Ghost in the Shell

77%
Ghost in the Shell
Japonský anime Ghost in the Shell je filmovou adaptací stejnojmenné komiksové předlohy. Píše se rok 2029 a technologie pokročily natolik, že kyborgové jsou běžnou součástí lidské společnosti. Jedním z nich je i major Motoko Kusanagi, policejní důstojnice ze Sekce 9 – elitní policejní jednotky pro speciální tajné operace od terorismu po kyberzločiny. Jejich cílem je zločinec jménem Loutkář, který se dokáže nabourat do mozku jakéhokoli kyborga a manipulovat s ním.



xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
K nějaké zásadní spokojenosti je tu málo akce a moc monotónního řešení smyslu života. Ke konci mě to pomalu přestávalo bavit, naštěstí to skončilo včas, aby si to těsně vysloužilo 70%. Ale teda znova už bych to vidět nemusel.
Fingon
16 886 bodů
8
Čtyři hvězdičky, ale těsně. Od skvostu Mamoru Oshiho jsem si sliboval mnohem, mnohem víc. Dočkal jsem se pro mne dost nepříjemného a nepříjemného vizuálního zobrazení a příběhu, který mne moc nezaujal (ale trochu ano). Na druhé straně tohle všechno vyvažuje hudba Kenjiho Kawaie, kterého jsem objevil teprve nedávno.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Ghost in the Shell realizoval režisér Mamoru Ošii dle komiksu Masamuneho Širóa a komiksové předlohy se pokusil držet velmi věrně. Vznikl dost možná jeden z nejznámějších cyberpunkových filmů a legendární animovaný film, kdy byla při tvorbě využita kombinace celuloidové a CGI animace. Ghost in the Shell ovšem není jen velmi hezky vypadající animovaný film, má totiž spousty silných vrstev. Klíčové je v zápletce Ghost in the Shell hledání vlastní identity. V rámci cyberpunkového žánru by šlo vlastně Ghost in the Shell přirovnat k takovému Blade Runnerovi, i zde se totiž nachází spousty filozofických myšlenek a jedná se v podstatě o depresivní podívanou, kde se řeší, zda může mít stroj duši, což ovšem rozhodně neznamená, že by film neměl (skvělé) akční scény. Ghost in the Shell je už samotným vizuálem vtahující záležitostí, víceméně jedinečná animace je poté klíčem ke spoustě skvělých nápadů. Prostředí Japonska budoucnosti je skutečně půvabné, celé to působí neskutečně živelně. Za 80 minut se toho v Ghost in the Shell stane opravdu hodně a člověk nikdy nemá pocit, že by bylo potřeba nutně zvolnit. Postavy navíc mají duši, krom ústřední Motoko se dají pořádně popsat i ostatní stěžejní postavy. Ghost in the Shell diváka vyloženě nezdržuje nějakou expozicí, i proto diváka na ten budoucí svět vlastně nic pořádně nepřipraví a o to více může slintat očima. Úplně jednoduché to není s příběhem, kde je potřeba nad vším pořádně přemýšlet a snaha o jistou formu vysvětlení na konci tak úplně nefunguje. Po skvělém startu může vlastně v závěru Ghost in the Shell tak trochu zklamat, protože vším naznačuje, že směřuje velmi vysoko. Závěr je ovšem jen velmi uspokojující. Za zmínku též rozhodně stojí fenomenální hudba Kendžiho Kawaie, která využívá vokály a k tomu filmu jednoduše skvěle sedí. Tohle komplexní anime možná vizuálem zaujme každého, pro každého ovšem vyloženě nebude. Právě i proto, že bez neustálého přemýšlení do sebe nejspíš narativ filmu skutečně zapadnout nemůže. Druhá půlka skutečně odhalí o čem vlastně celé to Ghost in the Shell je (nejspíš) a ve všech těch dialozích se musí divák jednoduše orientovat. To ovšem pochopitelně vysoké kvality Ghost in the Shell neshazuje. Ghost in the Shell inspiroval (tehdy) bratry Wachowské u Matrixu nebo Jamese Camerona u Avatara. Jde o důležitý film, který přepsal (nejen) žánr anime filmů a cyberpunku v podstatě vlil novou krev do žil. Tahle komplexní záležitost má spousty pozitivních aspektů, ta ryzí pecka ovšem dorazila až v roce 2004..... Ghost in the Shell 2: Innocence!

Dodatečné informace

Původní název:
Kôkaku kidôtai (více)
  • Japonsko Ghost in the Shell
  • Japonsko Kôkaku kidôtai
  • Japonsko Aaveääni
  • Japonsko Duch w pancerzu
  • Japonsko O Fantasma do Futuro
  • Japonsko Szellem a kagylóban
  • Japonsko 攻殻機動隊
Země původu:
Japonsko, Velká Británie
Přístupnost:
15+
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Ghost in the Shell


Podobné


Powered byJustWatch