Malostranské humoresky

65%
Malostranské humoresky
Plakát traileru

V hlavní roli absolventského smímku posluchačů FAMU Zdeňka Gawlika, Jana Pechy a Jaromíra Polišenského vystupuje Malá Strana. Mladí režiséři sáhli po stejnojmenné knize spisovatele "nerudovského údobí" Karla Pecky. Úvodní povídka Buldoček režiséra Zdeňka Gawlika vyznívá ze zbývajících snad nejslaběji. V druhé povídce Poslední štístko pana Žorže volil Jan Pecha tóny o poznání temnější. Depresivní "humoreska" o tragickém konci architekta ( Karel Heřmánek ), jehož poklidný život mezi hospodou a četnými milenkami rozvrátí nenápadně mokvající skvrna na stropě jeho "staromládeneckého" bytu, je postavena na absurditě osudu. Právě osud nakonec rozřeší Žoržovo dilema, zda se vystěhovat do ciziny, nebo zda zůstat na Malé Straně. V poslední povídce Garden-party s vernisáží Jaromíra Polišenského se objevil Josef Kemr ve svém posledním vystoupení před kamerou v roli spisovatele-disidenta, Arnošt Goldflam coby docent filozofie, Petr Nárožný, Ilja Racek a další. Příběh o vernisáži obrazů podobající se svou gurmánskou poživačností Menzelovým adaptacím Hrabala, se odehrává na jedné z malostranských zahrad, odkud je dobře zřetelné velkoměstské panorama.




Pete69
Pete69
29 898 bodů
6
Malostranské humoresky.. inu trošku tklivé humoresky. Sešla se zde opravdu velká řádka skvělých herců a je to znát, přesto první bohémská povídka mě moc neoslovila a ani můj oblíbenec Karel Heřmánek nezazářil svým charismatem. Druhá intelektuální a vyzrálá povídka už se mi líbila více, ale byla strašně krátká. Zajímavý snímek, který jsem ještě v TV nikdy neviděl.
kawa
3 388 bodů
7
Povídkový film v televizním hávu neměl moc šancí na úspěch, ale příjemně plynoucí děj mu dává body navíc. Nejlepší je asi povídka 3 s Josefem Kemrem v jeho poslední filmové roli. Karel Heřmánek v roli Žorže již větší roli ve filmu nedostal.

Dodatečné informace

Původní název:
Malostranské humoresky (více)
  • Česká republika Malostranské humoresky
Premiéra v ČR:
11. 1. 1996
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění