28 dní poté se vrátí. Slavný horor se dočká nové trilogie

28 dní poté se vrátí. Slavný horor se dočká nové trilogie
28 dní poté (2002) | Fox Searchlight Pictures
O pět let později přišlo frenetické pokračování 28 týdnů poté, na kterém už Boyle pracoval jen okrajově z pozice výkonného producenta (měl plné ruce práce se Sunshine), ale i tak ve filmu zanechal nezapomenutelnou stopu v podobě úvodní akční scény, kterou si zrežíroval (jinak je pod filmem podepsaný Juan Carlos Fresnadillo). Z pokračování naopak úplně vypadl scenárista Alex Garland, který se v posledních letech prosadil i jako režisér (Ex Machina, Annihilation, Men).
28 dní poté: trailer | Fox Searchlight Pictures / Twentieth Century Fox
Během následujících let Garland s Boylem různě mluvili o tom, že trojka (tehdy pracovně nazývaná 28 měsíců poté) možná bude. Ale nikdy na ni nedošlo. Nyní přišla překvapivá zpráva. Podle serveru The Hollywood Reporter je další film na cestě, ponese název 28 let poté, pracují na něm Boyle i Garland a již koncem tohoto týdne by projekt měl být nabízený distributorům a velkým streamovacím službám. Navíc se zdá, že by nemuselo jít jen o jeden film, ale rovnou o celou novou trilogii. Boyle by v takovém případě režíroval první ze tří filmů, přičemž Garland by psal všechny tři scénáře. Rozpočet jednotlivých filmů by vyšel na 75 milionů dolarů, což je na zombie žánr štědrá částka.
28 týdnů poté
28 týdnů poté | Fox Atomic
Finanční optimismus je vcelku na místě. Kolem série se za ta léta vytvořil nemalý zástup nadšenců, jednička svůj skromný rozpočet (8 milionů) v kinech zdesetinásobila a dvojka, ač s vlažnější komerční odezvou (rozpočet 15 milionů, celosvětové tržby 65) na sebe také vydělala. Dnes jsou navíc oba filmy zajímavé i pro pestré obsazení. V 28 dnech je vyjma zmíněného Murphyho ještě Naomie Harris, Brendan Gleeson nebo Christopher Eccleston. 28 týdnů zdobí herci Robert Carlyle, Rose Byrne, Imogen Poots, Catherine McCormack, Jeremy Renner, Harold Perrineau a Idris Elba.
Jednička, bohužel, není v současnosti nikde k vidění online. Dvojku najdete s českými titulky na Disney+. V Kinobox žebříčku nejlepších hororů na Disney+ je pokračování 28 týdnů poté na velmi pěkném 14. místě.
zdroje: The Hollywood Reporter, Box Office Mojo