Lev s bílou hřívou

64%
Lev s bílou hřívou
Plakát traileru

Ve filmu Lev s bílou hřívou nejde tolik o fakta ze skladatelova života, jako spíše o milostné a jiné inspirační zdroje jeho tvorby a jeho urputný a vášnivý zápas o pravdivost hudebního vyjádření. Zachycuje dvě podstatná období Janáčkova života: v první části je to boj za prosazení jeho stěžejního díla - Její pastorkyně - a tragické události skladatelova života. Druhá část čerpá z etapy posledního desetiletí jeho života a zachycuje horečnatou skladatelskou činnost, podnícenou milostným vztahem k mladé ženě. (oficiální text distributora)




Pete69
Pete69
29 308 bodů
6
O životě Leoše Janáčka jsem věděl velmi málo a tak jsem rád, že jsem do něj mohl touto cestou nahlédnout. Snímek ukazuje jeho múzy, strasti i slasti. Chladný projev Luďka Munzara, velmi dobrý výkon mladé Zlaty Adamovské. Film je dosti melodramatický a plný hudby, která mi bohužel není blízká. Přesto...pěkné - 60%.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
10
Opravdu výborný životopisný film a Luděk Munzar tak přesně nalíčen, že si neumím Leoše Janáčka představit jinak! Vynikajícím způsobem mu sekunduje jeho žena Jana Hlaváčová, která také hraje manželku Janáčka Zdeňku. Když se probírám našimi životopisnými filmy o různých hudebních skladatelích, řekla bych, že tento je nejlepší. To se režiséru Jirešovi skutečně povedlo! Pro někoho je nestravitelná Janáčkova hudba. Ale není to žádný Arthur Honneger proboha! Vždyť Janáček vycházel z lidových písní! A Jiří Blažek vytvořil jeden z nejpozoruhodnějších scénářů, který v kombinaci s básnivostí kamery Jana Čuříka tvoří téměř dokonalý obraz tohoto světově uznávaného českého skladatele. Vyzdvihla bych ještě výkon Veroniky Žilkové jako Janáčkovy dcery Olgy. Byla nesmírně přesvědčivá!

Dodatečné informace

Původní název:
Lev s bílou hrívou (více)
  • Československo Lev s bílou hřívou
  • Československo Lev s bílou hrívou
  • Československo El león de la melena blanca
  • Československo Lion with a White Mane
Premiéra v ČR:
1. 12. 1987
Distributor:
Ústřední půjčovna filmů
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Lev s bílou hřívou je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch