Climax

65%
Climax

Poslední noc v chatě uprostřed lesů, zima 1996. Třicítce tanečníků a tanečnic končí intenzivní trénink na turné v USA, zbývá už jen závěrečná party. Na vinylech Daft Punk nebo Aphex Twin. A k tomu jedna velká nádoba sangrie, která na chvilku zmizela z očí... Drogový muzikál či taneční horor Climax získal v Cannes pověst nejlepšího snímku režiséra Gaspara Noeho, zvítězil v sekci Quinzaine des Réalisateurs a stal se jedním z největších překvapení celého festivalu. Zrození a smrt jsou mimořádné zážitky. Život je pomíjivé potěšení. (Aerofilms)



Scénář:

Recenze: Climax

Kinobox.cz
60%

Pokud znáte předchozí Noého filmy, tak je Climax značně předvídatelný. Nedá se říct, že natočil bůhvíjak skvělé dílo, ale je nutno uznat, že si vybral téma, které se pro jeho audiovizuální styl velmi dobře hodí.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 408 bodů
6
Vlastně platí to samé co u Trierova Jacka - generické dvě hodiny s režisérem, který ztratil jakoukoliv možnost šokovat nebo překvapit, protože v tomhle ohledu už nemá kam svoje dílo vystupňovat od svých minulých věcí. Jenže zatímco dvě hodiny s Trierem strávím rád, Noe mě neskonale nudí. Debie občas udělá něco pěkného s kamerou, potud dobrý, ale z Trierova tlachání si pořád vezmu dost vtipu a zábavy, tady jen čekám, až to uteče.
kunafix
kunafix
20 052 bodů
2
Gaspar Noé má svůj styl. Někdy je dobrej, tentokrát ani ne. Hudba je asi to jediné, co mě na tom oslovilo, ale ve skutečnosti jsem byl oslovenej už dávno. Už v dobách, do kterejch byl ten děj situovanej, takže vím, že taková hudba už tenkrát jela. Ale nevím o tom, jestli se na ni takhle tancovalo. Spíš ne, ale možná ve Francii jo, nevím. Ale pokud vím, tak třeba takové to vykloubování rukou a šílené pózy se staly moderními až mnohem později. Choreograf se každopádně zbláznil ještě před tím, než se tam začla chlemtat sangrie a než někteří (presněji některé, konkrétně některé Němky) tam pochcali podlahu a já si připadal, jak kdybych ji chlemtal taky. Sakra, měl jsem čekat, že když půjde o tance, půjde taky hodně o buzny. Slovo horor bych tady použil v úplně jiné souvislosti, než v jaké bylo zamýšleno. Horor je pro mě synonymum pro tanec a když jsem viděl tu bandu, kde jsou samé buzny, fetky, islámisti, lesby, jacísi uprchlíci z Afriky a ženy vypadající transvestitně, všichni vesměs toužící po šuku a jiných promiskuitách nebo s jinou mentální poruchou (i když tento typ tance je sám o sobě pro mě mentální porucha), ani mi nevadilo, co se jim tam děje (včetně toho děcka) - a navíc to byli Francouzi a ta jejich řeč je v podání některých osob docela hrůza. Herecky taky nejsem spokojen - je mi jasné, že vzít herce a učit ho takhle tancovat (a všiml jsem si, že jde hlavně o to, umět se pořádně válet po zemi a máchat víc rukama, než nohama), to by asi bylo složité, takže předpokládám, že vzali tanečníky a použili je k hraní. A podle toho to taky vypadalo. Často při hraní používali ty svoje taneční pózy a pohyby a to mě sralo. Ono celkově mě to vlastně sralo. Dlouhé scény (sice na jeden záběr), ale až moc dlouhé a pro mě bezvýznamné, jen prodlužující mé utrpení. Už ty úvodní rozhovory mi přišly zbytečné a pak začla party, kterou bych já osobně co nejrychleji opustil. Protože sledovat to jejich neustálé předvádění a vzájemné pochvaly a bavit se s takovejma typama, to bych nedal ani s práškama. Vizuálně a hudebně zajímavej pokus, ale ten neustálej řev, agresivita, nelogické uvažování (ale kdo by používal mozek, když je totálně sjetej) - to mi z toho děje udělalo takovou trochu zhovadilej zážitek celkem o ničem. Nejsilnější pocit, který z tohoto filmu ve mě zůstal, je ten, že při natáčení asi moc veselo nebylo.
Sheldon
Sheldon
16 069 bodů
9
Od režiséra Gaspara Noého jsem viděl Zvráceného a musel jsem ho stopnout, než jsem ho dokoukal. Climax je hodně podobná záležitost. Film stojící na stejném půdorysu jako vynikající Experiment je hodně drsný příběh na téma skupinka svobodomyslných tanečníků liberálů se v uzavřeném prostoru stane pěkně ostrou partou sadistických zmetků. Je to úchylné? Ano. Je to skvěle natočené? Sakra dobře. Pustil bych to na Nově místo Ordinace? Jo a smál bych se!:-) Sofia Boutella je skvělá a rozhodně jeden z nejoriginálnější art filmů posledních let.


Dodatečné informace

Původní název:
Climax (více)
  • Francie Climax
Premiéra v ČR:
1. 11. 2018
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Francie
Přístupnost:
18+
Rozpočet:
2,9 mil. USD
Tržby:
1,7 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Climax je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné