Halloweenské tipy: Quentin Tarantino a další ikoničtí režiséři představují své oblíbené hororové filmy

Halloweenské tipy: Quentin Tarantino a další ikoničtí režiséři představují své oblíbené hororové filmy
Quentin Tarantino | Geeks of Doom
Byť třeba sami žádný horor nenatočili, řada slavných filmařů v čele s Martinem Scorsesem či Quentinem Tarantinem se svou zálibou ve strašidelném a násilném žánru netají. Nyní máme unikátní možnost nahlédnout více pod pokličku osobního vkusu těchto ikon a seznámit se s hororovými díly, které by oni pro promítání o halloweenském večeru (a vlastně i kdykoli jindy) doporučili. Pojďme se podívat na 40 silných vztahů mezi režisérem a oblíbeným hororem i s krátkými komentáři vyvolených (jsou-li k dispozici).
Wes Anderson - Rosemary má ďeťátko (1968)
Mia Farrow
Rosemary má děťátko | Paramount Network
Co o filmu řekl: "Jeden z filmů, ke kterým se pravidelně vracím. Vždy na mě měl velký vliv, byl mi zdrojem nápadů - a vždy patřil k mým oblíbeným. Mia Farrow předvádí skvělý a objemný výkon a měl jsem možnost přečíst si scénář, který je báječný."
Natalie Erika James - Ring (1998)
Ring
Ring
"Tenhle film měl vždy ten empatický pohled na hrozbu, jaký nepostrádá hodně asijských hororů. Když si představíme ty duchy v japonských a korejských hororech, často jsou jimi ukřivděné ženy, které konají z pomsty či hněvu. Mnoho z nich končí aktem empatie, nebo je musíte odložit k odpočinku - myslím, že tyhle typy filmů to mají v krvi."
Mike Flanagan - February (2015)
February
February
"Mrazivý a meditativní hlavolam Oze Perkinse je jedním z mých oblíbených. Herci předvádí skvělé výkony, a co se nejprve jeví jako příběh o dívkách, které se střetávají s nadpřirozenými silami na internátní škole, se ukáže být něčím mnohem hlubším. Miluji ten film z mnoha důvodů, ale především kvůli tomu, jak se dotýká neposkvrněné fasety příběhů o posednutí."
Bong Joon Ho - Slunovrat (2019)
Slunovrat
Slunovrat | A24
"Film překračuje hranice žánru a přináší pravou čistokrevnou hrůzu, která je původní a nevyhnutelná. Abychom ji přežili, musíme na sebe uvrhnout kletbu. Doufáme, že ty děsivé momenty, jichž jsme byli svědky, se nakonec usadí v neutrálním náhledu na nešťastnou událost, jako neškodný výjev z rozkošných miniaturních figur."
Osgood Perkins - Oni (2008)
40-ikonickych-reziseru-a-jejich-oblibene-hororove-filmy-2
Oni | Blue Sky Media
"Ať vejde ten pravý, Teď se nedívej, Eyes Without a Face, Mazací hlava, Kočičí lidé... Je jich pár, které nikdy nezmiňuji, protože na ně zcela zapomínám. Oni. Miluji Oni."
Robert Eggers - Upír Nosferatu (1922)
Upír Nosferatu
Upír Nosferatu | Prana-Film
"Ve své době šlo o nezávislý horor, lehce drsný při okrajích, ale je to jeden z nejskvělejších a nejstrašidelnějších filmů vůbec. Nově zrestaurované zabarvené verze jsou působivé, ale já stále preferuji původní černobílou verzi na 16mm pásu. Ta obsahuje zvláštní mysterii a pomáhá budovat mýtus, že Max Shreck byl skutečný upír."
Josephine Decker - Suspiria (2018)
Dakota Johnson
Suspiria | Amazon Prime Video
"Tajemství toho filmu je fyzické. Jeho tanec je politický. Vydává se milionem různých směrů a ani po měsících na něj nemohu přestat myslet - jako s každým filmem, který nekončí, když snímek končí."
Guillermo del Toro - Oči bez tváře (1959)
40-ikonickych-reziseru-a-jejich-oblibene-hororove-filmy-1
Oči bez tváře | Lux Compagnie Cinématographique de France
"Hlavní postava je jako nemrtvá Audrey Hepburn. Ten kontrast mezi krásou a brutalitou mě hodně inspiroval. Souboj děsivé i okouzlující fantazie byl jen zřídka tak mocný. A navíc se to pyšní výjimečným soundtrackem (od Maurice Jarreho)!"
Quentin Tarantino - Konkurs (1999)
Konkurs
Konkurs | Creators Company Connection
V rozhovoru z roku 2009, kdy kultovní režisér sdílel svých 20 top filmů mezi lety 1992 a 2009, prohlásil, že "pokud někdy existovalo mistrovské dílo, je to Konkurs."
Martin Scorsese - Neviňátka (1961)
40-ikonickych-reziseru-a-jejich-oblibene-hororove-filmy
Neviňátka | Twentieth Century Fox
"Tato adaptace 'The Turn of the Screw' je jedním z mála filmů, které nedělají Henrymu Jamesovi (autoru předlohy) ostudu. Nádherně vytvořeno a zahráno, bezchybně natočeno a velmi děsivé."
Edgar Wright - Přízraky noci (1945)
Přízraky noci
Přízraky noci | Ealing Studios
K dispozici je pouze vyjádření Martina Scorseseho, který tento povídkový horor rovněž zbožňuje: "Britská klasika - čtyři cizinci, kteří se shromáždí ve venkovském domě, vyprávějí čtyři různé příběhy, přičemž každý z nich je nesmírně znepokojivý a gradovaný montáží, v níž se fragmenty ze všech povídek překrývají a stupňují šílenství."
David Lowery - Děsivé dědictví (2018)
Děsivé dědictví
Děsivé dědictví | PalmStar Media
"Debut Ariho Astera je jedním z nejděsivějších filmů, jaké jsem kdy viděl. Po předčasné projekci ve Vancouveru jsem musel spát s rozsvícenými světly - něco podobného se mi nestalo od roku 2002. Byl jsem traumatizovaný, přemýšlel jsem, zda vůbec může být ten film takhle brutální. Jediný způsob, jak to zjistit, bylo dotáhnout co nejvíce přátel na premiéru v kinech o pár týdnů později. Možná to bylo kvůli mým hlasitě vřeštícím kolegům, ale tentokrát jsem se nemohl přestat smát. Jak zlomyslný film! Nemohu se dočkat, až si to budu přehrávat každý říjen po zbytek života."
Jordan Peele - Misery nechce zemřít (1990)
Misery nechce zemřít
Misery nechce zemřít | Columbia/Sony
"Film, v němž se nepravděpodobný záporák ukáže být tím nejstrašnějším. Herecké výkony, scénář a dialogy jsou tím, kde se nachází veškerý strach - miluji takovou techniku."
Jennifer Kent - Texaský masakr motorovou pilou (1974)
Texaský masakr motorovou pilou
Texaský masakr motorovou pilou (1974) | Bryanston Distributing
"Mistrovské dílo. Říká něco více o lidech jako takových. Pro mě vyjadřuje přesně to, jak se musí zvíře cítit na jatkách. Někteří lidé se mohou ztotožnit s Leatherfacem, ale já se ztotožňuji jednoznačně s oběťmi. V tom filmu je něco tak skvělým způsobem drsného a surového.. Je to stále šokující. Je v tom tolik energie - minulou noc jsem v televizi sledovala remake Pátku třináctého a připadala jsem si, jako když koukám na reklamu na šampón."
Luca Guadagnino - Moucha (1986)
Moucha
Moucha | Twentieth Century Fox
"Skutečný horor přichází dle mého v závěru, kdy si charaktery Jeffa Goldbluma a Geeny Davis uvědomí, že se vzájemně zoufale milují, ale nemohou být spolu. Pravá hrůza tkvěla v oné nemožnosti lásky mezi nimi."
Sam Raimi - Noc oživlých mrtvol (1968)
Noc oživlých mrtvol
Noc oživlých mrtvol | Pannonia Entertainment
"V životě jsem nebyl tak vyděšený. Křičel jsem a prosil svou sestru, ať mě vezme domů, a ona se mě snažila umlčet. Nikdy předtím jsem takovou hrůzu nezažil. Bylo to tak skutečné, jako nějaký dokumentární horor. Nikdy předtím jsem v kině neviděl černobílý film a tohle vypadalo jako dokument. Nebylo na tom nic hollywoodského - bylo to jen nepoddajné a úplné šílenství, které mě velmi rozrušilo."
Anna Biller - Zvědavec (1960)
Zvědavec
Zvědavec | Anglo-Amalgamated Film Distributors
"Je to děsivý snímek, ale co mě na něm fascinuje nejvíce, je jeho umění zachytit filmovou esenci a odhalit, že my všichni jsme vlastně zvědavci a šmíráci, když jdeme zhlédnout film - jakýkoli film. Vystavuje to fetišismus filmové tvorby a to, jak je strašidelné, když stavíme těla do různých pozic a ždímeme syrové emoce z lidí, jež osvětlujeme a manipulujeme s nimi, abychom to celé nahráli a kochali se tou zkušeností později o samotě, popřípadě ji dávali ostatním ve tmě na odiv."
Christopher Nolan - Vetřelec (1979)
40-ikonickych-reziseru-a-jejich-oblibene-hororove-filmy-3
Vetřelec | 1979 20th Century Fox\n
"Vždy jsem byl velkým fandou Ridleyho Scotta, obzvlášť jako dítě. Vetřelec či Blade Runner mě zcela smetli, protože vytvořili tyhle výjimečné a naprosto pohlcující světy."
Andy Muschietti - Na prahu temnot (1987)
Na prahu temnot
Na prahu temnot | Anchor Bay Entertainment
"Byl to takový průlom. Tihle ošuntělí upíři se procházeli kolem jako směs amerických a západních slabin a zcela mě pohltili. Nic takového jsem jinde neviděl. Je v tom navíc mnoho velmi černého obskurního humoru.. Způsob, jakým si hrají se svými oběťmi, je tak děsivý."
James Wan - Ti druzí (2001)
Ti druzí
Ti druzí | 2001 Dimension Films
"Film Alejandra Amenábara s Nicole Kidman je výtečně natočený a krásně oldschool. Opravdu jde o jeden z nejlepších viktoriánských duchařských příběhů na bázi 'rána ve tmě', jaký kdy byl natočen."
Ana Lily Amirpour - Antikrist (2009)
Charlotte Gainsbourg
Antikrist | Zentropa Entertainments
"Jeden z mých pěti nejoblíbenějších filmů vůbec. Když to vyšlo, slyšela jsem jen o hysterii kolem té scény s nůžkami. Ale po zhlédnutí mi tenhle moment přišel snad nejméně šokující. Ta scéna s vránou v liščí noře, kterou se Dafoe snažil zabít - ta mi připomněla vlastní znepokojivý sen, jak déja vu mých vlastních emocí. Je to uklidňující, když temnota někoho jiného zrcadlí tu vaši. Lars je statečný, protože je v tomhle filmu velice intimní."
Bo Burnham - Raw (2016)
Garance Marillier
Raw
"V kině jsem na tom byla třikrát. Nemohu uvěřit, že jde o debut. Jako kdyby protřelí mistři byli schopní skutečně manipulovat s publikem, jako kdybyste byli v rukou někoho, kdo má nad vámi absolutní kontrolu."
Eli Roth - Creepshow (1982)
Creepshow
Creepshow | Warner Bros.
"Film, který je rozdělen do pěti povídek, má vypadat jako komiks, ale je to strašidelné, je to nechutné a je to opravdu zábava. Navíc se jedná o antologii, takže nemusíte úplně dávat pozor, a pokud se vám nelíbí aktuální příběh, za 10 minut začne další... Skvělé obsazení, neuvěřitelný scénář, brilantní makeup a nonstop zábava. Velmi podceňovaný horor, který zaručuje kvalitně strávený čas."
Ben Wheatley - Mazací hlava (1977)
Mazací hlava
Mazací Hlava
"Temný pán všech půlnočních filmů. Lynchovo snímky jsou děsivé tím způsobem, jenž moderní horory atakují jen zřídka. On hovoří otevřeně s mým vnitřním dítětem, s nočními můrami mého sedmiletého já. Ojedinělý kinematografický zážitek."
