zozemir

Komentáře 48

Od nejnovějších
  1. Tenkrát podruhé
    Tenkrát podruhé (2019)
    10
    Nečekal jsem, že po odchodu ze sálu budu postrádat jak suchý kapesníček tak i dech. Bránice mi jasně dává najevo, že tentokrát jsem jí dal řádně zabrat a podle výjeků mých spolusedících jsem v tom nebyl rozhodně sám. Místy jsem měl pocit, že Nicolas Bedos mi musel koukat do hlavy a film napsat přesně podle mých představ. Daniel Auteuil je naprosto bezkonkureční. Doria Tillier zas éterická bytost co má kafemlejnek mlející železné špony místo pusy. A fenomenální Fanny Ardant? 70 let? Zřejmě už notnou dávku let zapomíná otáček listy v kalendáři. Za rytmu Yes Sir, I Can Boogie můžu říct, že La Belle Époque je směs romantiky, nádherného vtipu, dávky nostalgie a parádně vypreparovaného stylu, ze které se povedl upéct mistrovský michelinovský dort. Nemohu se dočkat až se znova s nadšením zakousnu...
  2. Dobrý ročník
    Dobrý ročník (2006)
    6
    Ani flaška fernetu by se nedokázala vypořádat s tou ohromně přesládlou chutí, která při sledování filmu rašila v ústech stejně jako Jackova kouzelná fazole. Přesto kouzlo romantiky mě záhadným způsobem minulo. Kdyby stopáž byla o 115 minut kratší, mohla by to být docela i slušná reklama na víno ale jinak... Jednou zhlédnout a pak rychle zakopat, zahrabat či jinak zbavit.
  3. Love
    Love (2016)
    10
    Po tak dlouhé době jsem opět narazil na seriál, který mi totálně vyrazil dech ihned prvním dílem. Nedokázal jsem se odpoutat a první sérii jsem zkouknul, jak by řekli čtenáři, jedním dechem. Mickey ( Gillian Jacobs) je totální rebelka, která mě svým chováním a zjevem neuvěřitelně rajcuje a naopak Gus (Paul Rust), který v seriálu vypadá jako potomek Seana Penna a Woodyho Allena, mi hýbe žlučí. Prostě dvojice, kterou jednu vteřinu milujete a druhou nenávidíte. K tomu ten typicky falešně nadšený kalifornský život (znám jen z TV), prostě paráda. Jak se série blížila ke svému závěru, tak gradovala moje roztouženost po šťastném konci, o kterém jsem téměř do poslední minuty neměl páru, zda přijde. Nyní je čas se před druhou sérii nadechnout a zklidnit své nadšení do roviny znuděného diváka. Ach jaká to skvostnost!
  4. Brigsby Bear
    Brigsby Bear (2017)
    10
    Při sledování toho filmu na vás čiší taková milá poetika, až to dojme. Vždy jsem měl rád filmy o natáčení filmů a Brigsby Bear není výjimkou. Hlavní postava James se dostal do nepříjemné situace, se kterou by se zřejmě těžce vyrovnával každý. Sám se rozhodne tuto životní kapitolu uzavřít po svém. Natočením filmu co by vrchol seriálu, ve kterém dá se říct, celý život vyrůstal. Originální příběh, který je krásně vyprávěn, nenudí ba naopak.
  5. Pasažéři
    Pasažéři (2016)
    6
    Až na pár momentů je to vcelku jedna velká, nudná a totálně předvídatelná podívaná s vypiplaným vzhledem a vypiplanou dvojicí herců. Potenciál je nevyužitý a postava Fishburna příběh totálně zazdila do končin béčkových akčňáků. No, alespoň mám radost z ušetřených sto šedesáti korun.
  6. Star Wars: Poslední z Jediů
    Star Wars: Poslední z Jediů (2017)
    8
    Zde se divák dostává do těžké situace. Má film hodnotit jako samotný či jako součást nějakého velkého celku či dokonce obrovského universa? Těžko říct… Samotný film byl velice přívětivý, svižný vizuálně téměř dokonalý. Někdo může být rád, že tvůrci diváka oprostili od dlouhého povídaní v senátu na Coruscantu a raději se nechá opíjet efekty (ať už je to kraťoučký souboj na Snokeově lodi či jiná zbytečnost) a někdo to má zas naopak. Však opravdu má Disney takovou potřebu ukázat, že kašle na Lucase a na to co dokázal vytvořit. Film nemusí být dobrý hlavně, že vydělá. Věřím, že první dva díly nejnovější trilogie hnulo mnoha fanouškům žlučí a nyní stojí na rozcestí a neví, zda přijmout co nám tvůrci ukuchtili, nebo se stát rebely a mazlit se pouze s původní trilogií. Osobně se zřejmě prozatím nechám opíjet efekty, kterých ep. VIII měla více než dost a s nelogičnostmi a nezodpovězenými otázkami, kterých má tato epizoda také ohromný přebytek se vynasnažím netrápit - prozatím. Dva roky jsme čekali a přišlo toto, možná se dá říci - díky bohu, teď budeme čekat další dva roky s obrovským přáním, že Disney v příští epizodě bude více naslouchat Lucasovi a že uvidíme konečně Hvězdné války takové jaké mají být, což se samozřejmě s J.J. nestane. No, co se dá dělat. Oproti ep. VII velké nadšení. Teprve až uvidím znovu na DVD, začne to pravé hodnocení a trápení s otázkami.
  7. Pouhá formalita
    Pouhá formalita (1994)
    10
    Pro mě třetí setkání s maestrem Tornatorem, po třetí mě opět dokázal dojmout způsobem jako málokterý režisér. Pouhá formalita je dokonalý hon kočky na myš, který se tváří ze začátku jako klasická detektivka, jenž čaruje hlavně díky dialogům. Ale čím déle se divák dostává do hloubky příběhu, tím více zjišťuje, že se zde děje něco neobvyklého. Nic vám zde není naservírováno z lehkou pohodlností pod nos. Film divákovy nabízí více otázek než odpovědí. Otázek, o kterých budu s jistou ještě nějakou dobu přemýšlet.
  8. Švýcarák
    Švýcarák (2016)
    6
    Bylo by lehkovážné nepřiznat tomuto filmu originalitu, je očividná stejně tak jako jeho fekálnost a vlastně i nesmyslnost. Nápad udělat z mrtvého muže víceúčelový nástroj je super a je škoda, že film měl spíše potřebu více se zabývat filosofováním o životě a to ještě dost nešikovně. Vtipem to také extra nepřetékalo, ale pár momentů stálo opravdu za to.
  9. 8 žen
    8 žen (2002)
    8
    Ze začátku to vypadalo na totální šílenost, kdy jsem čekal na příchod Hercula Poirota v obleku Willyho Wonky, to se naštěstí nestalo a příběh po čase, až na pár výjimek, nabral na vážnosti. Jednoduchá detektivní zápletka, která je příjemně vyprávěna s tím, že nechá diváka samotného pátrat po pachateli. Je to celé barevně nasládlé, sympatické a mile vtipné. Za břicho se ale zřejmě popadat nebudete. Největší klenot na tomhle filmu je jistě herecké obsazení, na které je převeliká radost koukat a zřejmě je to i jediný důvod proč se na film koukat opakovaně.
  10. Okja
    Okja (2017)
    8
    Filmy typu dítě-zvíře-dobrodružství mi nikdy moc nebraly, ale zde jsem se mile překvapil. Tváři se to jako bedekr vegetariánství ale zároveň je to dobrodružství, které bude bavit i milovníka krvavé flákoty.
  11. The F Word
    The F Word (2013)
    6
    Tak trochu nudný film, jenž se snaží svojí kvalitu navýšit literárně nadanými postavami a allenovsky vedenými dialogy. Nic moc z toho nefunguje a dvojice Radcliffe-Kazan není pro mě zcela sympatická dvojice. Ale dosti subjektivity. Objektivně je to film, který neurazí a jeho zhlédnutí není ztráta času.
  12. Svět podle Garpa
    Svět podle Garpa (1982)
    8
    Knihu jsem nečetl, a tedy nemám potřebu porovnávat. Film není nijak zvlášť zábavným i vyprávění příběhu se zdá být odbyté, přesto v sobě ukrývá určité kouzlo, které na diváka promlouvá především skrze Williamse a povznáší film daleko nad průměr.
  13. Noční zvířata
    Noční zvířata (2016)
    10
    Noční zvířata balancují na hraně mezi přeumělkovaným nudným dramatem a mezi geniálním filmem. Naštěstí pod taktovkou Toma Forda se ze zvířat vyklubal opravdu geniální film, který vás nenechá spát. Netřeba vyzdvihovat herecké výkony, jejichž brilantnost není žádným překvapením.
  14. Brazil
    Brazil (1985)
    10
    Gilliam nám naservíroval nejednoduchou podívanou, která s vaším mozkem zacloumá jak rozbouřené vlny s neplavcem. Drama se střídá s komedií v nezvykle rychlém tempu, do toho se připlétají metafory, představivosti hlavní postavy a psychedelické prvky, jenž zanechají hlubokou šlápotu ve vašem myšlení. Prostě vizuální šílenost, která pohltí a nepustí.
  15. Podezření
    Podezření (1990)
    6
    Vidět tento film v době jeho vzniku, zanechal by ve mně větší stopu než nyní. Přišlo mi to nemastné a neslané, i když začátek v sobě ukrýval nemalý potenciál. Bohužel nebyl využit.
  16. Trestanec
    Trestanec (2017)
    8
    Vězeňské drama, jenž se snaží odbourat všemožná žánrová klišé svým “originálním“ příběhem a nečekanými zvraty. Shot Caller nám předvedl svého hrdinu moneyho, slušného občana, kterého semlel americký nápravný systém a přetvořil ho na lidskou bestii a která i po pobodání několika spoluvězňů zůstává ctihodná a morálně ospravedlněná. Je to prostě slušný akčňák, který může vylepšit sobotní sezení u televize. Nic víc, nic míň.
  17. Seriózní muž
    Seriózní muž (2009)
    8
    Z toho líbezného melodramatu na mě stále pršela nemalá dávka zoufalosti, melancholie a čiré nenávisti vůči postavám, se kterými přišel pan Gopnik do styku. Hlavní postavy mi bylo opravdu líto a přál jsem mu, aby došel ke šťastnému konci. Sám ale nedokážu říct, zda ve mně zakončení filmu vyvolalo drásající vztek, beznadějnost či opojnou katarzi. Ale na tom přece nezáleží, neb jsem se z filmu dozvěděl, že mám s přirozeností přijímat vše, co se mi přihodí.
  18. Dunkerk
    Dunkerk (2017)
    8
    Nolan nám chtěl ukázat, že i takhle se dá sestříhat film. Ale když vám pod nos přijde každá scéna, a to ať je natočená sebekrásněji, pětkrát z jiného pohledu, zabere to dost času a hodně to ubere na příběhu, do kterého se mi díky jeho “skutečné“ délce nepodařilo řádně zaplout. S postavami jsem taktéž neměl nějak velkou potřebou soucítit. Ale až na ten strohý příběh, díky kterému nedám tu pátou hvězdičku, je to natočené krásně. Ze vzdušných soubojů, náletů na pláž a podobných scén jsem se cítil dosti nervózně i přesto že jsem seděl v pohodlném sedle biografu. Jen netuším, proč ten Hardy nepoložil svého “větroně“ na pláž mezi své a nenalodil se ostatními, místo toho aby přistál tam, kde přistál. Zřejmě Nolan potřeboval svého mučedníka.
  19. Iron Sky
    Iron Sky (2012)
    6
    Povedené béčko zabalené do norkového kožichu, které je po celou dobu hnáno daleko za hranice poživatelné absurdity. Překvapivě to není hloupé ale naopak místy velice trefné, dokonce i technicky je to provedené velice pěkně ale bohužel to nestačí k tomu abych o filmu přemýšlel jinak než jako o pohodové jednohubce, ke které se jistojistě nikdy nevrátím.
  20. Za každou cenu
    Za každou cenu (2016)
    8
    Western v jednadvacátém století s hudebním doprovodem Nicka Cavea se opravdu povedl. Celou dobu na vás doráží pustý život upocených texasanů, ozbrojenými až po zuby. Pine, Foster i Bridges to zahráli na jedničku. Jen by se mohlo trochu opustit od bezduchého žvatlaní a místy přidat trochu na akčnosti.
  21. Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem
    Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (2007)
    8
    Poetický western, ve kterém o přestřelky či duely při východu slunce těžko zavadíte. Film se spíše ubírá až k téměř psychologickému rozboru charakteru postav, do kterých se divák dokáže, díky skvostným hereckým výkonům, vžít více než jednoduše. Nejsem si jistý proč, ale po celou dobu jsem postavě Caseyho Afflecka fandil a věřím, že nebýt Javiera Bardema, dostal by Affleck sošku o pár let dříve.
  22. Chibula
    Chibula (2017)
    8
    Na první pohled je tento film pouhé točení se v kruhu. Prezident se svojí skupinou „věrných“ stále cestují od domu k domu, kde diskutují s místními, zpívají a pijí a druhý den odejdou zase k dalšímu domu. Moc mi nedochází ani význam výjevů, které se ve filmu objevily. Přesto byly situace, u kterých jsem se pozastavil, jako například věšení obrazu při příjezdu prezidenta k prvnímu hostu, či kam se ve filmu poděly všechny matky a byl prezident opravdu obklopen svými věrnými, či spíše svými „vězniteli“. Takové otázky pro mě zvyšují kvalitu filmu a nevidím tedy film jako bezcílné putování po Gruzii.
  23. Jay a mlčenlivý Bob vrací úder
    Jay a mlčenlivý Bob vrací úder (2001)
    6
    Tentokrát si Kevin Smith střílel sám ze sebe. Film přeplnil velkým počtem odkazů a trochu ubral na klasických, dlouhých dialozích, které mi zde trochu chyběly. I tak se zde sešlo spousty herců z předchozích 4 filmů a to určitě každého Smithovo fanouška potěší. Ale zajímalo by mě, jak přemluvil Marka Hamilla do takové role.
  24. Rodina
    Rodina (2017)
    6
    La familia mi připadal ze začátku jako zajímavý film. Ukazuje život na předměstí hlavní města Venezuely, zároveň je to o znovunaplnění vztahu otce a syna, jenž společně utíkají před smrtí. Otec je slušný člověk, který je nucen krást aby vůbec uživil sebe a syna. Bohužel po pár minutách zpomalí tempo někam hluboko pod bod mrazu a vy se například čtvrt hodiny díváte, jak otec a syn zedničí v nějakém domě, což u filmu který má něco málo přes hodinu je docela dost. Nebýt to tak utahané, nenudilo by to a byl by z toho krásný film.
  25. Popel a démant
    Popel a démant (1958)
    8
    U toho filmu jsem se nemohl odtrhnout od vzpomínání na Godardovo vojáčka. Podobný příběh z odlišných zemí. Popel a démant je skvěle napsaný film, se skvělou kamerou. Hlavní hrdina – na první pohled drsný frajer, který nemá co ztratit z ničeho nic propadne lásce a neví zda se jí oddat a tím se stát dezertérem či zůstat věrný svému úkolu. On sám do poslední chvíle neví, jak se má rozhodnout a to diváka udržuje napjatého až do poslední vteřiny. I když je film zasazen do určité historické éry, zub času mu nijak neublížil a zůstává atraktivní i pro dnešní dobu.
  26. V pohodě
    V pohodě (2017)
    8
    Podlé mého geniální komedie, při které sice nebude vaše bránice podrobena velkolepé zátěžové zkoušce, přesto se tak nějak po celou dobu filmu spokojeně usmíváte. Celé je to úžasně absurdní a nepředvídatelné. Unikla mi ovšem ta nekompromisní skica čínské společnosti, která mi byla v popisu přislíbena.
  27. Dede
    Dede (2017)
    10
    Jak těžký život měly a nejspíše stále mají ženy na venkově v Gruzii, nám ukazuje tento nádherný snímek o ženě, která se snažila vzepřít zažitým tradicím, které vycházely vstříc výhradně mužům. Tímto filmem jsem si opět připomněl, do jakých výšek může lidská hloupost vystoupat. Příběh není pouhá řada výjevů ze života hlavních postav, ale je zajímavý a rozhodně nevšední a každopádně stojí za zhlédnutí. Sám doufám, že budu mít možnost se k Dede jednou vrátit.
  28. Viděli jste můj film?
    Viděli jste můj film? (2016)
    10
    Na takovýto film bych se vydržel koukat klidně i celý den. Bylo krásné si připomenout všechny své oblíbené scény na velkém plátně. Film je sestříhán velice chytře a nápaditě. Chvílemi se smějete, chvílemi pláčete a nejhezčí na tom je, že se cítíte být součástí filmu. Po 136 minutách odcházíte ze sálu dojati a naprosto spokojeni.
  29. Dogma
    Dogma (1999)
    8
    Přijde mi, že prvotní filmy Kevina Smitha se od sebe téměř neliší. Nicméně jeho komedie hodnotím jako nadprůměrné. Dogma si střílí z katolické církve naprosto perfektně a odhodlaně. Z Rickmana jako božího hlasu jsem se mohl potrhat smíchy a totéž i z dvojice Jaye a mlčenlivého Boba, která je mimo jiné asi životní nápad Kevina Smitha. Přesto dvě hodiny se trochu táhnou a uvítal bych tedy o pár minut kratší stopáž.
  30. T2 Trainspotting
    T2 Trainspotting (2017)
    8
    Nostalgie se mi vervala pod kůži a zůstala zakousnutá ještě dlouhou dobu po skončení filmu. Film se spíše vrací nazpět než aby se snažil rozvíjet svůj příběh kupředu ale to přece není dostatečný argument, který by mě měl donutit označit film jako zbytečný. Je to krásně natočené, je to vtipné, je to milé a to mi v tomto případě bohatě stačí ke spokojenosti.
  31. Hledám Amy
    Hledám Amy (1997)
    8
    Kevin Smith si nebere žádné servítky, bez ostychu nasazuje vražedné tempo a ještě vražednější dialogy. Jednoduchá přesto originální myšlenka, která se zas tak často ve filmech nevidí. Ale abych jen nechválil... Vyskytlo se zde několik scén, u kterých jsem si říkal, že už je to tak trochu přes čáru jako například reakce Alyssy když se Holden vyslovil. Naštěstí na kvalitě filmu moc neubraly.
  32. Flákači
    Flákači (1995)
    8
    Co všechno se může přihodit v jednom dni v jednom obchoďáků nám ukazuje Kevin Smith téměř dokonale. Jak je většinou v jeho filmech zvykem i zde jde hlavně o dialogy, o kterých sám Smith říká, že jsou jediné co vlastně umí a i zde dokazuje že je opravdu ovládá s velkou grácií.
  33. Aloft
    Aloft (2014)
    6
    Jennifer i Mélanie to zahrály na jedničku, kamera je neméně chvályhodná a příběh je dle mého názoru také velmi zajímavý. Problém v tomto filmu je vyprávění toho příběhu. Chvílemi se z toho stává nudné žvatlání o ničem nebo o sokolnictví u kterého netuším, zda mělo nějaké poselství, či mělo za úkol jen hezky vypadat. Film se tváří trochu mysteriózně a snaží se diváka udržovat zmámeného, ale v mém případě jsem byl spíše zmatený. Přesto koukání na Aloft bych neoznačil jako ztrátu času ale žádný transcendentální zážitek, který by mi nutil přemýšlet o velikosti myšlenky, se také nedostavil.
  34. Fantastický pan Lišák
    Fantastický pan Lišák (2009)
    8
    Fantastický pan Lišák je kouzelná pohádka pro všechny věkové kategorie, k tomu typická andersonovská geometrická vyváženost, veselý hudební doprovod, sympatický humor a rychlé tempo vytváří nevšední podívanou, která snad musí bavit každého.
  35. Taková je Anglie
    Taková je Anglie (2006)
    8
    Drama o vymývání hlavy jedno malého kluka, který je rád že ho konečně někdo začal brát. Film si po celou dobu udržuje svoji objektivnost, což je super. Příběh se sympatickým začátkem začne příjemně gradovat do předem očekávaných končin ale to v tomhle případě není na škodu. Výborný hudební doprovod a skvělé herecké výkony.
  36. Mexičan
    Mexičan (2001)
    6
    Mexičan není zas až tak špatný, nemusel by mít tedy dvou hodinovou stopáž. Dle popisu by to mělo být akční-romantická-krimi-komedie. Na všechny tyto žánry se film snaží hrát ale bohužel se to tam nějak tak tříská, že nakonec žádný z těchto žánrů pořádně nefunguje. Brad Pitt hraje takového ňoumu a hraje ho docela povedeně a podle mě ta jeho postava film tak trochu zachraňuje. No což, dokáži si představit hůř strávené dvě hodiny, něž koukáním na Mexičana…