let minulého století, je bílý muž John Russel, přezdívaný Hombre. Jako dítě byl unesen rodičům a vychován mezi indiány. Přestože byl později bělochy vysvobozen a přijal i jméno svého pěstouna, nikdy si mezi bílými nezvykl. Příběh se odehrává v době, kdy byl americký západ bělochy již zcela dobyt, a zbytky původního obyvatelstva přežívaly, nahnány do nehostinných rezervací. Hombre, uvědomující si zločiny páchané bělochy na Indiánech, bělochy opovrhuje a vrací se ke svým rudým bratrům do jedné z rezervací. Přes své opovržení se však statečný muž postaví na obranu bělochů, přepadených cestou dostavníkem bandou krutých lupičů. A když banditi, kteří mají zálusk na kufřík správce indiánské rezervace plný nakradeného bohatství, odvedou do pouště jako rukojmí správcovu ženu, vydá se v čele ostatních cestujících za nimi, aby se ji pokusil zachránit.




Pete69
Pete69
29 898 bodů
7.5
Hombre není rozhodně western, v kterém uvidíte klasické souboje cowboyů, sheriffů a lovců hlav. Žádní přežvykující desperáti v saloonu. Jde o dobrodružný psychologický western se spoustou dialogů a.. má hloubku. Po přepadení dostavníku se rozehraje pomalá taktická bitva, mezi gangstery a posádkou dostavníku. Pěkné - 75%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
8
Newman je natolik předurčen k rolím klaďasů, že vždy, když jen trochu vybočí, to vypadá minimálně pozoruhodně. Tenhle western mu sluší, přestože by byl rád mnohem chytřejší, než ve skutečnosti je. To ale nevadí, v jednoduchosti je někdy síla.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Pomalu vyprávěný western, zpočátku evokující Dostavník Johna Forda, postupně utahující psychologické šrouby a ústící do napínavé symbolické situace. Režii ani hercům se nedá nic vytknout, problémem zůstává jen jednoznačnost a čitelnost všech charakterů od chvíle, kdy se poprvé objeví na scéně. Newmanův Hombre je skvělý a na povrchu neproniknutelný, ale každý kromě ostatních postav musí vidět, že je to férový dobrák s jasně nalajnovaným osudem - kdyby se víc zapracovalo na osobních motivacích a vytvořil se silnější skupinový konflikt, mohlo jít o naprostou pecku. Takhle zbude "jen" zatraceně podmanivý a chytrý snímek...

Dodatečné informace

Původní název:
A hallgatag ember (více)
  • USA Hombre
  • USA A hallgatag ember
  • USA Asi kabadayi
  • USA Man nannte ihn Hombre
  • USA O Homem
  • USA Ombre!
Země původu:
USA
Rozpočet:
5,86 mil. USD
Tržby:
12 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné