Tito herci tvoří rodiny nejen na plátně, ale i ve skutečnosti - české vydání

Tito herci tvoří rodiny nejen na plátně, ale i ve skutečnosti - české vydání
Iva Janžurová a Theodora Remundová (Ene Bene) | Česká televize
Jelikož se herecké řemeslo dost často dědí, nikoho asi příliš nepřekvapí, že bylo z čeho vybírat. Členové českých hereckých klanů si spolu sem tam rádi zahrají, hlavně děti dost často natáčí se svými rodiči, ale najít společné projekty, ve kterých si zahráli na plátně i celé rodiny, už tak snadné nebylo. Například bratři Vladimír a Michal Dlouzí spolu účinkovali v řadě divadelních her i filmů, sourozence si ale ve filmu ani v seriálu nikdy nezahráli a takových případů bychom našli mnoho. Zde je ale výčet těch, kterým se to povedlo.
Iva Janžurová a dcery Sabina a Theodora Remundovy
tito-herci-tvori-rodiny-nejen-na-platne-ale-i-ve-skutecnosti-ceske-vydani-10
Iva Janžurová a Sabina a Theodora Remundovy (Výlet) | Česká televize
Rodinu herečky Ivy Janžurové netvoří jen dcery Sabina a Theodora, ale i manžel – herec a divadelní režisér Stanislav Remunda. Jejich dcery Sabina a Theodora jdou tedy úspěšně ve šlépějích rodičů. Sabina je nejen herečka, ale i režisérka a scenáristka a její sestra Theodora je na tom stejně, jen profese scenáristky jí v profesním výčtu chybí. V roce 1999 ztvárnila Iva ve snímku Ene Bene své dceři Theodoře matku a v roce 2002 si tyto filmové role zopakovaly ve snímku Výlet, ve kterém se k nim připojila i Sabina jako další dcera hlavní hrdinky v podání Ivy Janžurové – matky svou dcer, která se se svou rodinou vydá na Slovensko uložit urnu s popelem svého zesnulého manžela. Po cestě vyplují na povrch kladné i temné stránky jejich vzájemných vztahů a objeví se i nečekaná rodinná tajemství.
Boleslav Polívka s dcerou Annou
tito-herci-tvori-rodiny-nejen-na-platne-ale-i-ve-skutecnosti-ceske-vydani-1
Anna Polívková a Boleslav Polívka (Dědictví aneb Kurva se neříká) | Space Films
Boleslav Polívka má celkem šest dětí, čímž se dost zvýšila jeho šance na to, že se mezi nimi najde někdo, kde se rozhodne pro stejné řemeslo jako on. A u Bolka Polívky se to zatím povedlo dvakrát. Herectví se věnuje dcera Anna Polívková, jejíž matkou je herečka Evelyna Steimarová a syn Vladimír Polívka, kterého má Bolek s herečkou Chantal Poullain. Herecké geny tak obě děti zdědily z obou stran. Spolu s otcem se Anna i Vladimír objevili hned v několika filmech, rodinné příslušníky (tedy i filmového otce a dceru) si s ním ale zahrála jen Anna, a to hned ve třech filmech - v Boleru (2004), v Dědictví aneb Kurva se neříká (2014) a v Ženské na vrcholu (2019).
Karel Gott s dcerou Charlotte
tito-herci-tvori-rodiny-nejen-na-platne-ale-i-ve-skutecnosti-ceske-vydani-7
Karel Gott s náručí s dcerou Charlottou (Když draka bolí hlava) | Bohemia Motion Pictures
Ačkoli Karel Gott proslul hlavně jako výborný zpěvák, našli bychom v jeho kariéře i několik hereckých zářezů. S rodičovstvím to měl Karel Gott komplikovanější, protože dvě nejstarší dcery dlouho tajil a příliš se na jejich výchově nepodílel, ale vše si vynahradil v pozdějším věku, kdy se mu a jeho manželce narodily dcery Charlotte Ella a Nelly Sofie. Ze všech dcer je tou nejslavnější právě Charlotte, která s otcem nazpívala několik písní a také s ním účinkovala ve dvou filmech. A v obou hráli členy rodiny, i když pokaždé jinak. V hudebním snímku Decibely lásky (2016) hrála svému otci dceru, zatímco v pohádce Když draka bolí hlava (2018) ztvárnila jeho vnučku.
Ondřej Malý a Pavla Tomicová
tito-herci-tvori-rodiny-nejen-na-platne-ale-i-ve-skutecnosti-ceske-vydani
Pavla Tomicová a Ondřej Malý (Princezna a půl království) | Česká televize
Ondřej Malý a Pavla Tomicová jsou prvním hereckým manželským párem v našem výběru. Pavla si s Ondřejem zahrála například ve Vlastnících či v Létě s gentlemanem. Manžele si zatím zahráli v pohádce Princezna a půl království, ve které hráli rodiče statečného Honzy a nyní nejnověji v komedii Deníček moderního fotra, opět v rolích rodičů hlavního hrdiny.
Jakub a Mariana Prachařovi a Dana Batulková
tito-herci-tvori-rodiny-nejen-na-platne-ale-i-ve-skutecnosti-ceske-vydani-2
Dana Batulková a Jakub Prachař (Ohnivý kuře) | FTV Prima
Své děti Jakuba a Marianu PrachařoviDana Batulková s bývalým manželem Davidem Prachařem. A právě ze strany Davida Prachaře se příslušnost k hereckému řemeslu dědí. Již Ilja Prachař byl výborný herec a jeho potomci v tom úspěšně pokračují. Jakub a jeho sestra Mariana si sourozence zahráli v pohádce Poklad na Sovím Hrádku a Dana Batulková pak svému synovi Jakubovi hrála matku v seriálu Ohnivý kuře.
Aleš Procházka a Miroslava Pleštilová
tito-herci-tvori-rodiny-nejen-na-platne-ale-i-ve-skutecnosti-ceske-vydani
Miroslava Pleštilová a Aleš Procházka v divadelní hře Novoluní | Vršovické divadlo MANA
Druhý manželský pár. Aleš Procházka a Miroslava Pleštilová jsou herci, kteří působí hlavně v oblasti dabingu a na divadelních prknech. Občas se ale objeví i v nějakém snímku či televizním seriálu a v jednom z nich, v rodinném seriálu o jedné vesnické škole jménem Škola Na Výsluní si zahráli manžele Juklovi.
bratři Hádkovi
Kobry a užovky
Kryštof a Matěj Hádkovi (Kobry a užovky) | če
Kryštofa a Matěje Hádkovi asi není třeba příliš představovat. Oba patří mezi oblíbené a vyhledávané české herecké hvězdy. Společně si zahráli například v černé komedii Úhoři mají nabito, sourozence si ale střihli v jiném snímku. Skutečnými i filmovými bratry se stali v dramatu Kobry a užovkyo jednom velmi problematickém sourozeneckém vztahu a cestě ze začarovaného kruhu jménem zpackaný život.
Josef Abrhám a Libuše Šafránková
Libuše Šafránková, Josef Abrhám
Libuše Šafránková a Josef Albrhám (Vrchní, prchni!)
Josef Abrhám a Libuše Šafránková, jež nás bohužel nedávno opustila, vždy platili nejen za vynikající herce a manžele, ale i kolegy, kteří vzájemnou spolupráci přímo vyžadovali. Přáli si, aby je režiséři obsazovali spolu, tudíž společných filmů mají ve své filmografii opravdu hodně, najít mezi nimi tedy ty, ve kterých ztvárnili i manžele filmové nebylo nijak snadné. Za všechny tedy uvádím slavnou oblíbenou komedii Vrchní, prchni!, televizní komedie Jubileum, Dokonalý muž, dokonalá žena nebo válečné drama Všichni moji blízcí.
Vladimír Ráž a Alena Vránová
tito-herci-tvori-rodiny-nejen-na-platne-ale-i-ve-skutecnosti-ceske-vydani-4
Vladimír Ráž a Alena Vránová (Byl jednou jeden dům) | Česká televize
Vladimír Ráž a Alena Vránová patřili mezi jeden z nejslavnějších manželských párů a přitahovali pozornost již od legendární Pyšné princezny. A i když jejich manželství netrvalo celý život a nebylo bez problémů, kvůli své dceři ho udržovali až do její dospělosti a během těchto let si našli prostor i na vzájemnou spolupráci. V několika společných projektech si zahráli i manžele – konkrétně v pohádce Mrtvý princ, v níž se ujali rolí královského páru a v seriálu Byl jednou jeden dům ztvárnili manžele Kláru a Hektora Nerudných.
Alois a David Švehlíkovi
tito-herci-tvori-rodiny-nejen-na-platne-ale-i-ve-skutecnosti-ceske-vydani-5
Alois a David Švehlíkovi (Na střeše) | če
Alois Švehlík a jeho syn David si zahráli otce a syna ve čtyřech snímcích. Poprvé v roce 2004 v Boleru, podruhé v televizním snímku Operace Silver A, potřetí v komediálně laděném dramatu Na střeše a naposledy relativně nedávno v kladně hodnocené tragikomedii Úsměvy smutných mužů, která vychází ze stejnojmenné knihy Josefa Formánka z prostředí protialkoholní léčebny. Zajímavostí je, že David hrál svému otci dvakrát jeho mladší já. Jednou ve snímku Alois Nebel a podruhé v životopisném snímku o Janu Ámosovi Komenském Jako letní sníh.
Pavel Rímský a syn Kryštof
tito-herci-tvori-rodiny-nejen-na-platne-ale-i-ve-skutecnosti-ceske-vydani-6
Kryštof Rímksý a Pavel Rímský (Labyrint) | Česká televize
Pavla Rímského a hlavně jeho hlas zná mnoho filmových i seriálových diváků, málokdo už ale asi ví, že se herectví věnuje i jeho syn Kryštof. Kryštofova filmografie není zatím tak bohatá jako jeho otce, ale v poslední době ho diváci mohli vidět hned ve dvou zajímavých snímcích, v Nabarveném ptáčeti a romantické komedii Chyby, která právě běží v našich kinech. S otcem si Kryštof zahrál v třetí řadě seriálu Labyrint, kde ztvárnili otce a syna Konrádovi.
Luděk Munzar a Jana Hlaváčová
tito-herci-tvori-rodiny-nejen-na-platne-ale-i-ve-skutecnosti-ceske-vydani-8
Luděk Munzar a Dana Hlaváčová (Třetí princ) | Bonton Home Video
Luděk Munzar a Jana Hlaváčová – další manželská dvojice, kterou tvoří neuvěřitelně talentovaní a charismatičtí herci a ačkoli vzájemnou spolupráci Jana Hlaváčová a její manžel možná tolik nevyhledávali jako výše zmíněný pár Libuše Šafránková a Josef Abrhám, i oni si zahráli v řadě společných filmových a divadelních projektů. Mezi ty, v nichž ztvárnili manžele i na plátně, patří pohádka Třetí princ, drama z pohraniční oblasti Na konci světa, rodinná komedie Terezu bych kvůli žádné holce neopustil, rodinné drama o nadaném mladém cyklistovi Život je tvrdolín nebo biografické drama Lev s bílou hřívou o životě skladatele Leoše Janáčka.
Preissovi
tito-herci-tvori-rodiny-nejen-na-platne-ale-i-ve-skutecnosti-ceske-vydani-1
Jana a Viktor Preissovi (Život a dílo skladatele Foltýna) | Česká televize
Jana a Viktor Preissovi jsou posledním ze slavných vybraných manželských párů. I oni spolu hráli v průběhu své kariéry často nejen před kamerou, ale i na divadelních prknech. Své manželské role si například zopakovali v rozverné televizní komedii Údržbáři, v televizní adaptaci hry Skleník od povídky K. V. Raise, ve filmu Život a dílo skladatele Foltýnapodle románu Karla Čapka nebo historickém dramatu Ex offo o soudním poválečném procesu s K. H. Frankem. Manžele si ale zahráli i v pohádce Bílá kočička.
Kdo spolu hrál jen jednou
tito-herci-tvori-rodiny-nejen-na-platne-ale-i-ve-skutecnosti-ceske-vydani-3
Petr a Ondřej Rychlí (Ordinace v růžové zahradě) | TV Nova
Na závěr doplním, že bych v daném výčtu měla zmínit i spolupráci bratrů Václava a Saši Rašilových, kteří si spolu zahráli královské bratry v pohádce Sofie a ukradený poklad. Otce a syna si v seriálu Chlapci a chlapi zahráli i Martin Zounar s otcem Miroslavem a jednou si filmovou rodinu zahráli i Stanislav Zindulka se synem Jakubem, a to ve filmu Školní výlet. Rodinní příslušníci se ale poměrně často objevují i v televizních seriálech, tak například v pořadu Ordinace v Růžové zahradě si otce a syna zahráli Petr Rychlý se synem Ondřejem a své skutečné i seriálové dceři Sofii ztvárnila matku ve stejném seriálu i herečka Gabriela Filippi. V seriálu Doktoři z Počátků Nele Boudové ztvárnil seriálového syna její skutečný syn Andrej Lekeš. Lenka Termerová hrála své dceři Martě Issové maminku v pohádce O princezně, která nesměla na slunce a v pohádce O Popelákovi si královské manžele zahráli skuteční manželé Petr Kostka a Carmen Mayerová. Výčet všech rodinných příslušníků, kteří spolu hráli v řadě televizních a filmových pohádek pak najdete v jiném článkuvěnovaném právě tomuto českému fenoménu.