Dogma

72%
Dogma

Katolická církev se potřebuje zviditelnit a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Toho se rozhodnou využít Bartleby a Loki, dva padlí andělé, které bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je sice katoličkou, ale víru už dávno ztratila, serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít a zachránit tak svět. Slíbí jí dva pomocníky a ochránce, kterými se stanou svérázní drogoví dealeři Jay a mlčenlivý Bob. Ti ji hned druhý den zachrání život, když je přepadena Styxskými trojčaty, pomocníky démona Azraela, který má v plánu zničit boha a chce k tomu využít právě dvojici padlých andělů. Bethany, která je ve skutečnosti praneteří Ježíše a jeho posledním vzdáleným potomkem, se s Bobem a Jayem vydává na místo konání slavnosti. Cestou se k ní přidává z nebe spadlý třináctý apoštol Rufus, o kterém se v Bibli nepíše, protože je černoch a také mýtická múza Serendipita. Čeká je dlouhá cesta plná nebezpečí, jako třeba útok pekelného zabijáka Golgoťana, a překvapivých informací, jako třeba, že Ježíš byl taky černoch a bůh je ve skutečnosti žena. A na jejím konci pochopitelně střetnutí s Lokim, Bartlebym a také démonem Azraelem, který nehodlá dopustit, aby někdo překazil jeho plán.



Scénář:

Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
9
Hlásím se hrdě mezi fanoušky Kevina Smitha a Dogma patří mezi to nejlepší čemu dal vzniknout. Film jehož hlavní myšlenkou je bourat tabu ve víře a nebrat si s ní servítky je prvotřídní.Všechno je to natočeno jak to máme od Kevina rádi,takže spousta slovních průjmu a sprosťáren a místy až dementní humor. Hovnovej démon mluví za vše. Navíc,když máte ve filmu postavy Jaye a mlčenlivého Boba,tak je úspěch zaručen. Divím se,že je Smith po tohle snímku stále ještě mezi námi,protože tohle muselo spoustu fanatiků nakopnout. Alanis jako bohyně proč ne?
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
8
Nápaditý film, který skutečně porušuje snad veškerá dogmata jen proto, aby se nakonec ukázalo, že se jimi řídí. Místy okaté moralizování, ale jinak zábavná a svižná věc. Poselství filmu je podáno docela vkusně. Místy trochu méně odvázaný Smith přesto ví, jak na to.
Fingon
16 886 bodů
8
70% Viděno 5x. Před Dogmatem jsem nevěděl, kdo je to Kevin Smith. Víc se mi líbí Jay and Silent Bob strike back, ale tohle je taky sranda. Kámoš Ježíš, Hovnodémon a můza... a vůbec, co to je za film o tom klukovi, co je sám doma?:-) Dogma je Smithovým nejznámějším, ale paradoxně taky nejslabším filmem. Sice tu zpracovává své osobní téma (snad každý kdo čte titulky ví, že tento tvůrce věří v boha a děkuje mu v každém svém filmu na prvním místě) a nefuckuje se tu tak, jak je u něj obvyklé, přesto (nebo právě proto?) to nějak drhne - což se ovšem na první shlédnutí ani moc nezdá, pokud člověk není s jeho dalšími filmy obeznámen. V poslední době mám pocit, že Smith je geniální scénárista, jako Silent Bob je také skvělý, ovšem jako režisér se za těmito dvěma funkcemi malinko ztrácí. Občas mu dělají problémy akční sekvence (hlavně rvačky - povšimněte si, jak řeší souboj Jaye, Silent Boba a Styxských trojčat na začátku filmu, nebo souboj hovnodémona s členy gangu - Smith se vyhýbá tomu mít protivníky v jednom záběru a spokojuje se buď jen s detailem, nebo reakcemi přihlížejících). Kromě toho pravděpodobně došlo ke konci filmu ke změně materiálu z filmové suroviny na digitál, to mi docela trhalo mé rozmazlené oči.

Dodatečné informace

Původní název:
Dogma (více)
  • USA Dogma
Premiéra v ČR:
17. 2. 2000
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
10 mil. USD
Tržby:
31,43 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění