Gallipoli

72%
Gallipoli
Gallipoli

Historii australsko-novozélendského armádního sboru (ANZAC), zdecimovaného v roce 1915 na poloostrově Gallipoli, chtěl režisér Weir natočit už dříve, ale kvůli značným finančním nákladům byla realizace filmu neustále odkládána. Dlouhá příprava a ražisérova neústupnost se vyplatily, neboť GALLIPOLI patří k nejpůsobivějším protiválečným snímkům, vůbec. Příběh australských mladíků, jejichž naivní představy o válčení jsou krutým způsobem uvedeny na pravou míru, je přes svůj historický rámec právě dnes velmi aktuální. Velkoryse pojatý film vyniká kupodivu především drobnokresbou jednotlivých postav. Kvality scénáře, důsledně vycházejícího z historické skutečnosti, umocnila suverenní a přitom nápadná režie. Emotivní účinek díla znásobují citlivě použité hudební motivy různých žánrů. Film GALLIPOLI získal celkem 9 australských filmových cen (nejlepší režie, mužský herecký výkon - Mel Gibson, mužský herecký výkon ve vedlejší roli - Bill Hunter, kamera, scénář, zvuk, střih a výprava).




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Mladé nadšení v konfrontaci s brutalitou války. Další námět nejednou použitý v rámci protiválečné filmové kampaně. Tento příběh je z období první světové války odehrávající se na poloostrově nacházející se v provincii Çanakkale v Evropské části Turecka. A není nezajímavý. Pomalejší tempo zvýrazňuje myšlenku děje v souběhu s krásnými scenériemi naší matičky Země. Ano, kamera je ve své smyslu ohromující, ať se děje co se děje. Po výpravné stránce jsou i bitevní scény na vysoké úrovni. Scenáristicky už je to takové všelijaké. Máme tu dva mladíky vstupující do armády, kteří potěší jistou sympatií k sobě samém, ale bohužel nějak zůstává utajeno, proč tak vlastně činí. Jsou snad motivováni propagandou médií? A proč je vlastně pro Austrálii Gallipoli tak důležitá, že jim stojí za to tam bojovat? Možná divák najde odpověď právě v daném příběhu a to hlavně v rámci absurdity válečných skutků. Ale i tak ta informace nějak chybí, poněvadž si tak nejsme jisti, zda jsme svědky statečnosti, vymývání mozků nebo obojího. V rámci emoční rezonance však filmového poselství dosaženo je a to v plné výši. Jediné, co divácky zabolí, je násilné zakončení filmu. Emočně, ani jinak psychologicky, to prostě nezabírá. Jestli se jedná o jeden z nejlepších protiválečných filmu je na diskuzi, ale je fakt, že je krapet opomenut a je to už po filmové stránce škoda.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Velmi čitelné válečné drama, ale poměrně vkusně předvedené. Weir to zvládl bez přehnaného patosu, což mu zajistilo (s velmi odřenýma ušima) čtvrtou hvězdu a 70 %. Každopádně jeho nejzakázkovější film.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
2
Před tímto filmem jsem už viděl a četl řadu protiválečných děl. Gallipoli mi přišlo nudné, protože je to obsahově poměrně plytký film (pokud člověk četl Na Západní Frontě Klid, tak tohle může vynechat, protože se jedná o to stejné ale podstatně hůř zpracované - prázdnější). Většina filmu je o několika přátel, kteří se rozhodli narukovat, protože holkám se uniforma líbí a protože bude dobrodružství... Silný dramatický oblouk zde však není. Postavy jen tak lelkují, než jsou převeleni na Gallipoli, kde mají vyběhnout ze zákopů a běžet na Turky. Jelikož však nejsou hodinky velitelů synchronizované, tak bombardování nepřátel skončí brzy, nepřátelé se vrátí na své pozice, načež zabijí dvě vlny nepřátel ještě než uběhnou 20 metrů. Jeden velitel volá druhému, protože je to zbytečné, ale ten tam chce poslat další vlnu. Nakonec se tak i stane a jeden z protagonistů filmu takto zbytečně umírá. Nijak emocionálně mě to však nezasáhlo, protože film nedokázal vybudovat dostatečně silnou tragiku a já nedokážu chovat sympatie k postavě, která je ochotna splnit stupidní rozkaz, ačkoliv 2x před tím viděla, že ho čeká jenom smrt.

Dodatečné informace

Původní název:
Gallipoli (více)
  • Austrálie Gallipoli
  • Austrálie Ærens vej til Gallipoli
  • Austrálie Chikai
  • Austrálie Galipolje
  • Austrálie Gallipoli - An die Hölle verraten
  • Austrálie Gelibolu
  • Austrálie Gli anni spezzati
  • Austrálie Kallipoli 1915
  • Austrálie There and Back
  • Austrálie Галиполи
  • Austrálie Галлиполи
Země původu:
Austrálie
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
3 mil. USD
Tržby:
11,74 mil. USD (celosvětově)