Princezna a půl království

66%
Princezna a půl království
Plakát traileru
Bylo nebylo… Když Honza zabije draka, získá princeznu za ženu, půl království k tomu, a společně žijí šťastně až do smrti. Jenže tím příběh letošní štědrovečerní pohádky, které se ujal zkušený režisér pohádek Karel Janák, teprve začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí. (Česká televize)



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
2
Pohádka mající podtitul: ...a jak to bylo dál. Nápad námětu by se mohl považovat za originální, byť s něčím takovým už dříve přišel Zdeněk Troška se svými dvěma filmovými pohádkami, 'Princezna ze mlejna 2' (2000) a 'Z pekla štěstí 2' (2001). Troškovy snímky však skutečně pokračováním byly. Tato pohádka od Karla Janáka žádným pokračováním není. Protože se jedná o snímek ryze televizní, nelze mnoho očekávat. Vlastně je to taková televizní inscenace točená v exteriérech. A jaká tedy je? Příběh je všelijaký, jen ne pohádkový. Samozřejmě nechybí kladný a záporný hrdina mezi nimiž se pohybuje princezna, ale jaksi tomu chybí pohádkový romantický půvab. Herečtí představitelé přehrávají, čímž každá scéna vyznívá křečovitě. Je sice chvályhodné, že se mládenec, který zachránil princeznu zabitím draka, jmenuje typicky pohádkově Honza, ale jeho svérázný charakter je poněkud mimo mísu. I princezna charakterově vypadá, jako by to byla obyčejná holka z ulice. Kam zmizel vznešený půvab princezny? Kam zmizely sympatie pohádkového Honzy? Ve scénáři sem tam nějaký vtípek je, ale divák musí mít skutečně neskonalý smysl pro humor, aby se něčemu zasmál. Televizní pohádka je také naprosto prosta leckterých triků a speciálních efektů. Atmosféra nemá žádnou dramatičnost, napětí, romantickou atmosféru, prostě nic. Tak co nám tedy zůstalo. Obyčejnou holku zachrání před drakem vesnický spratek, který za odměnu dostane její ruku a půlku království, avšak začne oni usilovat diktátorský Král Egon, který je odhodlaný udělat vše, aby ji získal. Kdepak, tohle se mezi televizní pohádkovou klasiku nemá šanci zařadit. P.S. Divák by musel mít ohromnou fantazii, aby si dokázal představit příběh, který tomuto předcházel. To prostě nejde.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
2
Tak to byla síla. Koprodukční Česko-slovenská pohádka, kde je snad úplně všechno špatně, od ochotnických hereckých výkonů, mdlou a nenápaditou režii a mizerný scénář bez dramaturgie. Příběh je jak z výprodeje, bez nápadu, plný předsudků o zdegenerované šlechtě jak za komárů a neskutečně odfláklé kostýmy, které jsem začal sledovat v momentě, kdy jsem zjistil, že krásná Eva Josefíková má na sobě šaty spíchnuté z povlečení z obchodního domu IKEA! Ty šaty měla na sobě pořád, zatímco ostatní se převlékaly do horších a horších divadelních kostýmů, v posledních scénách je měla na sobě pořád, takže tvůrci zjevně šetřili i na skriptce! Televizní pohádky ČT na Vánoce jsou pro mě poslední léta symbolem nevkusu a úpadku. Už to nechci nikdy vidět! NIKDY! Za všechno bych rád vyzdvihl ubohý vtip, kdy se v jedné scéně naprosto nesmyslně objeví na kočáře dřevěná cedulka s nápisem novomanželé, která tam v předchozím záběru nebyla.
kknk2
kknk2
2 937 bodů
6
Oceňuji originalitu této pohádky a i scénář; provedení a kostýmy vypadají lacině, což podporuje náznaky nevkusného pokusu o pohádku.

Dodatečné informace

Původní název:
Princezna a půl království (více)
  • Česká republika Princezna a půl království
Premiéra v ČR:
24. 12. 2019
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch