Rodina je základ každé dobré pohádky. Tito členové hereckých klanů o tom ví své

Rodina je základ každé dobré pohádky. Tito členové hereckých klanů o tom ví své
Fišpánská jablíčka | Česká televize
Dívat se na něco jako rodina je totiž o dost větší zábava, pokud pomineme fakt, že vám velkou část děje prokecají ostatní členové. :-D A úžasné je to zvláště s dětmi, které mnohým filmům a pohádkám dají úplně jiný rozměr a dost těžko se to popisuje. Ať už ale na pohádky koukáte sami nebo s někým, má to být radost a zábava, což dost často bývá i samotná práce.
Herci dělají svoji práci proto, že ji mají rádi, zvolili si tuto životní cestu sami a nutno přiznat, že pro velkou část z nich jde o rodinnou tradici, neboť hereckých rodinných klanů tu máme požehnaně. Natáčení pohádek je ale většinou spojeno s jistou zodpovědností, protože herci natáčí něco pro děti a chtějí, aby s jim to líbilo, popřípadě se na ni chtějí podívat i se svými dětmi a rodinami. Navíc je to i jedinečná příležitost natočit něco spolu. Pojďme se tedy podívat na ty pohádky, kde se nám podařilo vypátrat jednotlivé členy hereckých rodin, kolik pohádek spolu natočili nebo kolik jich jako rodina mají.
Miroslava a Libuše Šafránkovy + Josef Abrhám
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-6
Restaurace U Prince | Česká televize
Sestry Šafránkovy mají se svou společnou prací spojený hned začátek jejich hereckých drah. Starší Libuše začala hrát dříve než její o pět let mladší sestra a byla i slavnější. Nakonec se ale setkaly při natáčení společné pohádky Malá mořská víla z roku 1976. Miroslava se ujala role mořské víly, zatímco její starší sestra si zahráli její sokyni v lásce. V další pohádce už si společně nezahrál, Miroslava pak odešla do Německa a před svým odchodem stihla natočit ještě jednu pohádku a pak se na dlouho odmlčela, než se vrátila jako pohádková Arabela v seriálu Arabela se vrací. Libuše patří mezi nežádanější české herečky. její výčet pohádek je proto velmi bohatý. Účinkovala v celkem sedmnácti pohádkách a v sedmi z nich ztvárnila princeznu, přičemž tři poslední princezny si zahrála v jednom roce - 1982. S manželem Josefem Abrhámem pracuje Libuše Šafránková poměrně často, pohádky tak nejsou výjimkou. Společně natočili čtyři pohádky a ve třech z nich si zahráli manželský královský pár. Konkrétně se jedná o pohádky Kouzla králů, Fišpánská jablíčka, Restaurace U Prince a Elixír a Halíbela. Josef Abrhám účinkoval v 15 pohádkách a prince si v nich zahrál třikrát. Za rodinu tak mají 30 pohádek.
Trojanovi
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-12
Čert a Káča | Česká televize
Trojanovi jsou velkou hereckou rodinou. V našem výčtu nejsou každopádně všichni, i tak ale mají na svědomí pěknou řádku pohádek. Hlava rodiny Ladislav Trojan si se svým synem Ivanem zahrál pouze v jedné společné pohádce, jednalo se o pohádku Čert a Káča z roku 1970. Ladislav Trojan v ní hrál čerta, zatímco syn Ivan kluka na trhu. Ladislav ale hrál v pohádkách často, celkem v 34. Prince však hrál jenom jednou, a to v 35 letech. To Ivan má o jednoho prince navíc, tedy dva a hrál je v mladším věku v 25 a 29 letech. S manželkou Klárou si ale Ivan ve společné pohádce nezahrál. I Klára má ale na kontě několik pohádek, celkem šest a Ivan třináct, z nichž nejslavnější jsou Anděl Páně a Anděl Páně 2. Za zmínku ale stojí i televizní pohádky Král a zloděj nebo Svatojánský věneček a Šťastný smolař (kde se opět sešel s kolegou Jiřím Dvořákem ze zmíněných Andělů Páně). Za celou rodinu mají Trojanovi 52 pohádek.
Dana + Jana Hlaváčovy + Luděk Munzar, Bára Munzarová a Jiří Dvořák
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-7
Třetí princ | Bonton Home Video
Ačkoli nejslavnějšími členy této herecké rodiny jsou manželé Jana Hlaváčová a Luděk Munzar, vítězem v oblasti pohádek je úplně jiný člen této rodiny. Je to Janina sestra Dana Hlaváčová, která má na kontě celkem 23 pohádek a ve čtyřech z nich si zahrála princeznu. Starší a slavnější Jana si princeznu v pohádce nikdy nezahrála, zatímco její dcera Barbora jednu. Členové této rodiny si každopádně v několika pohádkách zahráli společně. Jana s manželem Luďkem účinkovali v pohádkách Třetí princ, kde králi manžele a pak v pohádkách Sedmero krkavců a Modrá krev. S dcerou Bárou si Jana Hlaváčová v pohádce nikdy nezahrála. Luděk Munzar byl v tomto ohledu úspěšnější a natočil s Bárou televizní pohádku Jak vyženit z pekla štěstí, v níž ztvárnili otce s dcerou. Členem rodiny byl několik let i Bářin bývalý manžel Jiří Dvořák. Ten si s Bárou zahrál také v jedné společné pohádce - Tajemství lesní země. Sám pak hrál v sedmi pohádkách, Bára v šesti, Luděk Munzar v osmi a Jana Hlaváčová ve čtrnácti pohádkách. V jedné pohádce si ale zahrály i sestry Jana s Danou - obě se ujaly maličkých rolí ve filmu Anděl Páně, kde hrál i Jiří Dvořák. Za rodinu tak mají 51 pohádek.
Prachařovi
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-2
Vodník v pivovaře | Česká televize
Rodinné vztahy v této rodině možná nejsou úplně ideální, ale my tu nejsme od toho, abychom se jimi zabývali. My se koukáme pouze na společnou práci a na to, v kolika pohádkách různí členové této herecké rodiny hráli. Proto jsme si dovolili spojit je do jedné herecké "rodiny". Ilja Prachař proslul sice jako Trautenberk z Krkonošských poháde, na což moc rád nevzpomínal, ale seriály tu nepočítáme, a tak jdeme na pohádky filmové, které byly celkem tři. To jeho žena Jana Prachařová má na kontě pohádek víc, celkem deset. Nejobsazovanějším pohádkovým hercem rodiny je ale bezesporu jejich syn David Prachař s šestnácti pohádkami. V jedné jménem Vodník v pivovaře si zahrál i se svou první manželkou herečkou Danou Batulkovou. Dana Batulková účinkovala v pěti pohádkách a má tak o jednu pohádku méně než její syn Jakub Prachař, který si zahrál v šesti pohádkách. Nejméně z rodiny má Jakubova sestra Mariana Prachařová, která hrála pouze v jedné pohádce Poklad na Sovím Hrádku z roku, ale zato se svým bratrem Jakubem. S rodiči nikdo z nich ve společné pohádce nehrál. Druhou ženou Davida Prachaře se stala herečka Linda Rybová, která má na kontě třináct natočených pohádek. Pokud tedy všechna čísla sečteme, mluvíme tu o 53 pohádkách celkem.
Štěpánkovi + Zlata Adamovská
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-5
Korunní princ | Česká televize
Herecký klan Štěpánků má dlouhou historii a mnoho členů. Nikoho tedy nešokuje zjištění, že jsou jasnými vítězi s ohledem na počet natočených pohádek. Vítězem mezi jednotlivými členy rodina je Petr Štěpánek, který má sám na kontě 49 pohádek. Jeho bratr Martin sice v roce 1981 i s manželkou herečkou Jaroslavou Tvrzníkovou emigroval, i tak si ale zvládl zahrát ve třinácti pohádkách, jeho manželka ve dvou, otec Zdeněk Štěpánek účinkoval v šesti pohádkách a sestra Jana Štěpánková v pěti pohádkách. Poměrně nedávno se navíc k této rodiny připojila i Petrova druhá manželka Zlata Adamovská, se svými dvaceti pohádkami a to ani nepočítáme Petrovu první manželku režisérku Vlastu Janečkovou, která televizní pohádky točila ve velkém! A jak je to se vzájemnou spoluprací? Zlata si zahrála v jedné pohádce s Petrovým bratrem Martinem Štěpánkem - O kováři Básimovi, ovšem ještě v době, kdy měli oba s Petrem jiné životní partnery. Několik jich ve stejné období ostatně natočila i se samotným Petrem. Pracovně se setkali u pohádek O stříbrném a zlatém vajíčku, kde hráli zamilovaný pár, Král a zloděj a Pohádka z ostrova Man. Jako již manželé si pak zahráli královský pár v pohádce Korunní princ. Společnou pohádku si ale Petr střihl i se sestrou Janou, se kterou hrál v pohádce Nezbedná pohádka z roku 1976 a Jana si zahrála ve společné pohádce i s otcem Zdeňkem - v Lucerně z roku 1960. Za celou rodinu tak Štěpánkovi mají 89 pohádek.
Jiřina Bohdalová + Simona Stašová
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-11
Poklad na Sovím Hrádku | Česká televize
Tyto dvě úžasné herečky ve dvou zvládly to, co jiní ani ve dvojnásobném počtu. Jiřina si s dcerou Simonou sice zahrály jen v jedné společné pohádce - Poklad na Sovím Hrádku, ale jinak mají pohádkových zářezů více než dost. Síly jsou přitom poměrně slušně vyrovnané, rolí princezen se tyto dámy nikdy nezhostily, zato počet natočených pohádek je vskutku impozantní. Jiřina Bohdalová jich zvládla natočit 26 (nejslavnější jsou Nesmrtelná teta, Rumplcimprcampr nebo Dalskabáty hříšná ves) a její dcera Simona 25 (Paní Liška, O kumburské Meluzíně). Celkem tak mají 50 pohádek.
Libuše a Ondřej Havelkovi
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve
O princezně z Rimini | Česká televize
Matka se synem si spolu zahráli pouze v jediné pohádce, ačkoli hráli v řadě z nich, zvláště pak Libuše Havelková. Ta ztvárnila rozličné role ve 32 pohádkách, mezi ty nejslavnější patří Dařbuján a Pandrhola nebo Zapomenutý čert, navíc dlouho uváděla pořady pro děti jako Kuřátka nebo Kouzelná školka. Se synem Ondřejem se sešla v pohádce Čertův švagr z roku 1984. Syn Ondřej pak hrál v ještě dalších dvanácti pohádkách, ze kterých můžeme jmenovat třeba Strach má velké oči nebo Jak se peče štěstí. Dohromady natočili za rodinu 44 pohádek.
Michal a Miloš Nesvadbovi + Světlana Nálepková
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-9
Kdo probudí Pindruše...? | Česká televize
Miloš Nesvadba patřil mezi velmi oblíbené herce. Natočených pohádek tak má na svém kontě 27. Jsou mezi nimi filmy jako Pyšná princezna, Hrátky s čertem, O medvědu Ondřejovi nebo Čert a Káča. Syn Michal už tak pilný nebyl se svými sedmi pohádkami, ale aspoň si zahráli s otcem v jedné společně. Jmenuje se To se ti povedlo, Julie! a je z roku 1982. V roce 1989 si ale Michal zahrál v jedné pohádce i se svou tehdejší manželkou Světlanou Nálepkovou. Byla to pohádka Kdo probudí Pindruše...? z roku 1989. Vedle této pohádky pak Světlana natočila ještě osm dalších pohádek (např. O princezně na klíček, Ať přiletí čáp, královno!), dohromady mají natočených 41 pohádek.
Martha Issová, Lenka Termerová a Klára Issová
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-1
Kocourek Modroočko | Česká televize
Lenka Termerová se svou dcerou Marthou ztvárnila matku a dceru v pohádce O princezně, která nesměla na slunce z roku 1996 v režii Vladimíra Drhy. S neteří Klárou se ale v pohádce nikdy neobjevila a Martha a Klárou také ne. Martha hrála v pěti pohádkách, z nichž určitě musíme jmenovat povedené Sedmero krkavců. Její maminka Lenka účinkovala ve třinácti pohádkách a Klára Issová v šesti pohádkách - např. O svatební krajce nebo Královský slib. Všechny tři dámy tak dohromady natočily 23 pohádek.
Zounarovi
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-10
Není houba jako houba | Česká televize
Miroslav Zounar si se svým synem Martinem zahrál v jedné společné pohádce - O lesním království z roku 1987. Vedle zmíněné pohádky natočil Miroslav ještě další čtyři (O hruškách ušatkách a jablíčku parohátku či Hastrmanská povídačka). Syn Martin jich natočil jen o malinko víc, celkem deset, mezi nimi např. Bratři, O Nesytovi, Není houba jako houba nebo O nebojácné Bětce) Dohromady tak natočili 14 pohádek.
Michal a Vladimír Dlouzí + Petra Jungmanová
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve
O princezně z Rimini | Česká televize
Michal a Vladimír byli a stále jsou idoly mnoha dívek a žen. Nikoho tedy asi příliš nepřekvapí, že mají na kontě poměrně slušnou řadu pohádek, v nichž se převážně ujali rolí princů a králů. Michal si zahrál v celkem patnácti pohádkách - např. Sedmero krkavců, Modrý pták nebo O sirotkovi z Radhoště. Vladimír účinkoval v devatenácti pohádkách, jmenovat můžeme O princi, který měl o kolečko víc nebo S čerty nejsou žerty. Ve dvou pohádkách si navíc bratři zahráli spolu - v pohádkách O třech stříbrných hřebenech a O princezně z Rimini, nikdy v nich ale nehráli bratry. Se svou troškou do mlýna navíc přispěla i Vladimírova manželka Petra Jungmanová, ta si sice s žádným z bratrů ve společné pohádce nezahrála, ale její dvě pohádky Svatojánský věneček a O princezně se zlatým lukem se ve finálovém součtu také počítají. Dohromady tak mají 34 pohádek.
Václav a Saša Rašilovi + Vanda Hybnerová
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-4
Sofie a ukradený poklad | Česká televize
Jak to dopadlo v tomuto sourozeneckém souboj? Asi nijak překvapivě s ohledem na to, že Saša je o malinko slavnější než Václav je jasné, že má na kontě více pohádek. Saša hrál v devíti pohádkách jako Kouzelný měšec či Křesadlo a čtyřikrát ztvárnil prince. Mladší Václav hrál v sedmi pohádkách (Vohnice a Kilián, Nejlepší přítel) a prince si zahrál třikrát. Zas až takový rozdíl mezi nimi tedy není. Každopádně ale natočili i jednu společnou pohádku. Jmenuje se Sofie a ukradený poklad a ztvárnili v ní bratry - prince. Poměrně dlouhou dobu byl Saša ženatý s herečkou Vandou Hybnerovou. Společnou pohádku si ale nikdy nedali. Vanda hrála ve dvou pohádkách - Neklejte, princi! a Poslední kouzlo. Za rodinu tak natočili 17 pohádek.
Preissovi
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-8
O Pomněnce | Česká televize
Jana a Viktor Preissovi patří k nejoblíbenějším manželským hereckým párům u nás a zároveň k nejobsazovanějším hercům. Není tedy divu, že jejich výčet pohádek je pěkně dlouhý. Navíc mají k sobě i posily v podobě syna Martina Preisse a snachy Martiny Preissové. Dámy mají přednost, takže začneme u paní Preissové, ta hrála v celkem 26 pohádkách, třikrát si zahrála princeznu a ve dvou pohádkách si zahrála se svým manželem Viktorem. V první O Pomněnce se do sebe zamilovali a v druhé s názvem Bílá kočička už hráli královské manžele. Každopádně paní Jana je oblíbenou pohádkovou královnou, roli královen ztvárnila devětkrát. Viktor Preiss si kromě manželky zahrál i v jedné pohádce se synem Martinem. Konkrétně ve filmu Pohádka o splněných přáních. Sám pak hrál ve 33 pohádkách - např. S čerty nejsou žerty, Modrý pták či Hodinářův učeň. Martin si střihl tři pohádky a jeho žena Martina dvě. Za klan Preissových si tak mohou připsat 61 pohádek.
Kostkovi
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-2
Vodník v pivovaře | Česká televize
Petr Kostka je jednoznačně hlavní hereckou silou této rodiny. Jeho manželka Carmen Mayerová a dcera Tereza Kostková u filmu tolik herecky vytížené nejsou. Tereza i Carmen si daly obě po jedné pohádce, a závidět si nemusí ani role, neboť se v nich obě ujaly rolí královen. To Petr Kostka je s čísly někde úplně jinde. Sám zastal celých 33 pohádek, přičemž v jedné si zahrál s manželkou Carmen. Společně ztvárnili královské manžele v pohádce O Popelákovi. Za rodinu tak mají 34 pohádek.
Hrušínští
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-3
Klobouk, měšec a láska | Česká televize
Rudolf Hrušínský nejstarší, zakladatel velkého hereckého rodu žádnou pohádku ve své filmografii uvedenou nemá. Jeho syn, bezesporu nejslavnější člen této rodiny už jich přeci jen pár natočit zvládl, hlavně milované Tři veterány. Rudolf Hrušínský účinkoval v devíti pohádkách, přičemž v jedné z nich i se svým synem Rudolfem Hrušínským ml. Jmenovala seTlustý pradědeček z roku 1984. Rudolf Hrušínský mladší si zahrál ve třinácti pohádkách a vedle svého otce jich pár natočil i se svým synem a bratrem Janem. S Janem hrál Rudolf ml. v pohádkách Klobouk, měšec a láska (1986) a Jezerní královna (1998). Se synem Rudolfem nejmladším pak účinkoval v pohádce Zlatá flétna. Jan Hrušínský je každopádně největším princem rodiny, jelikož je jediným, který kdy nějakého prince hrál, a to třikrát (Jak se budí princezny, Spící princ a Láďo, ty jsi princezna!). Celkem hrál Jan v sedmnácti pohádkách. Za celou rodinu tak mají natočených 34 pohádek.
Kreuzmannovi
O spící princezně, šípkových růžích a uražené víle
O spící princezně, šípkových růžích a uražené víle | Česká televize
I Kreuzmannovi jsou rodinou s bohatou hereckou historií. František Kreuzmann st. si se svou dcerou Alenou Kreuzmannovou v žádné společné pohádce nezahrál, zato se svým zeťem hercem Felixem Le Breux ano. Stalo se tak v pohádce O dvou tkalcích (1958). Felix le Breux si ale zahrál i v jedné společné pohádce se svou manželkou Alenou, konkrétně v televizní pohádce Dařbuján a Pandrhola (1959). Alena Kreuzmannová byla do pohádkových rolí obsazována často. Zatímco její otec hrál ve dvou pohádkách (vedle zmíněných tkalců i v Lucerně z roku 1938), její manžel ve třech a syn František Kreuzmann ml. také ve třech, sama hrála ve 29 pohádkách. Ve dvou dokonce hrála i se synem. Poprvé v pohádce O spící princezně, šípkových růžích a uražené víle (1983), kde hráli matku a syna a podruhé v pohádce Pohádka o lidské duši (1986). Za rodinu tak mají 33 pohádek.
Vladimír Ráž a Alena Vránová
Alena Vránová, Vladimír Ráž
Pyšná princezna
Tento slavný a ve své době velmi oblíbený herecký manželský pár spolu natočil hned tři pohádky. Vedle té nejslavnější Pyšné princezny (1952), kdy ještě manželi nebyli, ale právě při natáčení se do sebe zamilovali, si pak už jako životní partneři zahráli v pohádkách Hrátky s čertem (1956) a Mrtvý princ (1971). Vladimír pak natočil ještě patnáct dalších pohádek, zatímco manželka Alena jen pět. Dohromady tak natočili 22 pohádek.
Marek Eben a Markéta Fišerová
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-1
Kocourek Modroočko | Česká televize
Hereckou kariéru atraktivní a oblíbené herečky Markéty Fišerové zastavila bohužel mozková příhoda, po které skončila na invalidní vozíku. Přesto si stihla zahrát ve čtyřech pohádkách a v jedné dokonce i se svým manželem Markem - jmenuje se Kocourek Modroočko (1981). Marek Eben ztvárnil různé role v šestnácti pohádkách. Přičemž mezi nimi má asi nejdelší natáčecí mezeru, jelikož mezi poslední, kterou natočil v roce 1991 (O třech stříbrných hřebenech) a tou nejnovější (Princezna a půl království z roku 2019) je pauza 28 let. Dohromady pak tento manželský pár natočil 19 pohádek.
Matouš a Tereza Rumlovi
pohadky-jsou-rodinnou-zalezitosti-tito-clenove-hereckych-klanu-o-tom-vi-sve-13
Tajemství lesní země | Česká televize
Nezapomněli jsme ani na tu nejmladší generaci manželských párů. Matouš a Tereza Rumlovi spolu také již stihli natočit jednu společnou pohádku. Jmenuje se Tajemství lesní země a je z roku 2006. Zajímavostí je, že se při natáčení této pohádky sešly hned dva manželské páry - Bára Munzarová s Jiřím Dvořákem a manželé Rumlovi, ani jeden z párů však nehrál pár přímo v pohádce. Tereza pak ještě natočila vyjma té společné dvě další pohádky a Matouš jich má na kontě pět. Za rodinu tak mají 8 pohádek.
Tak doufejme, že jsme v tomto bohatém výčtu na nikoho nezapomněli. Každopádně jasnými vítězi v natáčení pohádek jsou Petr Štěpánek se svou rodinou a manželé Jana a Viktor Preissovi.