Hrátky s čertem

77%
Hrátky s čertem
Plakát traileru
Pohádková komedie podle stejnojmenné divadelní hry Jana Drdy. Hlavní hrdina filmu, vysloužilý voják Martin Kabát (J. Bek) nezná bázně a hany. Nelekne se loupežníka Sarky Farky (J. Vojta), ani čertů v Čertově mlýně (F. Filipovský, S. Neumann). Pro záchranu dvou dívčích duší - rozpustilé Káči (E. Klepáčová) a princezny Dišperandy (A. Vránová) - se pustí do boje s celým peklem. Zachrání obě dívky posedlé touhou po ženichovi, spravedlivě potrestá loupežníka Sarku Farku i zpyšnělého poustevníka Školastyka (F. Smolík). Jen Kačence neunikne a čeká ho peklo na zemi po jejím boku. (Česká televize)



Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8
Hrátky s čertem a S čerty nejsou žerty jsou pro mě dvě nejlepší pohádky,které si nenechám o vánocích nikdy ujít. Takhle by přesně měly vypadat pohádky. Pěkné kulisy a sympatické obsazení udělá půlku práce. Josef Bek je jako Martin Kabát vynikající a role mu skvěle sedla.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7.5
Klasická pohádka, která patří k vánocům a svátkům všeobecně. Nepatří sice k mým nejoblíbenějším pohádkám, ale skvělé výkony Josefa Beka, Sarkafarky i jiných udělali z této kulisovky vysoce nadrpůměrný kousek. Je to klasika, kde dobro zvítězí nad zlem a nesparavedlnost pekla je zlomena... No prostě česká klasika.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
8
Jednoduchá studiová pohádka natočená na základě knihy Jana Drdy neztrácející své kouzlo ani dnes. Skromnost výpravy byla využitá v době vzniku snímku mnohokrát. Obyčejné malované kulisy, po vzoru ilustrátorské tvorby Josefa Lady, zcela vystačily na dobře zpracovaný scénář a naprosto skvělé, hlavně v dnešní době nepřekonatelné, herecké výkony. Samozřejmě se snímku, jako obvykle, určitá agitka a moralizace nevyhnula, ale po těch letech tak zapadla do ztracena, že si toho dnes nikdo nevšimne. Kdyby někdo řekl, že se vlastně jedná o alegorické zobrazení boje proti okupantům a vítězství českého člověka nad nimi, druhý si na sto procent bude klepat na čelo. Každopádně příběh ukazuje po humorné stránce typickou českou povahu, lidskou hloupost a důvěřivost. Zkrátka, pohádkový příběh jak má být. Vysloužilý voják Martin Kabát je vlastně takový 'Nebojsa' s pevnou náturou a shovívavostí, kterého nic nerozhází. Proti čertům, (po agitační stránce proti okupantům) se postaví s pevnou rukou a všem ukáže zač je toho loket. A vlastně nejen on. Charakter Káči byl v pohádkách později použít ještě mnohokrát. ""Já chci pořádnýho ženicha, sic vás tu střískám všecky na jednu hromadu!" Nezapomenutelná hláška Káči držíc v ruce smeták a dělajíc v pekle pořádek. Bohužel, co se týče současného pohledu ohledně korektnosti pohádek, má i tato na kahánku. Inu, každá doba má své.

Dodatečné informace

Původní název:
Hrátky s čertem (více)
  • Československo Hrátky s čertem
  • Československo Playing with the Devil
  • Československo Spiel mit dem Teufel
Premiéra v ČR:
26. 4. 1957
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Hrátky s čertem je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch