Casablanca

77%
Casablanca

Romantický příběh zasazený do 2. světové války se odehrává na tehdy neutrálním území v Maroku, ve městě Casablanca. Casablanca slouží jako mezizastávka pro uprchlíky, kteří se snaží dostat z Evropy do USA. Ti pak v Casablance čekají na tranzitní víza, u kterých však není jisté, zda je někdy vůbec získají. Centrem města je Bar u Ricka, kde se scházejí veškeré národnosti, včetně fašistů, jehož majitelem je cynický a tajemný američan Rick Blain, jenž nedělá mezi návštěvníky baru žádné rozdíly. Právě do jeho rukou se však souhrou náhod dostanou tolik chtěné tranzitní dokumenty pro dvě osoby, zrovna v moment, kdy do Casablancy přijíždí vůdce odboje proti nacistům Viktor Laszlo, se svou ženou Ilsou. Ilsa má však s Rickem nevyřešenou společnou minulost a po jejím příjezdu se u obou otevřou staré milostné rány. Rick je tak postaven před složitou situaci, kde musí řešit zda tranzitní víza poskytne Ilse s Viktorem, čímž by mohutně pomohl boji proti nacismu a vystoupil tak ze své neutrality, nebo zda obnoví milostný vztah s Ilsou a víza využije pro únik se svou životní láskou. Celou situaci značně komplikuje nacistický major, který je Laszlovi neustále v patách a udělá vše proto, aby Casablancu nemohl opustit. Rick se však po mnoha rozhovorech a peripetiích rozhodne pro morálně správnější volbu a ve vyhroceném závěru, během kterého na letišti přechytračí majora a následně jej zastřelí, a letadlem odlétá Ilsa s Viktorem, čímž se Rick zapojil do boje proti fašismu, společně s dosud vypočítavým kapitánem Renaultem.




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Tak jsem si konečně našel čas a tuhle filmovou klasiku konečně shlédl. Snímek si za ta léta vydobyl status legendy a musím říct,že zcela zaslouženě. Film nám nabízí originální příběh lásky a sebeobětování. Pokud by vám byl příběh při sledování hodně povědomý,tak to bude tím,že ho parodují Žhavé příběhy 2.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Film jsem viděl v ČB verzi, ale nedávno jsem se podíval na obarvenou a musím říci, že nesouhlasím s tím, že by se filmy neměly barvit. V tomto případě jsem si film užil v barvách více. K filmu: Skvělý příběh, perfektní prostředí do kterého jsem se dokázal vžít. Oprávněná legenda filmového světa. I po téměř 80 ti letech od natočení se dá na film s nadšením podívat.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
10
Casablanca stárne, ale tím se stává ještě přitažlivější, protože je jasné, že takovéhle filmy se už netočí, ani točit nebudou.


Dodatečné informace

Původní název:
Casablanca (více)
  • USA Casablanca
Premiéra v ČR:
9. 10. 2003
Distributor:
Pannonia Ent.
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,88 mil. USD
Tržby:
10,46 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Casablanca je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch