Profilový obrázek

Pete69

Petr Lehký

Komentáře 4 483

Od nejnovějších
  1. Daleká cesta za domovem
    Daleká cesta za domovem (1978)
    8
    Tak tohle je opravdu řádný animák. Animace vypadá, že se dočkáme vyhopsaného romantického filmu s happyendem, ale opak je pravdou. Drsná zaječí roadmovie, která si nebere servítky a ukazuje drsný život zajíců v plné palbě. Zranění, smrt v mnoha podobách, kterou reální zajíci reálně končí. No.. rozhodně to není nic pro malé děti.
  2. Naděje
    Naděje (1963)
    8
    Můj asi nejoblíbenější Český režisér a snad nejoblíbenější Český herec.. I když to není absolutní paráda, tak jsem si film užil. Rudolf Hrušínský zahraje všechno, ale tady s zahrál pořádného prevíta a zase mu to věřím. Temný dělnický příběh, kterých se jistě událo ve skutečnosti dost. Temná atmosféra temné doby, depresivní příběh, depresivní lokace, skvělá režie a geniální Rudolf Hrušínský.. To vše dělá z jednoduchého příběhu nádherný film.
  3. Kožená tvář III
    Kožená tvář III (1990)
    5
    Kožená tvář, neboli Texaský masakr motorovou pilou 3 je jiný, než bláznivý až pošahaný druhý díl, ale také se mi nelíbil tolik, jako ten první. Kožená tvář je vážnější, rodina psychopatů není tolik ujetá až teatrální, ale strach se dostaví až před koncem, do té doby je to obyčejná honička s motorovkou. Průměr..
  4. Mastičkář
    Mastičkář (2023)
    7
    Mastičkář má v průměru 78% , což mě donutilo podívat se filmu na zoubek a zase tolik nadšený nejsem. Je to pohádka pro dospělé a to od začátku do konce. Scénář jen velmi těžko uvěřitelný, ale podívám-li se na to jako na pohádku, jsem spokojen. Happyend, romantika, dobro vítězí.. Navíc je tento příběh slovansky zpracovaný a může být našemu divákovi bližší, než hollywoodské romantické drama.
  5. Zelig
    Zelig (1983)
    6
    Kdybych nevěděl, že Jára Cimrman vznikl daleko dříve, tak bych si myslel, že se pánové Smoljak a Svěrák inspirovali od Woodyho Allena, ale vypadá to přesně naopak. První polovina tohoto krátkého snímku je čistě Cimrmanovská, byť Americká. Film mě ale tolik nebavil, Cimrman je holt náš a dva výše zmínění borci vybudovali kult kolem něj neskutečně a do detailů. Zelig je ale hezky zpracovaný a podařilo se krásně našroubovat starou dobu, nebo jí věrně napodobit ve vzpomínkových záběrech.. hodně zvláštní film.
  6. Mrtvý muž
    Mrtvý muž (1995)
    7
    Zajímavý černobílý western s prvky satiry, který se nebere moc vážně, přitom nechybí troška spirituality.. Chvílemi drsné, přitom v poklidném duchu do chvíle, než přijde na rychlou stručnou akci. Film je to zvláštní a úplně nevím, jak hodnotit, dojem ale na mě udělal více než nadprůměrný - 70%.
  7. Bohémský život
    Bohémský život (1992)
    7
    Bohémský život, už samotný název filmu trefně popisuje scénář. Je to příběh několika bohémů, kteří si každý žijí posvém a přesto spolu. Tragický příběh, kterému černobílá sluší, herci hrají "prokleté básníky" velmi dobře, je to lehce dekadentní s notnou dávkou flegmatismu.. zajímavý kousek.
  8. Dvanáct
    Dvanáct (2007)
    6
    Tento remake Dvanácti rozhněvaných mužů mě moc neoslovil. Téma je stejné, spravedlnost, předsudky a názorový souboj v partě porotců. Bohužel v Ruské verzi chybí někdo, kdo by film táhnul, nikdo z herců mě nepřesvědčil, ani příliš nebavil. Závěr je takový zbytečně přeslazený, ale budiž. Dobrý film, ale nelze nesrovnávat s výše uvedeným snímkem..
  9. Skafandr a motýl
    Skafandr a motýl (2007)
    9
    Parádní film.. Příběh, který chytí za srdce a člověk si váží toho, že je zatím zdravý. Mathieu Amalric předvedl geniální herecký výkon a celé to táhl a to i proto, že to bylo hlavně o něm a hrál 80% snímku. Skvělé zpracování, žádný zbytečný patos, prostě oslava života, nemoci i smrti. Hodně zajímavý snímek, který zanechá dojem.
  10. Němá tajemství
    Němá tajemství (2023)
    7
    Velmi slušná kriminálka a rodinné drama v jednom. Strana kriminalistická je ryze Česky pojatá a takovéto výslechy a výkony herců vidíme v každé lepším krimi seriálu. Zajímavý je prostě scénář a to i přesto, že jsem celkem brzy tipnul pachatele. Líbily se mi herecké výkony a to i dvojice vyšetřovatelů Jan Révai a Igor Chmela. Chmelu moc ve filmech nemusím, jako stand up komik je dobrý.. závěrem.. více takovýchto filmů.. jen tak dál.
  11. Cesta za vítězstvím
    Cesta za vítězstvím (2006)
    6
    Hollywoodské filmy se sportovní tématikou tohoto typu úplně nehltám. Je to podle pravdy, bylo to pro hráče tmavé pleti jistě tvrdé, vše to beru a dokážu si to představit.. ale vadí mi zpracování, je to prostě Hollywood. Prostřihy titulků, jak stoupají žebříčkem se mixují se zápasy a do duše promlouvajícími monology trenéra.. Maximálně za 60%.
  12. Čekání na déšť
    Čekání na déšť (1978)
    7
    I zdánlivě obyčejné příběhy uměl Karel Kachyňa uchopit tak, že mě baví a povýšil je na výborné filmy. Paneláková story jedné dívky na prahu ženství, jedny prázdniny a osudy pár lidí v době normalizace. Vše krásně a lidsky natočeno.. velmi milý film, který pohladí po duši.. 70%
  13. Wall Street
    Wall Street (1987)
    8
    Tento film mám prostě rád a nejen proto, že i já koketuji s investováním a spekulacemi, i když v úplně jiných řádech :) .. film jsem měl rád už dávno. Je to svět, který je pro většinu smrtelníků nepochopitelný a Wall Street ukázal malou, ale drsnou část tohoto světa. Charlie Sheen za mě předvedl jeho životní výkon o kvalitách Michaela Douglase netřeba mluvit a role mu byla také ušita na míru.
  14. Sabotáž
    Sabotáž (1936)
    6
    Nejstarší film v čase, který jsem od mého oblíbeného režiséra zatím viděl a musím říct, že je to slabší kousek. Režie ještě není tak skvělá a atmosféru kterou tento mistr uměl vykouzlit je znatelná až v závěru, který film vrátil v mých očích do nadprůměrné skupiny. Dvě třetiny čekání na vyvrcholení nemají šťávu a jsou spíše průměrné. Nakonec mám ale z filmu dobrý dojem - 60%.
  15. Dogville
    Dogville (2003)
    7
    Jeden z nejdivnějších filmů, které jsem viděl. Natáčeno v jednom studiu, trošku to připomíná divadlo. Lidský příběh o vlastnosti lidí, která není nijak ojedinělá.. využívání tísně jiných, zneužívání.. je to na jednu stranu taková odfláknutá věc, ale má to hloubku, k tomu skvělá Nicole Kidman. Délka filmu je však extrémní a film se nevyhnul slabším pasážím.
  16. Herkules v New Yorku
    Herkules v New Yorku (1970)
    2
    Filmu o jehož nevalné kvalitě jsem slyšel mnohé jsem se záměrně vyhýbal a.. je to opravdu příšerná věc :) .. Scénář by snad ani nebyl kamenem úrazu. Komedie a Herkulovi, který byl vyhnán do moderní doby.. proč ne, mohla to být stravitelná béčková komedie. Ale to zpracování je naprosto příšerné. Nejhorší Olymp v historii filmu, nejhorší medvěd v historii filmu a velká řada dalších pořádaných přešlapů. Arnie za film dostal strašně za uši.. jaký je to neherec, jak je toporný.. ale ono to celkem k roli sedělo.. a hlavně je tam spousta dalších herců, kteří předvedli ještě daleko horší výkon..
  17. Cesta byla suchá, místy mokrá (2003)
    7
    Poslední režijní dílo našeho filmového velikána rozhodně není jeho nejlepším, mě to přesto bůh ví proč hodně bavilo. Roadmovie na parním válci, ujetý scénář a herecké výkony jako na houpačce. Na to že byl film natočený v tomto mileniu, tak si zachovává starého ducha a je znatelná režie borce starých časů.
  18. Batman Rok jedna
    Batman Rok jedna (2011)
    8
    Za mě jeden z nejlepších animovaných Batmanů. Příběh o zrodu hrdiny, vše svižné, krátké a úderné. Zajímavá část kolem dění v policejnich kruzích. Gotham dostatečně depresivní a temný. Hodina naplněna akcí a soukromým příběhem, který otevírá dveře dalším a dalším..
  19. Brazil
    Brazil (1985)
    6
    Moc nadšený z tohoto bizárního dílka nejsem. Snímek postupně sám sebe utopil ve zmatečnosti a zbytečně komplikovaných přechodech mezi fikcí a fikcí na entou. Že je to osobité a zajímavé dílko o tom žádná, ale je to strašně náročné na pozornost. Vlastně nevím, jak hodnotit.. po shlédnutí snímku ve mě zůstal hodně neurčitý pocit.
  20. Garden of Evil
    Garden of Evil (1954)
    7
    Překvapivě dobrý western. Indiánka, ve které se dlouho objevuje spíše jen stín Indiánů, ale výživný závěr vše vynahradí. Jedná se milý lehce naivní western typický pro padesátá léta. Krásné lokace, dobré herecké výkony a slušný scénář.. celkově mi to pěkně zapadlo do sebe.
  21. Zabiják
    Zabiják (2023)
    8
    Ani jsem nevěděl, že jsem viděl všechny režijní díla Davida Finchera a chyběl mi jen ten nejnovější kousek. Zážitky z jeho filmů mám až na jednu výjimku vysoce nadprůměrné, či vynikající. Zabiják není rozhodně z jeho díla na vrcholu, ale je to parádní chladná podívaná, která si klidně může potykat se Skandinávskou tvorbou. Vše dokonale strojové, o d režie, scénáře až po výkonu hlavního "hrdiny". Scéna boje muž proti muži nejlepší po akční stránce. Ale film hlavně působí skvěle po celou dobu, je kompaktní, přehledný a poutavý - 80%.
  22. Přišla v noci
    Přišla v noci (2023)
    7
    Film, za který získala mě do té doby neznámá Simona Peková se mi moc líbil. Jestli je to výkon na lva? Klidně.. i když jsem ještě všechny loňské filmy zdaleka všechny neviděl. Film je to mrazivý, lehce thrillerový.. jinak se jedná o hořkou komedii a drama v jednom. Dvojice herců v roli partnerů však za mě nepředvedla žádný mimořádný herecký výkon. Pěkný scénář i režie, je to sice trošku naivní, jak se dvojice nebrání, ale jinak je to hutná záležitost. Jen tak dál, mám pocit, že se náš film odrazil ode dna a kvalita vesměs stoupá.
  23. Blázni a děvčátka
    Blázni a děvčátka (1989)
    8
    Karel Kachyňa opět v akci s výborným snímkem z poválečné doby, což je jeho nejoblíbenější období. Tentokrát ze života Žižkováků. Pěkný obyčejný lidský příběh, výborný Milan Šimáček, který za mě předvedl životní výkon, výborný otec Pavel Nový a dětští herci se snažili dle možností. Skvělá režie i scénář, za mě moc pěkný a opomíjený snímek.
  24. Sním či bdím?
    Sním či bdím? (2001)
    6
    Chápu, že pro úzkou skupinu filosofů a rádoby filosofů to bude geniální dílo, za mě je to zajímavý film s poloanimací, která je snově houpavá a trošku mě z ní bolela hlava. Spousta filosofických rozhovorů, hledání smyslu života, hledání pravdy.. spousta pravd i polopravd, ze které si každý divák může vzít tu svou. Zajímavé..
  25. Atalanta
    Atalanta (1934)
    5
    Za mě trošku přeceňovaný film a k jeho glorifikaci jistě dopomáhá smutný osud mladého režiséra Jeana Viga. Atalanta je obyčejný příběh novomanželů, kteří mají každý své představy o životě.. k tomu dvojice v posádce. Je to stará lodní roadmovie s prvky romantického filmu. I dnes se na to podívat dá.
  26. Barbora Poláková - Nafrněná (2015)
    8
    Je to strašně ujetý, ale originální klip...stejná je i píseň a hlavně jednoduchý a trefný text, který zaleze hluboko do hlavy. Hudba je moderní a správně ujetě to interpretuje sama zpěvačka Barbora Poláková. Za mě šílená blbost a zároveň osobitý klip i píseň.
  27. Smažená zelená rajčata
    Smažená zelená rajčata (1991)
    8
    Krásný lidský příběh, který se odehrává ve dvou časových liniích a postupem času mě pohlcoval více a více. Hraje zde i moje oblíbena XL herečka Kathy Bates, která však neměla roli, ve které by ukázala své kvality. Krásně poskládaný příběh, který pohladí po duši ale také někomu klidně může ukápnout slza. Moc pěkné..
  28. Samuraj
    Samuraj (2003)
    7
    Modernější pojetí samurajského příběhu, který si lehce balancuje na hraně komedie. Příběh pěkný, souboje povedené, byť digitální krev je až moc viditelná. Trošku mě naštval naprosto zbytečný taneční závěr, který mi pokazil závěrečný dojem. přesto jsem se téměř celý film bavil velmi slušně - 70%.
  29. Do naha!
    Do naha! (1997)
    5
    Hořká komedie? Ale ne, stěží komedie. U mě se dostavilo veliké zklamání. Příběh suchý, jako anglický humor a jestli mě mají rozesmát chlápci v kožených slipech, tak opravdu ne. vše je takové obyčejné, byť to není vyloženě trapné a netlačí se za každou cenu na strunu. U mě se dostavil maximálně průměrný zážitek.
  30. Zaklínač: Vlčí sen
    Zaklínač: Vlčí sen (2021)
    8
    Moc pěkný animák o Zaklínačích, monstrech i vystrašených lidech. Spojení soubojů, romantiky, vše pěkně vyladěno a k tomu dobře zvolená klasičtější animace, která snímku sluší. Tempo slušné, film netrvá dlouho a tak nemá šanci diváka nudit. Pro fanoušky Zaklínače asi povinná věc.
  31. Černočerná tma
    Černočerná tma (2000)
    6
    Jeden z novějších filmů o Riddickovi už jsem viděl a bavil mě více než tento a to jsem z toho moc odvařený nebyl. Dám těm dalším dvěma dílům ještě jednu šanci. Černočerná tma má zajímavý vizuál a to jak po té pozitivní tak negativní stránce. Prví polovina mě moc nebavila, druhá akční část už celkem ano. Dobré.
  32. Záhadná bouře
    Záhadná bouře (2018)
    8
    Třetí film Oriola Paula a dávám mu zatím nejméně a to skvělých 80%, budu se muset podívat na zbytek jeho režijního díla. Filmy o efektu motýlích křídel mě vždy baví a i když jsem viděl i lepší, toto je také paráda s hustou atmosférou. Závěr by mohl být lepší a trošku méně předvídatelný, ale i tak jsem si film hodně užil.
  33. Přirozený talent
    Přirozený talent (1984)
    7
    Takový klasický hollywoodský sportovní film, zejména konec je naprosto učebnicový. Natočeno je to pěkně, starší časy filmu sluší, bohužel tehdy již téměř padesátiletý Robert Redford se za mě moc do role špičkového baseballisty moc nehodil. Film má silné i slabší pasáže a i přes klasická klišé působí celkově dobře.
  34. Góóól!
    Góóól! (2005)
    5
    I když se na dobrý fotbal podívám rád a také absolvuji utrpení našich klubů v evropských pohárech, jaké se odehrálo třeba právě včera, tak nejsem vysloveně fanouškem fotbalu.. ale toto je totální Hollywood a splněný "Americký" sen v podání jihoamerického kluka v Anglii. Herecké výkony slabé, zpracování průměrné.. tento film mi prostě nesedl..
  35. C'mon C'mon
    C'mon C'mon (2021)
    6
    Film prakticky o ničem.. jak vychovávat dítě v moderním stylu.. je přeci osobnost, je přeci malé dítě, které musí mít vše, které musí mít pravdu a kterému je třeba se přizpůsobit.. VELKÝ KULOVÝ vážení :) tahle stránka filmu o sluníčkářské výchově mě štvala na entou.. Jinak je to cekem fajn rodinná road movie v černobílém hávu.. 60%
  36. Řeka do nenávratna
    Řeka do nenávratna (1954)
    6
    Dobrodružný western starých časů, který je natáčený v krásné krajině a vyjma trikových záběru na voru je to pastva pro oko. Scénář je ale slabší a příliš se toho neděje. Zajímavé je vidět ve westernu Marylin Moroe, která z filmu udělala částečně kuzikál.
  37. Muž jménem Otto
    Muž jménem Otto (2022)
    8
    Těšil jsem se na adaptaci filmu Muž jménem Ove, který je mimochodem skvělý.. zde hraje jeden z mých nejoblíbenějších herců vůbec.. to nemůže dopadnout špatně.. Bohužel jsem Tomu Hanksovi vůbec nevěřil roli starce, který se neztotožňuje s moderní dobou a jeho zapšklost nebyla tak věrná, jako ve skandinávské verzi. Film hodně hraje na citlivou strunu diváka a je to větší Hollywood. Skandinávská verze je prostě ledově chladná a citlivá tam, kde se to hodí.

    Přesto je to skvělý příběh, který nechá chladným málokoho, Tom Hanks skvělý i když se mi více líbil Švédský Ove. Zpracování je moc hezké a přes pár klišé scén je to prostě krásný doják. Ove byl za 90%, Otto za 80%.
  38. Zpovídám se
    Zpovídám se (1953)
    7
    Slabší film Alfreda Hitchcocka, přesto dávám 70%. Je to dobrý film. Od začátku je vše jasné, přesto opět houstne atmosféra a děj pomaličku graduje k nevyhnutelnému konci. Bohužel ta atmosféra a děsivost, kterou umí Hitchcock divákovi servírovat zde není tak intenzivní, možná tomu nepomohli herci, ti si odvedli svou práci, ale nikdo za mě nevynikal, nikdo film nepovýšil blíže ke hvězdám.
  39. Trio z Belleville
    Trio z Belleville (2003)
    8
    Jeden z nejdivnějších animáků, které jsem viděl, ale je to pecka. Zvláštní animace, která klade důraz na zobrazení extrémních tvarů, spletitý příběh, který má sílu a zároveň je potrhlý a nesourodý. Snímek si vystačí s minimem slov, přesto je vše jasně řečeno.. skvělá práce.
  40. Zrcadlo
    Zrcadlo (1975)
    7
    Tak ještě dva filmy a mám režijní díla Andreje Tarkovskijho kompletně zhlédnuté. S jeho filmy mám často problém, jsou pro mě nepřehledné až příliš poetické a někdy se v nich ztrácím. Zrcadlo je zajímavý počin, doslova lyrické dílko.. opět ale díky tomu, že si režisér nedělal starosti ve skocích v čase a návazností děje.. jsem se ztrácel.. Skvělý výkon předvedla krásná Margarita Terekhova a film celkově ve mě zanechal zvláštní pocit.