Opravdoví mistři. Těmto hercům stačilo pár minut, aby získali oscarové vavříny

Opravdoví mistři. Těmto hercům stačilo pár minut, aby získali oscarové vavříny
Mlčení jehňátek | Looper
Herectví je pochopitelně záležitostí především talentu a charismatu, ale nezpochybnitelné role hrají také scénárista, který musí vytvořit dostatečně silnou a výraznou postavu už 'na papíře', a režisér, jenž herce a herečky pomáhá dirigovat a jejich představení usměrňovat v rámci patřičných emocionálních či myšlenkových potřeb konkrétní scény. A občas se všechny tyto faktory sejdou natolik dobře, že stačí opravdu pár minut, aby se inkriminovaný charakter vryl divákům do paměti a jeho představitel udělal dojem na samotnou akademii, která rozdává nejcennější filmová ocenění.
Za více jak 90 let udělování Oscarů jsme byli již mnohokrát svědky mimořádných hereckých výkonů v převážně vedlejších rolích, které se vyznačovaly mimo jiné velmi skromnou přítomností ve finálním sestřihu snímku - to však nezabránilo tomu, aby často překonaly veškerou aktuální konkurenci. Kteří herci a herečky se pyšní minimálně oscarovými nominacemi za nejkratší herecká představení?
Anthony Hopkins - Mlčení jehňátek (1991)
16 minut
Oscar za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
Anthony Hopkins
Mlčení jehňátek | 1991 Orion Pictures Corporation
Jestli existuje jediný herec, který se proslavil absolutní dominancí nad snímkem v časově velmi omezeném vystoupení, je to právě Anthony Hopkins, jehož portrét zlomyslně inteligentního Hannibala Lectera jednoznačně patří do užší skupinky nejlepších hereckých výkonů historie. Herci stačilo pouhých 16 minut, aby zcela zastínil všechny kolem sebe (snad s výjimkou rovněž skvělé a oscarové Jodie Foster), a dojem z jeho vystoupení byl v součtu tak silný, že mu přistál Oscar za nejlepšího herce nikoli ve vedlejší, nýbrž rovnou v hlavní úloze. Tomu se říká geniální um.
Kim Basinger - L.A. - Přísně tajné (1997)
15 minut
Oscar za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
Kim Basinger
L. A. - Přísně tajné | Hollywood Reporter
Na rozdíl od výše zmíněného kolegy, někdy si veškerou slávu uzme ten, od koho se to úplně neočekává. Filmová diva Kim Basinger se představila ve skvostné retro detektivce Curtise Hansona, kde proti sobě zbrojí ostří hoši Russell Crowe, Kevin Spacey a James Cromwell, a během pouhých 15 minut přesvědčila akademii o oscarových parametrech svého herectví. Přestože Basinger je v roli přesvědčivá, o nějakém úžasném herectví nemůže být řeč, neboť jí jakožto nutnému křehkému pozlátku stačil její vrozený sexappeal. Možná trochu nefér především k rovněž nominované Julianne Moore, která musela ve Hříšných nocích předvést o dost více, ale i bývalá partnerka Aleca Baldwina si jistě své hmotné ocenění zasloužila.
Anne Hathaway - Bídníci (2012)
15 minut
Oscar za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Bídníci
Anne Hathaway – Bídníci | Universal Studios
Pouhá čtvrthodina zajistila vysněného Oscara i populární Anne Hathaway, která se objevila v dvouapůlhodinové muzikálové adaptaci Bídníků od Toma Hoopera. Akademie tak ocenila její působivý pěvecký projev a uvěřitelně tragické znázornění umírající Fantine, pro které si nechala dobrovolně ostříhat vlasy. Rok 2013 sice úplně nepřál oscarovým favoritům a také v tomto případě nelze přehlédnout výkon Amy Adams v Mistrovi, ale pro Hathaway šlo o výrazný herecký úspěch a vrchol její kariéry, která od té doby pomalu skomírá.
Alan Arkin - Malá Miss Sunshine (2006)
14 minut
Oscar za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Alan Arkin
Alan Arkin | Pinterest
Alan Arkin je v novém tisíciletí jedním z nejobsazovanějších a nejoblíbenějších herců své generace a svůj nezpochybnitelný um prokázal mimo jiné v hořkosladké road movie o zvláštní rodince a její cestě na soutěž krásy mladých holčiček. V roli dědečka prodává své charisma a cit pro ironicky podvratný humor a rozhodně je to on, koho si budeme z celé výrazné herecké sestavy pamatovat nejvíce - stejně jako akademie, která Arkinovi přidělila jeho prvního hereckého Oscara za méně než patnáctiminutové představení.
Jason Robards - Všichni prezidentovi muži (1976)
14 minut
Oscar za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Jason Robards
Všichni prezidentovi muži | Medium
Ikonický Cheyenne z Tenkrát na západě patřil v druhé polovině sedmdesátých let stále k nejvýraznějším představitelům vedlejších rolí, což stvrdil právě ve slavném novinářském filmu, odkrývajícím spiknutí za kauzou Watergate. Hlavní role bezvadně ztvárnili Robert Redford a Dustin Hoffman, ale Jason Robards stačil během necelých 14 minut úžasně vyprofilovat postavu cílevědomého šéfredaktora a zaslouženě si vybojoval svého prvního ze dvou po sobě následujících Oscarů. O tom druhém ještě bude řeč..
Ingrid Bergman - Vražda v Orient expresu (1974)
14 minut
Oscar za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Ingrid Bergman
Vražda v Orient expresu
Podobně jako Kenneth Branagh o více jak 40 let později, také režisér Sidney Lumet naplnil svou adaptaci slavného románu Agathy Christie dobovými hereckými osobnostmi, jejichž samotná účast takřka zastiňuje samotné vyprávění známého příběhu. Jednou z nich byla i ikonická kráska z Casablancy Ingrid Bergman, pro níž režisér chystal vděčnou roli princezny Dragonmiroff, ovšem v té době dvojnásobná držitelka Oscara trvala na přidělení role misionářky Grety Ohlsson, s níž ji pojily také společné švédské kořeny. Její nejvýraznější herecké představení se zde váže k pětiminutové scéně výslechu, která se točila na jeden záběr a během níž Bergmanová naplno předvedla své herecké umění. Byl z toho docela překvapivý třetí Oscar - jediný, jenž snímek z celkových šesti nominací proměnil.
Jack Palance - Dobrodruzi z velkoměsta (1991)
12 minut
Oscar za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Jack Palance
Dobrodruzi z velkoměsta | 1991 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
Slavný herec s ostře řezanou tváří posbíral dvě oscarové nominace již počátkem padesátých let, ale zlatou sošku si nakonec odnesl až o 40 let později za roli ve filmu, který rozhodně žádné oscarové ambice neměl. Dobrodruzi z velkoměsta představují vkusnou uvolněnou podívanou, které vládne typický odměřený humor Billyho Crystala, ale pro Jacka Palance byla napsána skvělá vedlejší postava drsného a férového kovboje, jíž se herec zhostil s velkou grácií, a už jen za to, že ji během pouhých 12 minut nenechal upadnout do laciné parodie, si jistě ocenění zasloužil.
Michelle Williams - Místo u moře (2016)
11 minut
Nominace na nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Michelle Williams
Michelle Williams | The Fando
Místo u moře sklidilo na oscarovém klání v roce 2017 značný a zasloužený úspěch a mezi všemi chválenými tvůrci, jimž bezesporu dominoval představitel hlavní role Casey Affleck, se neztratila ani sympatická Michelle Williams. Ta dokázala na velmi malém prostoru a především v jediné klíčové scéně uhrančivě znázornit zlomenou ženu a její dialog s Affleckem patří k nejskvělejším hereckým momentům poslední doby. Přestože si Oscara za vedlejší roli nakonec odnesla tradičně výborná Viola Davis za snímek Ploty, v němž dostala znatelně více prostoru, Michelle Williams opět jednoznačně prokázala, že se za její hezkou tváří skrývá obdivuhodný talent.
Ruby Dee - Americký gangster (2007)
10 minut
Nominace na nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Ruby Dee
Americký gangster | Reviewing performances
Známá herečka, aktivistka a autorka divadelních her si musela na svou první hereckou nominaci na Oscara počkat až do svých 84 let, když zaujala v roli matky Denzela Washingtona v opěvovaném kriminálním dramatu Americký gangster. Navzdory tomu, že si musela vystačit s pouhými deseti minutami na scéně, svou roli přetavila v silný a plnohodnotný charakter, před nímž se musel s respektem prohýbat i nevlivnější a nekompromisní mafián ve městě. Ocenění ji sice vyfoukla Tilda Swinton, ale Ruby Dee se tímto výkonem divákům naposledy a velmi výrazně připomněla.
Ben Johnson - Poslední filmové představení (1971)
10 minut
Oscar za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Ben Johnson (I)
Poslední filmové představení | Pinterest
Ruku nahoru, kdo už slyšel o snímku Petera Bogdanoviche z počátku sedmdesátých let, v němž si své první velké role připsali mimo jiné Jeff Bridges a blonďatá ikona té doby Cybill Shepherd. Jde o netradičně vystavěný (neo)hollywoodský pomník americkým padesátým létům, který nezapře vliv evropského modernismu a soustředí se především na prchavé a proměnlivé citové pohnutky svých dospívajících postav. Mezi mladými v zapadlém městečku pak vyčnívá takřka kovbojská postava majitele kina a baru v podání Bena Johnsona, která symbolizuje dřívější morální a kulturní standardy a s níž si herec poradil v rozpětí deseti minut tak dobře, až v podstatě zastínil vše ostatní. V Johnsonově podání jde o sympatického hrdinu plného životních zkušeností a nenucené moudrosti, kterého byste chtěli mít během dospívání po svém boku. A akademie to cítila podobně.
Gloria Grahame - Město iluzí (1952)
9 minut
Oscar za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Město iluzí
Město iluzí | Listal
Jeden z nejoriginálněji pojatých 'filmů o filmu' spojuje tři příběhové linie, během nichž jednak znázorňuje zidealizovanou náturu továrny na sny, jednak rozvíjí titulní charakter egoistického producenta v podání Kirka Douglase. Kvalitními hereckými výkony se to ve filmu v režii Vincenta Minnelliho jen hemží a Oscarů posbíralo Město iluzí hned pět, ale ten jediný herecký spadl do rukou blonďaté Glorii Grahame, která vtiskla své postavě entuziastické manželky scénáristy výrazný a snadno zapamatovatelný charakter, takže ji bohatě stačilo i pouhých 9 minut před kamerou.
Jason Robards - Julia (1977)
9 minut
Oscar za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Jason Robards
Julia | twitter.com
Jak už bylo naznačeno výše, Jason Robards je jedním z té malé hrstky tvůrců, kteří stáli na oscarovém pódiu a pronášeli děkovnou řeč dva roky po sobě. Roku 1977 ztvárnil charismatický herec nejvýraznější mužský element v jinak ryze ženském příběhu o nesmrtelném přátelství v počátcích Hitlerovy vlády, před kamerou pobyl přibližně devět minut, během nichž byl navíc vždy po boku hlavní herecké hvězdy Jane Fondové, a odnesl si svého druhého Oscara. Robards tak znovu potvrdil své kvality a přes jistou diskutabilnost porazil i legendárního Obi-Wana s tváří Aleca Guinnesse.
Viola Davis - Pochyby (2008)
9 minut
Nominace na nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Viola Davis
Pochyby | WhatCulture.com
V poslední dekádě výrazná představitelka vedlejších rolí si svou první oscarovou nominaci připsala roku 2008, kdy ztvárnila krátkou, ale velmi složitou roli černošské matky, jejíž syn čelí vážným problémům na církevní škole. V podstatě celé její představení zahrnuje rozhovor se zásadovou ředitelkou v podání Meryl Streep a Viola Davis dokázala vedle herecké ikony nezapadnout a svým navenek potlačovaným emocionálním projevem prosadit své jméno na nominační oscarové listiny, na nichž nechyběl žádný herecký představitel čtyř hlavních postav tohoto snímku.
Judi Dench - Zamilovaný Shakespeare (1998)
8 minut
Oscar za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Judi Dench
Zamilovaný Shakespeare | Purple Clover
Legendární britská herečka si možná momentálně líže rány po svém účinkování v propadáku Cats, ale jinak se ve výběru rolí zásadně nemýlí a stačí jí pár minut, aby svůj neobyčejný herecký talent naplno prodala. Typickým příkladem budiž její osmiminutové představení v Zamilovaném Shakespearovi, kde pod nánosem makeupu a v nádherném dobovém kostýmu ztvárnila královnu Elizabeth způsobem, na který se zkrátka nezapomíná. Ten rok možná nebyla konkurence v její kategorii až tak enormně silná, ale přesto lze jen smeknout před jejím hereckým umem a charismatem.
Sylvia Miles - Půlnoční kovboj (1969)
6 minut
Nominace na nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Půlnoční kovboj
Půlnoční kovboj | United Artists
Kdo viděl oscarové kontroverzní drama Johna Schlesingera, jistě souhlasí, že moc depresivnějších snímků, které by si zároveň zvládly udržet nesentimentální a hořké aroma naděje, se v Hollywoodu skutečně neurodilo. Příběh o chudém kovbojovi, který se přijel do New Yorku živit jako prostitut a jenž objevuje odvrácenou stranu nablýskané metropole, výrazným hereckým výkonům přál - kdo si například myslí, že Dustin Hoffman se nejvíce předvedl v Rain Manovi, měl by se na jeho zdejší galapředstavení rychle podívat. Vyzdvihnout je ale potřeba (a akademie tak ostatně učinila) i celkem nepatrnou vedlejší roli Sylvie Miles, která se pro svou extravagantní náturu a hořce vtipné vypointování zapsala do dějin. Na oscarovou nominaci stačilo necelých 6 minut a šlo o jeden z kariérních vrcholů dlouholeté, ale nepříliš plodné herečky.
Ned Beatty - Network (1976)
6 minut
Nominace na nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Ned Beatty
Network | Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
Konverzační drama Sidneyho Lumeta je úžasně nadčasovým zážitkem, jehož největšími devízami jsou kromě vypilovaného a lehce černohumorného scénáře především boží herecké výkony. V hlavních úlohách září Faye Dunaway, William Holdan, Peter Finch či Robert Duvall, zatímco v malé roličce největšího papaláše si na šest minut uzme divácký obdiv kníratý Ned Beatty, z jehož rázného a takřka fanatického monologu vstávají chloupky na zátylku. Herec si za něj vysloužil oscarovou nominaci, kterou sice neproměnil proti již zmíněnému Jasonu Robardsovi, ale jeho výkon na tak malé ploše lze přesto řadit k těm památným.
Beatrice Straight - Network (1976)
5 minut 40 sekund
Oscar za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Beatrice Straight
Televizní společnost | MGM
A u kousavé kritiky zpravodajských médií rovnou zůstaneme, neboť herecký potenciál Networku byl evidentně výraznější než v jakémkoli jiném snímku sedmdesátých let. Sotva šestiminutovou roli zhrzené manželky pozvedla Beatrice Straight svým přesvědčivým emocionálním projevem na plnohodnotnou postavu a důležitou součást sdělení filmu, za což si zasloužila i plné uznání akademie, která jí přidělila sošku pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Straight tak i na minimálním prostoru porazila výrazné sokyně Piper Laurie alias šílenou matku z Carrie či Jodie Foster z Taxikáře a zapsala se nezvratně do dějin.
Hermione Baddeley - Místo nahoře (1959)
2 minuty 30 sekund
Nominace na nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli
Hermione Baddeley
Místo nahoře | Reviewing performances
Naprosto raritní a zřejmě neotřesitelné postavení v rámci tohoto žebříčku patří nepříliš známé herečce Hermione Baddeley, která zazářila v úspěšném dramatu o chudém dělníkovi, jenž svádí bohatou ženu, aby si zajistil lepší životní podmínky. Baddeley stačily těžko uvěřitelné čtyři scény, každá trvající zhruba půl minuty, aby si jí akademie všimla a poctila ji její jedinou oscarovou nominací. Zdali zaslouženě? O tom mohou panovat v tomto případě značné pochyby, ale toto pozoruhodné prvenství jí už zřejmě nikdo nesebere a zůstane zapsaná v dějinách této nelehké i záviděníhodné profese zvané herectví.
Pokud patříte k těm divákům, kteří se o podobné rekordy zajímají, možná vám
David Niven
Oddělené stoly | Pinterest
neuniklo, že čísla spojená s časem, jejž herec stráví ve finálním sestřihu filmu, se na internetu často značně odlišují. Podle všeobecných informací by mi neměl na seznamu chybět například Anthony Quinn, u něhož se často uvádí, že ve filmu Žízeň po životě vystupoval pouhých 8 minut, za což si odnesl Oscara za vedlejší roli - film jsem si pustil, jeho představení změřil a stopky se zastavily až za dvaceti minutami, což je stále velmi krátká doba a známka výborného výkonu, ale na absolutní špičku v tomto ohledu to již nestačí.
Podobná nepřesnost panuje také u herce Davida Nivena, jenž roku 1959 získal Oscara za hlavní roli ve filmuOddělené stoly, přičemž všude koluje informace, podle níž strávil před kamerou necelých 16 minut - ve skutečnosti však posbíral minut takřka 24.
Víte-li o nějakém dalším výrazném výkonu na ploše méně než 20 minut, neváhejte se o něj podělit do diskuze. Popřípadě se pochlubte, která menší vedlejší role je vaší oblíbenou.