Malcolm X

72%
Malcolm X
Plakát traileru

Drama o životním příběhu Malcolma X, černošského vůdce a mluvčího náboženské organizace Nation of Islam (Národa islámského), jenž v 60. letech 20. století veřejně vyjádřil nespokojenost Afroameričanů s jejich postavením ve společnosti. Jednou ze zásadních tezí, kterou razil, byla, že černošští obyvatelé USA nejsou Američané... Biografii kontroverzního černošského politika natočil známý černošský režisér Spike Lee a do hlavní role obsadil Denzela Washingtona, který byl za svou roli nominován na Oscara...




Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Pěkný film dle skutečného příběhu. Zprvu mě to bavilo, ale druhá polovina už na mě byla příliš náboženská a film celkově přeci jen dlouhý. Denzel Washington zahraje vždycky alespoň dobře a i když mu rovné narezlé vlasy vůbec nesluší, tak i tentokrát filmu pomohl. Dobré.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Malcolm X, rodným jménem Malcolm Little a adoptivním islámským jménem El-Hajj Malik El-Shabazz, byl svého času stejným fenoménem boje za lidská práva jako Martin Luther King. A není náhodou, že jeho životní příběh zfilmoval právě Spike Lee, který do hlavní role obsadil Denzela Washingtona. Pro nás Evropany, kteří o této osobnosti nic nevíme, je film fenomenální a o Malcolmově životě vypovídá zcela vyčerpávajícím způsobem. Je to dáno především na životopisný film nezvykle dlouhou stopáží, ale to je prostě Spike Lee. Přímo Američané by už nějaké ty chybičky v příběhu našli, obzvlášť co se týče vedlejších postav pohybujících se kolem Malcoma. Mají někteří zbytečně moc prostoru, nebo naopak málo? To my posoudit nedokážeme. Takže příběh jednoho života od mladické nerozvážnosti přes islámu až k aktivismu, který skončil tak, jak ve své nelichotivé době skončit musel. Ve své podstatě je příběh poměrně složitý, ale co se týče scénáře a režisérské vize, je to dobrá práce. A pokud někomu něco přece jen chybí, nebo se zdá, že je něčemu dáno málo prostoru, ještě je k mání přímo knižní biografie. Každopádně film odvádí výbornou práci a představuje osud a vývoj charakteru jednoho člověka, jeho filozofii a samozřejmě i rozmach jedné epochy amerických dějin. Plnohodnotný Malcomův životopis by vydal na seriál, ale vzhledem k výše zmíněné délce stopáže i tento film vypovídá více, než bychom čekali.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Společenská zakázka - tak musíme Malcolma vnímat. Škoda, protože to mohl být i dobrý film.

Dodatečné informace

Původní název:
Malcolm X (více)
  • Japonsko Malcolm X
Země původu:
Japonsko, USA
Rozpočet:
34 mil. USD
Tržby:
48,17 mil. USD (celosvětově)