William Friedkin - Funny Games (1997)
Funny Games
Funny Games | Wega Film
"Je to pravděpodobně nejděsivější film mého seznamu (13 oblíbených hororů), neboť zahrnuje dva mladé výtržníky, kteří terorizují rodinu v jejich venkovském domě. Je to tak trochu věc, kterou dnes vidíte ve zprávách často. Je tu pravděpodobnost, že by k tomu opravdu mohlo dojít. A je to brilantně natočeno."
James Gunn - Čelisti (1975)
Čelisti
Čelisti | Universal Pictures
Režisér Strážců galaxie uvedl slavný žraločí horor Stevena Spielberga na prvním místě svého seznamu 50 nejoblíbenějších hororů. Zdůvodnění přiloženo nebylo, ale je vůbec nějaké potřeba?
Coralie Fargeat - Viděl jsem ďábla (2010)
40-ikonickych-reziseru-a-jejich-oblibene-hororove-filmy-4
Viděl jsem ďábla | Optimum Releasing
"Krvavé scény jsou natolik nepřiměřené, až se stávají absurdními a poetickými. Baví mě, když krev a maso vytváří něco, co se stává barokním a operním. Quentin Tarantino něco takového dělá v Kill Bill."
Gaspar Noé - Andaluský pes (1929)
Simone Mareuil
Andaluský pes | Photo by A7A08A94_138.jpg - © Archives du 7e Art/DR - Image courtesy photo12.com
"Úvodní scéna filmu, kdy Buñuel rozřezává ženské oko - i když ho samozřejmě vyměnili za oko kravské - je natolik šokující, že bych si moc přál, abych tehdy mohl sedět v publiku, kdybych nemohl být přímo za Buñuelem. Kdybych mohl vidět tu reakci - jsem si jistý, že v historii filmu se lidé nikdy tak kvapně neotáčeli jako v tomto případě."
John Carpenter - Vymítač ďábla (1973)
Max von Sydow, Jason Miller, Linda Blair
Vymítač ďábla | Warner Bros.
"Víte, co je na Vymítači ďábla děsivého? Každý to ví. Je to ďábel. Když jsem to viděl poprvé, domníval jsem se, že v rámci co největší efektivity ten film vyžaduje, abychom věřili v nějakou vyšší moc. Ale postupem času jsem se ho naučil docenit takový, jaký je. Nedávno jsem se na něj díval znovu a až mě překvapilo, jak je intenzivní. Ty věci, které tehdy udělali, s tou mladou dívkou, zlámali pěnou hromádku tabu. Je to zatraceně dobré."
Karyn Kusama - Habit (1997)
40-ikonickych-reziseru-a-jejich-oblibene-hororove-filmy-5
Habit | Glass Eye Pix
"Pamatuji si, jak jsem ten film viděla, když v devadesátých letec vyšel. Byla jsem zasažená jeho zdvojenou narativní hrozbou - příběh muže, potenciálně zapleteného do romance s upírem, a především příběh muže, který se propadá do alkoholismu. Jde o neskutečného tematického společníka k filmu Závislost od Abela Ferrary a o špinavý, pronikavý portrét života, jenž se vymyká kontrole."
Nia DaCosta - Pod kůží (2013)
Scarlett Johansson
Pod kůží | A24
"Nic takového jsem předtím neviděla. Zůstává to neprůhledné, aniž by se to ocitlo bez kormidla. Silně jímavé a znepokojivé. Inspirativní, neboť to ve mně vyvolává pocity, že každý můžeme vykonat cokoli."
Patrick Brice - Jakubův žebřík (1990)
Tim Robbins
Jakubův žebřík | TriStar Pictures
"Ve filmu jsou momenty, kdy praktické efekty strhávají hrůzu, která jde mimo chápání. Pamatuji si, jak jsem určité momenty přetáčel a ptal jsem se sám sebe, jak je byl Adrian Lyne schopen vytvořit. A to jde o jeho jediný horor!"
André Øvredal - Poltergeist (1982)
Heather O'Rourke
Poltergeist
"Nechybí zde filozofie, není to jen dojení příležitostí pro strašení. Je to nesmírně blízko postavám. Brzy je poznáme a máme o ně starost, bojíme se o ně. Filmařina je zde velmi chytrá a vizuálně stimulující, přičemž se vypráví příběh s překvapivým množstvím humoru, který jen navyšuje hrůzu a vědomí reality."
Tim Burton - Rituál (1973)
Rituál
Rituál | National General Pictures
"Je to jako zvláštní muzikál. V době uvedení nešlo o moc úspěšný snímek, ale dle mého jde o velmi hypnotický a úžasný film. Je to jako zvláštní sen. Takové filmy si nemohu přehrávat opakovaně, protože si s vaší myslí pohrávají jako sen. Připomíná mi to, jak jsem vyrůstal v Burbanku. Věci jsou docela normální na povrchu, ale pod ním už nejsou takové, jak se zdají. Ten film je tak podivná směsice - jednotlivé složky jsou velmi neobvyklé."
Pedro Almodóvar - Rapture (1979)
40-ikonickych-reziseru-a-jejich-oblibene-hororove-filmy-6
Rapture | Framax Film S.A.
"Fantastický příběh o rituálním sebeobětování, o odevzdanosti obojímu, heroinu i kinematografii jakožto začátku i konci všeho a jako jediné možnosti naplnění a sebepoznání. Je to prokletý film, který tenkrát nikdo neviděl, ale dnes jde o absolutní moderní klasiku. Někteří herci se objevili v mých filmech z osmdesátých let."
Jim Jarmusch - Americké psycho (2000)
Christian Bale
Americké psycho | Lions Gate Films
"Mistrovské převedení slov do filmu od Mary Harron, významné americké režisérky a scénáristky. Řekl bych, že ten film rezonuje ještě více dnes než v době uvedení, někdy před dvaceti lety. Tehdy ho někteří nazývali sexistickou necudností. Výkon Christiana Balea je ohromující a i všichni ostatní herci jsou velmi dobří."
Ti West - Osvícení (1980)
Osvícení
Osvícení | Warner Bros.
"První film, který mě jako dítě skutečně traumatizoval. Co mě na tom fascinuje, je fakt, že to není jen hororový film, ale spíše snímek o alkoholikovi, který nenávidí svou rodinu. Zastávám názor, že ty nejlepší hororové filmy jsou v prvé řadě běžné snímky, a až potom jsou horory."
Rob Zombie - 28 dní poté (2002)
Cillian Murphy
28 dní poté | 2002 20th Century Fox
"Bylo to skvělé. Nevím, jaký kredit za to obdržel (Danny Boyle), ale při vší té zombiemánii nikdo pořádně nevěděl, co si se zombie filmy vlastně počít. Všichni vlastně jen napodobovali, co dělal George Romero. A Danny byl první, kdo přišel s čerstvým uchopením stagnujícího žánru - sám jsem si přitom neuvědomil, že stagnuje, dokud jsem neviděl tenhle film."
Julia Ducournau - Příliš dokonalá podoba (1988)
Příliš dokonalá podoba
Příliš dokonalá podoba | Morgan Creek Productions
"Způsob, jakým Cronenberg filmuje lidská těla, a jaká si volí témata - lidská smrtelnost, kondice a identita - to vše mě osobně velmi zajímá a zacházím s tím ve vlastních filmech. Příliš dokonalá podoba je můj oblíbený film, protože ho považuji za jeho operu. Je to opera o pěti aktech, Je to řecká tragédie."
Peter Strickland - Climax (2018)
Climax
Climax | Aerofilms
"Jsem velký fanda Gaspara Noého a do jeho posledního násilného výpadu jsem se s láskou ponořil. Je to neuvěřitelně hrozivé a znepokojivé a na rozdíl od Zvráceného jsem na to nebyl připraven.. Taneční sekvence jsou výjimečné, a jak vše začíná být stále více nepříčetné s pokroucené, film sklouzává do reality, jež evokuje alternativní fyzický vesmír strukturalistického filmu Serene Velocity od Ernieho Gehra.
Shodujete se s některými volbami? A jaký horor si o halloweenském večeru naladíte vy?