Krvaví zombíci i život na Marsu. Začíná festival hororu, sci-fi i fantasy Kinomixér

Krvaví zombíci i život na Marsu. Začíná festival hororu, sci-fi i fantasy Kinomixér
Generace Zombies | Eric Myre
„Nabídka Kinomixéru je letos opravdu nabitá skvělými filmy. Žánrově pestrý mix nabízí vítězné filmy z prestižních zahraničních žánrových festivalů jako je Sitges, Annency nebo Fantasia. Jsou to filmy, o kterých se v současnosti mluví, mají skvělé kritiky a vysoká hodnocení od diváků z celého světa. A my jsme moc rádi, že i čeští diváci budou mít možnost zhlédnout filmy v kině na velkém plátně,“ přibližuje za pořadatele akci Filip Schauer.
Už podruhé vás tak festival pod záštitou Future Gate vezme na neobyčejnou filmovou odyseu vašimi oblíbenými žánry a ukáže vrcholné počiny, které byste jinak v bohaté filmové nabídce možná přehlédli. Rozhodně se jim však vyplatí věnovat pozornost. Tento víkend vám Kinomixér nabídne dva skvěle vypadající a žánrově různorodé animáky, poněkud netradiční zpracování tematiky zombies i argentinskou hororovou senzaci.
Během festivalu dojde také na sekci několika výrazných krátkometrážních snímků v podobě Ishorts. Ta nabídne na festivalech ceněný maďarsko-brazilský horor Objetí o pomstě lesních duchů. Rakouské Když byl hvězdou se zaměřuje na bývalou hvězdu sci-fi, co chce změnit svůj život, německé Brume pak ukazuje netradiční pojetí změny klimatu. Česko bude v krátkometrážní sekci reprezentovat AJZNBOŇÁK F 30.2 o titulním hrdinovi, který v neveselé budoucnosti myslí na život v akčním světě. Nyní si však pojďme více probrat celovečerní kousky, jež nám festival nabídne.
Generace Zombies (We are Zombies)
Generace Zombies
Generace Zombies
65%
Už to znáte z nespočtu jiných filmů – ve světě začne řádit nebezpečná zombie nákaza a značná část populace se změní v nemrtvé. V případě komedie Generace Zombies ovšem nejde o krvelačné pojídače mozků, zde totiž zombíci koexistují ve společnosti s dalšími lidmi. Ti je ovšem chápou jako občany druhé kategorie a podle toho se k nim chovají. Nemrtví tak dělají podřadné práce a jen ti chytřejší z nich si troufnou bojovat o svá lidská práva. Černá brutální komedie pochází od tvůrčí sestavy RKSS, které na sebe na žánrových festivalech upoutalo pozornost již svými počiny Turbo Kid či Léto 84.
Mars Express
Mars Express
Mars Express
74%
Animovaný snímek francouzského režiséra Jérémieho Périna nabízí osobitý mix sci-fi a noir, v němž budeme sledovat příběh soukromé detektivy Aline a jejího androidího parťáka, kteří dostanou za úkol vypátrat mladou hackerku. Pátrání na Marsu je ovšem plné nečekaných zvratů a zavede je někam, kam vůbec nečekali. Film nezapře svou inspiraci anime klasikou Ghost in the Shell či RoboCopema do toho se nebojí otevřít existenciální a závažná témata jako kolonizace vesmíru či zhoršující se stav planety Země.
Mars Express: trailer | Future Gate
Robot a pes (Robot Dreams)
Pes a jeho kamarád Robot
Pes a jeho kamarád Robot
74%
Animák o neobyčejném přátelství psa a jeho robotického kamaráda, jehož si sám sestrojí. Idylku nerozlučné dvojice ovšem přeruší nečekaná nehoda, kvůli níž musí pes svého nejlepšího přítele opustit. Dojemný příběh se zaměřuje na téma samoty, sílu přátelství a odloučení a svými emocemi je v některých chvílích více autentický než kdejaký hraný film. Velkou měrou tomu přispívá také fakt, že se adaptace grafické novely Sary Varon obejde zcela beze slov. Snímek byl před pár dny nominován na Oscara za nejlepší animovaný film.
Pes a jeho kamarád robot: teaser trailer | NEON
Zlo si umí počkat (Cuando acecha la maldad)
Zlo si umí počkat
Zlo si umí počkat
69%
Dva bratři najdou na svém pozemku znetvořenou mrtvolu. Idea, že se jedná o oběť sériového vraha, by však byla možná tou lepší variantou. Jejich rodné město a blízké totiž začíná ohrožovat všeobjímající zlo, které dokáže zaútočit v té nejhorší možné podobě. Argentinský snímek zvládne překvapit komorní a tísnivou atmosférou, režie si ale zároveň hraje s hororovými pravidly a dokáže šokovat svou brutalitou a nekompromisností.
Podívejte se na žebříček těch nejlepších sci-fi filmů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Kinomixer