Profilový obrázek

Pete69

Petr Lehký

Komentáře 4 640

Od nejnovějších
  1. Král a já
    Král a já (1956)
    7
    Muzikály rozhodně nevyhledávám, ale tady bylo té hudby rozumné množství a film jsem si užil. Střetávání rozdílných kultur, trošku feminismu, ale vše v míře rozumné. Yul Brynner hrál hodně zvláštně a ve westernech mi upřímně řečeno sedí nevíce. Nezapomenutelná pro mě zůstane pasáž s divadelním představením, tu jsem sledoval téměř bez dechu.
  2. Medvědí bratři
    Medvědí bratři (2003)
    6
    Příběh, který trošku připomíná dobu ledovou, ale má mystický podtext. Dvojice, která se zpočátku nemusí, roadmovie do které vstoupí přitroublí tvorové.. prostě se ta paralela nabízí. Medvědí bratři je animák spíše pro děti, Disney animace by mohla být v roce 2003 klidně i lepší. Celkově takový lepší průměr.
  3. Čínský syndrom
    Čínský syndrom (1979)
    6
    Čínský syndrom vhodně a naléhavým způsobem poukazuje na nebezpeční jaderných elektráren a to zejména díky lidskému faktoru, šetřením a podváděním v kontrolách technického stavu. Poslání má film ušlechtilé, ale po filmové stránce se mi to až tolik nelíbilo. Dobrý výkon Jacka Lemmona, Jane Fonda mě moc nenadchla a Michael Douglas v nevýrazné roli.
  4. Malý unavený Joe
    Malý unavený Joe (1971)
    7
    Malý unavený Joe, za mě jeden z nejlepších kousků, kde se objevuje legendární dvojice Bud Spencer a Terence Hill. Spaghetti western jako vyšitý, typická Spencerova razítka, lehký humor a potměšilá postava, kterou ztvárňuje Terence Hill. Má to spád, scénář je slušný a je to pěkná retro akční westernová komedie.
  5. Leatherface
    Leatherface (2017)
    6
    Tento kousek se vymyká ze série o psychopatovi s motorovou pilou. Zvuku pily si divák "užije" až na samotném konci. Osobitý příběh o zrodu psychopata, spíše než o horor se jedná a film s obscénními a nechutnými scénami. Krve je tam dost, je to napínavé a rámci této franchiese vlastně dobrý kousek.
  6. Who Killed Captain Alex?
    Who Killed Captain Alex? (2010)
    5
    Naprosto ujeté, ale smekám nad cenou, za kterou byl tento amatérský a nadšenecký film natočen. Souboj u lesíka a na staré rozbořené farmě z podivným komentářem autora. Je to prostě mimo mě, ale chápu, že to ve vesnici, kde film vzniknul muselo vzbudit velké nadšení. Za mě obtížně koukatelné.
  7. Jáson a Argonauti
    Jáson a Argonauti (1963)
    6
    Tento mýtický příběh je dosti podobný staré verzi Souboje titánů, ale ten mě bavil o poznání více. Jáson a jeho parta unikají mýtickým bytostem a hněvu bohů, efekty jsou poplatné době, některé jsou pěkné retro, některé věci dnes již obtížně koukatelné. Souboje nemají tempo a trvají strašně dlouho. Pěkné jsou kostýmy a lokace. Dobré.
  8. Jaro, léto, podzim, zima... a jaro
    Jaro, léto, podzim, zima... a jaro (2003)
    8
    Tak tohle opravdu můžu.. jednou za čas, ale můžu. Krásný spirituální příběh o koloběhu života, krásná lokace i vhodně zvolené příběhy jednotlivých etap života. Málo slov, hodně emocí. Dlouho jsem si říkal, že snad půjdu na 100%, ale konec už přeci jen nebyl tak skvělý, jako první dvě třetiny. I tak jsem z filmu měl silný zážitek.
  9. Insidious: Červené dveře
    Insidious: Červené dveře (2023)
    6
    Za mě nejslabší Insidious. Příběh nás vrací někam na začátek, až ke druhému dílu, ale zatraceně málo děsivý. Až na pár lekaček to se mnou nic moc nedělalo a to většinou u filmů s duchy a démony vysloveně trpím a dívám se na ně notnou dávkou zapření a částečně i masochismu :) Atmosféra je hutná, efekty slušné a napětí se postupně stupňuje, ale na mě je to málo.. Rozhodně to není laciný béčkový horor, ale slabý Insidious - 60%.
  10. Gallipoli
    Gallipoli (1981)
    7
    Gallipoli je moc pěkný snímek, kde se podíváme na vidinu války mladistvýma očima.. než ovšem nadejde realita. Dlouhou dobu je to moc pěkná dobrodružná roadmovie, poté už je to vyloženě válečný snímek, který vyvrcholí v drama. Pěkně poskládaný snímek s mladým Melem Gibsonem, který byl už tehdy dobrým hercem.
  11. Kung-fu mela
    Kung-fu mela (2004)
    8
    Strašně ulítlý film, ale také osobitý a některé akční scény jsou fenomenální. Přepálená Kung-fu akce, která hraničí s parodií, přesto není v žádném případě trapná.. možná jedna dvě scény by se našly :). Mě to prostě strašně bavilo, i když to není žádné artové dílko, ale technicky dobře odpracovaná blbina.
  12. Toulavý pes
    Toulavý pes (1949)
    6
    Tento kousek je za mě jeden z nejslabších, které jsem zatím od Akiry Kurosawy viděl. Z počátku mi to připomínalo Zloděje kol, ale místo kola se hledá ztracená zbraň. Postupně se začne rozvíjet detektivní příběh, který je velmi vlažný až rozvážný. Závěr je pěkný. Více než 60% nedám, prostě mě to příliš neoslovilo.
  13. Mnichov
    Mnichov (2005)
    7
    Steven Spielberg chtěl udělat z příběhu Mnichovského atentátu velkofilm a je to z filmu strašně cítit, chtěl udělat nejlepší zpracování.. ale má to i své negativní stránky, je tam spousta omáčky a dlouhých hlušších pasáží.. měl jsem co dělat, abych držel více než dvě a půl hodiny plnou koncentraci. Věci kolem likvidace atentátníků jsou pak pěkně zpracované a atmosféra ve scénách je hustá.
  14. Legenda o Vánocích
    Legenda o Vánocích (2007)
    6
    Finská jednohubka, aneb vánoční příběh o "zrodu" Santa Clause / vánočního skřítka. Finskou tvorbu nehltám tolik, jako třeba Norskou a Dánskou, ale toto je pohodová pohádka s vyšším posláním, která by mohla oslovit malé i větší diváky. Za mě dobré - 60%
  15. Hráči
    Hráči (1998)
    8
    Moc pěkný film z prostředí profesionálních polopodvodníčků v pokeru. Edward Norton, Matt Damon a John Malkovich zaručují kvalitu a je to tak. Film má své mouchy, ale herci filmu hodně pomohli. Pro pokerového hráče to může být opakování známého, nebo klidně skvělý zážitek.. Já poker občas hraji, ale film by mě určitě bavil i kdybych o něm věděl jen málo.
  16. Konec rozkvětu
    Konec rozkvětu (1972)
    6
    Softová gangsterka, na kterou se nedívá špatně, ale je to opravdu taková lehoučká záležitost.. ke konci přeci jen trošku přituhuje a napětí i tempo roste. Nejvíce se mi ve filmu líbil výkon charismatického Lee Marvina, který filmu dodal punc kvality.
  17. Otevřená srdce
    Otevřená srdce (2002)
    7
    Pěkný film, který mi však hodně kazil Český dabing, který byl bůh ví proč příšerný. Zejména pak hlas Madse Mikkelsena byl katastrofální. Silný lidský příběh a zpracování po seversku, chladně a bez příkras, přesto to má hloubku. Syrový kousek, který stojí za to vidět.
  18. Lovec draků
    Lovec draků (2007)
    8
    Lovec draků mě vlastně bavil od první do poslední minuty a to i přesto, že rozhodně není bez chyb a návštěva talibanského Afghanistánu byla vyloženě pohádka. Zbytek mě bavil, krásně syrově zpracované drama bez patosu, či přehrávání. Lidský příběh z muslimského světa, který mohl být zakončen třeba jedenáctým zářím a pak by to mohlo dostat punc excelentní kvality.
  19. Barevný závoj
    Barevný závoj (2006)
    6
    Můj oblíbenec Edward Norton v silném dramatu, partnerkou mu je Naomi Watts, vše by mělo být parádní, ale prostě není. Spousta hluchých míst, vlažné tempo a hlavně na mě film působil strašně sterilně i přesto, že příběh je závažný a drsný. Chtělo to přidat trošku kolem dění s cholerou, nebo přitlačit na vztahové stránce. Za mě to bylo slabé a když se to začalo rozjíždět, film skončil. 60% s odřenýma ušima.
  20. Goyovy přízraky
    Goyovy přízraky (2006)
    8
    Miloš Forman a žánr, které mu šlo nejlépe.. historické drama. Moc pěkně natočený film. Nejvíce se mi líbil po herecké stránce Javier Bardem, ale ani ostatní herci ve velkých rolích se neztratili. Krásný příběh o zrůdných metodách církve, drsné podmínky na přelomu osmnáctého a devatenáctého století. výborně uchopený příběh. Pěkný zážitek.
  21. Lví srdce
    Lví srdce (1990)
    5
    V devadesátkách se tento film sjížděl na véháeskách ve velkém a kazety putovaly po obývácích mladých i starších. Film je hodně přežitý a vysloveně mě nebavil ani tenkrát. Jean-Claude Van Damm v klasické roli. Mstitel a bojovník za dobro. Souboje jsou však hodně mizerně zpracované a za zmínku snad stojí jen ten závěrečný.
  22. Křižovatka smrti 2
    Křižovatka smrti 2 (2001)
    7
    Druhý díl mě bavil o něco více než ten první. Je to více zábavné a o zábavu se stará hlavně Chris Tucker, který jede pořádnou jízdu. Jackie Chan samozřejmě nezahálí a diváka také pobaví. Scénář je standardní e jedná se o jasní akční komediální béčko, ale pro odlehčení je to ideální.
  23. Cashback
    Cashback (2004)
    8
    Tenhle film mě vyloženě dostal. I když je to na jednu stranu mladická lehce erotická rozverná záležitost s krásnou nahotou, je to také skvělý romantický film říznutý sci-fi. Moc pěkný příběh, herci tam nejsou vyložení krasavci z časopisu ( u žen už je to jinak :) ) . Člověk si může užívat jednu rodící se lásku zpomaleně, v zastaveném čase, či prostě jen tak. .jako celek film funguje výborně.
  24. Cashback
    Cashback (2006)
    8
    Tenhle film mě vyloženě dostal. I když je to na jednu stranu mladická lehce erotická rozverná záležitost s krásnou nahotou, je to také skvělý romantický film říznutý sci-fi. Moc pěkný příběh, herci tam nejsou vyložení krasavci z časopisu ( u žen už je to jinak :) ) . Člověk si může užívat jednu rodící se lásku zpomaleně, v zastaveném čase, či prostě jen tak. .jako celek film funguje výborně.
  25. Ghost in the Shell
    Ghost in the Shell (1995)
    7
    Kratší příběh, který začal velmi slušně, ale postupně se hlavní myšlenka začala topit sama v sobě. Akční pasáže velmi zábavné a hlavně se mi líbila krásná devadesátková japanimace, která je hodně propracovaná. Hezké na oko, pěkný scénář.. bohužel nevyužitý.
  26. Pan účetní opět zasahuje
    Pan účetní opět zasahuje (1999)
    6
    Po předchozích slabých dílech musím říci, že závěr této šaškárny je vlastně docela povedený a důstojný.. i když mluvit o důstojnosti ve spojení s Fantozzim je oxymóron :) Poslední pokračování samozřejmě opět vykrádá úspěšné humorné scénky z minulých dílů, ale druhá polovina je celkem originální a kadence Fantozziho úletů dosahuje úrovně prvních dílů. Ta část se striptýzem a vnučkou je hodně dobrá. Na rozloučenou dávám Fantozzimu 60%.
  27. Aristokratka ve varu
    Aristokratka ve varu (2024)
    4
    S filmy Jiřího Vejdělka to jde hodně z kopce. Jsem zvědav, jestli přijde obrození, nebo pád na samotné dno. I když se zde objevuje naše současná herecká elita, jeto bída. Herecké výkony mladých děvčat prostě špatné, Tatiana Dyková sama to nevytrhne, Hanka čermáka mám rád, ale role mu nesluší, Pavel Liška v roli standardní a okoukané a Eliška Balzerová má málo prostoru. Scénář je plochý, zpracování obyčejné, jako bych byl na prohlídce Humprechtu. Prakticky jsem se nezasmál a to by měl být dle mého názoru u komedie základ. Tyhle filmy naší produkce už prostě nedávám.
  28. Krvavé pobřeží
    Krvavé pobřeží (2008)
    7
    Jednička za výpravu, je to vizuálně opravdu velkofilm. Efekty možná oku náročného diváka stačit nebudou, zejména ty s ohněm, ale i tak jsou slušné. Pořádný historický snímek, který má jistě dosti nepřesností a je upraven oku dnešního diváka. V úvodu jsem chvíli hledal nit, mám totiž problém s rozeznáváním čínských obličejů a strašně se mi postavy pletou, proto si některé asijské snímky neužiju naplno. Krvavé pobřeží je pěkný film.
  29. Texaský masakr motorovou pilou 3D
    Texaský masakr motorovou pilou 3D (2013)
    6
    Z dlouhé řady filmu o Leatherface bych tento zařadil kvalitou někam doprostřed. Jeto pořád stejná honička pilou, ale zde je i nějaký scénář, který není na béčkový horor vůbec špatný. Strašidelných scén méně, ale za mě je to celkem osvěžující kousek této franchise.
  30. Duna: Část druhá
    Duna: Část druhá (2024)
    8
    Denis Villeneuve naservíroval další pecku, pevně se držel nitky z prvního dílu a to je dobře.. přesto mě to bavilo méně, než jeho první Duna, ze které jsem byl hodně nadšený. Druhá duna už nemá tak geniálně propojený audiovizuál a už tam není wow efekt. Na mě to bylo až moc natažené a příliš mystických scén, které však k tomuto příběhu prostě patří a musí tam být. Když přišlo na akci, je to velká paráda vrcholné kvality. Nezbývá než se těšit na doufám grandiózní finále, které bude akční a u zvuků bude bušet srdce v rytmu. Druhou Dunu v žádném případě nehaním, ale 90% nedám.
  31. Hadí jed
    Hadí jed (1981)
    7
    Jasný rukopis Františka Vláčila. I když je film natočený v osmdesátých letech, je to černobílé, což podtrhuje pro něj typicky nehostinné prostředí, bídu a zmar. K tomu všemu démon alkohol, skvělý Josef Vinklář a sympatický výkon mladé Ilony Svobodové. Zapomenutý film, který stojí za zhlédnutí.
  32. Nepravý muž
    Nepravý muž (1956)
    7
    Zdánlivě obyčejný příběh jedné záměny pachatel loupeže se v rukou mistra strachu mění v parádní film. Atmosféra opět hutná, vše doplněno typickou hudbou, která každému záběru dodává atmosféru ještě lepší. Skvělý výkon Henryho Fondy, možná jeden z nejlepších, který jsem od něj viděl. Zahrál vystrašeného muže se zoufalým pohledem dokonale.
  33. Ledová archa
    Ledová archa (2013)
    8
    Mám rád neotřelé scénáře a to Ledová archa má. I když jsou ve filmu horší pasáže, tak je to skvělá podívaná. Postapokalyptický zmrzlý svět a poslední lidstvo žije v nepřetržitě jedoucím monstrózním hi-tech vlaku. Prostě sci-fi jak má být a se slušným vizuálem.
  34. Kikudžiro
    Kikudžiro (1999)
    8
    Tohle mě hodně bavilo. Krásná roadmovie malého chlapce a jeho "strejdy", který je rozený potížista, drzoun a vulgární polokriminálník.. avšak s dobrým srdcem. Je to lehce vulgární, absolutně free a trošku bláznivé, celé to do sebe i přes pár nesmyslných scéna zapadá a Takeshi Kitano mě svým výkonem dostal.
  35. Kozoroh 1
    Kozoroh 1 (1978)
    7
    Tento film jistě podpořil konspirační teorii o fiktivním přistání na měsíci. Je to příběh kosmonautů, kteří fingují přistání na Marsu, když se vzbouří, začne thriller, který není vůbec špatný. Po filmařské stránce to není žádná bomba, ale scénář mě bavil.. 70%.
  36. Ours en peluche, L'
    Ours en peluche, L' (1994)
    5
    Příběh stárnoucího sukničkáře, který svým sobeckým chováním zničí nejeden život. Vše ho postupně dožene a začíná zvláštní příběh, který je ponurý, roztahaný a vlastně se v něm moc neděje. Alain Delon se potlouká po městě, svádí ženy, je to jako vystřižené ze sedmdesátek. Za mě šedý průměr.
  37. V pasti
    V pasti (2018)
    9
    Tohle já prostě můžu. Survival sci-fi s tajemným neznámým nepřítelem, který se prakticky neukáže. Nelze nesrovnávat s Tichým místem, které je lépe zpracované, ale tady mě strašně bavila a děsila zároveň tajemná entita. Když se do toho člověk vžije, jeto vlastně nebezpečnější a tajemnější, než reálný vetřelec v Tichém místě. Pro mě osobně emocionální zážitek, byť po technické stránce žádná bomba.
  38. Kaktusový Jack
    Kaktusový Jack (1979)
    5
    Tak si Kirk Douglas střihnul Willyho E Coyote, který nahání Arnieho v kočáře s jeho novou milou. Arnie se mi líbil méně, než třeba v zatracovaném Herculesovi v New Yorku, tady byl opravdu jen do počtu. Kirk Douglas si zahrál v této grotesce roli jeho zdánlivě nehodnou, ale vypadá to, že si to užíval. Pěkná blbina, která pobaví.
  39. Jeden život
    Jeden život (2023)
    8
    Příběh kolem zachráněných dětí a samozřejmě Nicholase Wintona je pozoruhodný a zasloužil si pořádný film. Zde se to povedlo tak napůl. Česká stopa znatelná, ale po herecké stránce jeto bída. Vše zachraňuje Anthony Hopkins v roli Nicholase Wintona v letech. Po technické a filmařské stránce se dá filmu ledaco vytknout, ale je to natolik silné a pro našince dvojnásob, že to může nechat chladného jen málo koho.
  40. Ulička barbarů
    Ulička barbarů (1984)
    4
    Žádný film s Bernardem Giraudea jsem snad nikdy neviděl, přitom to byl charismatický herec, který by si mohl střihnout roli v lepším mstitelském karate filmu. Ulička barbarů to však není. Jeto ušité horkou jehlou, scénář je nedotažený a film nepůsobí sourodě. Docela dobré jsou drsňácké scény a právě výše zmíněný Bernard Giraudeau. Také se zde na vteřinu mihne tehdy neznámý Jean-Claude Van Damme.