Když musíš, tak musíš. Nejlepší záchodové scény od hororů až po bláznivé komedie

Když musíš, tak musíš. Nejlepší záchodové scény od hororů až po bláznivé komedie
Rozhovor | The Coppola Production

Psycho (1960)

Psycho
Psycho
86%
Už asi tušíte, že v perexu nakousnutým premiantem všech záchodových scén kinematografie je právě slavný horor Alfreda Hitchcocka. Ten byl tehdejší cenzuře trnem v oku hned z několika důvodů, šlo ostatně o násilný příběh o motelovém vrahovi s morbidním vztahem k vlastní matce a zdejší vražda ve sprše vyvolává husí kůži ještě dnes. Hitchcock však film financoval převážně z vlastní kapsy a nakonec zajistil, že v konečném sestřihu mohl zůstat také záběr na splachující toaletu.
To bylo přitom do té doby nepřípustné, lidem a především pak cenzorům se to zkrátka zdálo nechutné. Legendární režisér ale moment tak dobře zakomponoval do děje, že si prosadil svou. Vedle pověstné ústřední melodie a šokujícího závěrečného zvratu tak Psycho proslulo také jako první film, v němž někdo na kameru spláchl záchod.
Psycho
Psycho | Warner Bros.

Rozhovor (1974)

Rozhovor
Rozhovor
74%
Nenápadnou, ale zato účinnou scénu s toaletou propašoval do svého špionážního thrilleru také Francis Ford Coppola. Rozhovor se točí kolem experta na odposlech v podání Gena Hackmana, jenž při nahrávání mladého páru v parku rozkrývá znepokojivé akustické tajemství. Přestože stylistická dominanta filmu spočívá ve zvuku, v jedné scéně Hackman hledí do záchodu, z něhož náhle vytéká krev. Jde o surreálný moment podtrhující sdělení snímku, který se zabývá intimním narušováním lidského soukromí.
Rozhovor
Rozhovor | The Coppola Production

Aligátor (1980)

Aligátor
Aligátor
53%
O poznání úsměvnější, i když z pohledu zvířecích ochránců stále temný záchodový moment obsahuje bizarní hororová komedie Aligátor z počátku 80. let. Příběh vychází z městských pověr o roztomilých krokodýlích mláďatech, která doma majitelům začnou přerůstat a mají takový apetit, že jediným řešením se stává spláchnutí do záchodu.
Takový neblahý osud ústředního mazlíčka potká v úvodu snímku a o pár let později se v městské kanalizaci začínají hromadit mrtvá zohavená těla. Obrovský krokodýl tyranizuje obyvatelstvo a Robert Forster (Jackie Brown) se mu musí postavit v úžasně připitomělém béčku, jemuž nelze upřít řadu vtipných i poměrně napínavých momentů.
Aligátor
Aligátor | Group 1 International Distribution

S tebou mě baví svět (1982)

S tebou mě baví svět
S tebou mě baví svět
80%
Česká rodinná klasika určitě nepropaguje záchodový humor, ale minimálně hláška „Matýsek se posral“ okamžitě zlidověla. Výlet tří nepříliš svědomitých otců s kupou ratolestí na horskou chatu rovněž zahrnuje kouzelnou scénu, v níž dvě děti sedí v sousedních kadibudkách a vypráví si pohádku o „dvou hodných lidech v kadibudkách“. Než jim dospělí intimní chvilku přeruší, scéna má nostalgický nádech předškolní romance postavené na vtipném a upřímném vyzdvihnutí lokace, která dětem vůbec nepřijde nepatřičná.
S tebou mě baví svět
S tebou mě baví svět | Česká televize

Olověná vesta (1987)

Olověná vesta
Olověná vesta
82%
Pozor na spoilery. Podnětný komentář Stanleyho Kubricka k tomu, co z nás dělá válka a co s tím můžeme i nemůžeme udělat, je plný pamětihodných a silných scén. První půlka sleduje výcvikový dril pod vedením nekompromisního seržanta Hartmana (R. Lee Ermey), jenž dovádí fyzicky i psychicky méně zdatného vojína Pylea (Vincent D'Onofrio) až na pokraj šílenství. Zúčtování se odehraje v noci na toaletách, kde Pylea s nabitou zbraní přistihne jeho příležitostný ochránce Joker (Matthew Modine). Vypjatá scéna, v níž je Pyleovo duševní zdraví evidentně zlomené, vrcholí rozzuřeným příchodem Hartmana. Vojín jej před Jokerovýma očima zastřelí a nakonec si přiloží pušku k vlastní hlavě, zatímco sedí na záchodové míse.
Olověná vesta
Olověná vesta | Warner Bros.

Smrtonosná zbraň 2 (1989)

Smrtonosná zbraň 2
Smrtonosná zbraň 2
83%
„Je to pravda, dívá se,“ potvrdila Marge Simpsonová před Melem Gibsonem Homerovo vyjádření, že po zhlédnutí Smrtonosné zbraně 2 si raději vždy kontroluje, zda pod záchodem není bomba. Situace z epizody Cáklý Max jedna, kdy do Springfieldu zamíří propagovat svůj nový film sám Mel Gibson, svědčí o kulturním významu neblahého incidentu Rogera Murtaugha (Danny Glover) z druhé části oblíbené akční tetralogie.
Detektivové Murtaugh a Riggs (Gibson) jsou na stopě diplomatickému padouchovi a stávají se nepohodlnými. Když Riggs navštíví svého kolegu i přítele doma, zastihne jej v choulostivé situaci – nesmí se totiž zvednout ze záchodu, jinak aktivuje nastrčenou nálož. Scéna je díky chemii mezi protagonisty a komediálnímu načasování především zábavná a vše skončí včasným skokem do vany, ale obezřetnost Homera Simpsona je možná na místě.
Smrtonosná zbraň 2
Smrtonosná zbraň 2 | Warner Bros.

Arachnofobie (1990)

Arachnofobie
Arachnofobie
65%
Zřejmě nejlepší pavoučí horor kinematografie si pomáhá i příjemným humorem, který nejvíc obstarává vedlejší postava deratizátora McClintocka v podání Johna Goodmana. Ten má v poklidném městečku Canaima náhle plné ruce práce po přistěhování doktora Jenningse (Jeff Daniels), jehož ztrouchnivělý sklep a stodola se promění v útočiště agresivního a smrtelně jedovatého druhu pavouka přivlečeného z Venezuely.
Pavoučci se bez povšimnutí rozlézají po celém městě a jeden vyděsí k smrti místní teenagerku, již překvapí při sprchování. Do domu je povolaný McClintock, který při rozhovoru s dívčiným otcem šmátrá pod toaletou jen kousek od místa, kde se nachází nebezpečný tvor. Obě scény v koupelně jsou noční můrou pro arachnofobiky a minimálně Homer Simpson má rázem další důvod kontrolovat před dosednutím záchod.
Arachnofobie
Arachnofobie | Buena Vista Pictures

Jurský park (1993)

Jurský park
Jurský park
87%
Ač to není pravidlem, nejzbabělejší postavy bývají v hororových filmech první na porážku. Rozhodně to platí v případě Jurského parku a bezpochyby hororové sekvence, v níž se obávaný tyranosaurus prodere nefunkční elektrickou ohradou přímo mezi dva nepojízdné vozy s lidskými hrdiny. Právník Gennaro (Martin Ferrero) se dvakrát nerozmýšlí, dva dětské spolujezdce ponechá jejich osudům a upaluje se schovat do záchodové budky.
Jurský park
Jurský park | Universal Pictures
Tam by byl možná v bezpečí, jenže po zásahu Granta (Sam Neill) a Malcolma (Jeff Goldblum) se akce přenese až ke zbabělcovu útočišti. T-Rex chatrný přístřešek zničí a zůstane před ním pouze Gennaro na osudovém trůnu, který v jeho nešťastné situaci snad ani nemohl zůstat nepoužitý.

Blbý a blbější (1994)

Blbý a blbější
Blbý a blbější
73%
Bez fekálnější toaletní vsuvky by to asi nešlo. Scén, v nichž postava dává přehnaný průchod žaludečním problémům, jsme v komediích dostali mraky. Jedním z pionýrů je bezesporu úlevné, nechutné a vzhledem ke kontextu scény a herectví Jeffa Danielse i celkem zábavné vylučovací rodeo v bláznivé komedii Blbý a blbější. Vtipnost scény, kterou údajně adoroval i Clint Eastwood, spočívá jednak v přepálenosti, jednak i ve snadné identifikaci s hrdinou, jenž na toaletu doběhl za pět minut dvanáct. Třešničkou na dortu je pointa, která činí nešťastníkův zážitek obzvlášť nepříjemným.
Blbý a blbější
Blbý a blbější | New Line Cinema

Pulp Fiction (1994)

Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
89%
Skoro všichni si bereme na toaletu mobil, dřív to byly pro změnu časopisy. Někdy je však lepší mít u sebe zbraň. Vincent Vega (John Travolta) na příkaz mafiánského šéfa Marselluse Wallace (Ving Rhames) hlídá byt boxera Butche (Bruce Willis), jenž se s Marsellusem domluvil na zfixlování vlastního zápasu a následně s ním vytřel podlahu. Kdyby se Butch objevil, Vincent ho má oddělat. Jenže když Butch dorazí, na kuchyňské lince leží zbraň a ze záchodu vyleze Vincent, jenž si pro odskočení s magazínem vybral tu nejhorší možnou chvilku.
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Pulp Fiction: Historky z podsvětí | Miramax Films
Pointa scény vynikne díky tomu, že v dané kapitole je publikum přimknuté na Butchovu perspektivu. Ještě větší smysl dává po vztáhnutí se na další události filmu, v němž Quentin Tarantino rád aplikuje rektální humor a narážky. Vincentovo posezení na toaletě s časopisem se variuje v závěrečné scéně, kdy mu načasování naopak přálo. Důležitým motivem je vyprávění o vzácných hodinkách schovávaných za války v konečníku, přičemž Marsellus se stane obětí znásilnění. V těchto divokých historkách jde rovněž o to být ve správný čas na správném místě.

Pravdivé lži (1994)

Pravdivé lži
Pravdivé lži
79%
Ve špatný čas na špatném místě se ocitl postarší muž, jenž v kabince na veřejných toaletách nevěřícně přihlíží potyčce a následně i přestřelce agenta Harryho Taskera (Arnold Schwarzenegger) s dvojicí teroristů. Nejvtipnější snímek Jamese Camerona je plný zábavné akce a souboj mezi záchody, který těží maximum z takto omezeného prostoru, patří k vůbec nejpamátnějším scénám Pravdivých lží. Nadhled udržuje právě zaskočený přísedící, před nímž se odehraje násilná destrukce. Tasker se mu v závěru omluví a odběhne pronásledovat zbývajícího soka. Podobně intenzivní a místy vtipný záchodový konflikt nabídl rovněž šestý díl Mission: Impossible.
Pravdivé lži
Pravdivé lži | 20th Century Fox

Trainspotting (1996)

Trainspotting
Trainspotting
84%
Režisér Danny Boyle rád připodobňuje zoufalé postavení svých hrdinů ke koupání ve výkalech. Dočkal se ho dětský protagonista Milionáře z chatrče, jenž zahučel přímo do septiku uprostřed indických slumů. Pověstnější je však záchodová odysea Rentona (Ewan McGregor) v prvním Trainspottingu, kdy si po zácpě způsobené heroinem aplikoval čípky a navštívil tu „nejhorší toaletu ve Skotsku“.
Trainspotting
Trainspotting | 1996 Miramax
Jde o nejznámější scénu filmu, který drogovou závislost vykresluje znepokojivě a nechutně, ale současně vtipně a barvitě. Záchod v zaplivaném lokálu je úděsný a poté, co v něm Renton ztratí čípky, se do nesplachovací mísy kompletně ponoří. Jedná se o metaforu doprovázenou klasickou hudbou a plaváním v průzračně čisté vodě, ale hrůzu závislosti vystihuje dokonale.

Big Lebowski (1998)

Big Lebowski
Big Lebowski
81%
Parodie na filmy noir v režii bratří Coenových představila jednoho z nejpopulárnějších a rozhodně nejpohodovějších protagonistů kinematografie. Lebowski (Jeff Bridges) tráví čas nejraději hraním bowlingu a nijak závratně jej nerozhází ani to, když si ho kvůli záměně příjmení spletou s vydíraným boháčem. V bytě se mu zničehonic objeví dva vyděrači a s pokřikováním: „Kde jsou ty prachy, Lebowski?“ mu strkají hlavu do záchodu. Nic netušící muž je odbyde, že se po nich v míse nestihl pořádně rozhlédnout, a ve finále jej nejvíc mrzí zašpiněný tepich. Scéna rychle zikoničtěla a okrajově ji citoval třeba Atlas mraků, v němž tři výtržníci vyžadovali peníze po nakladateli Cavendishovi (Jim Broadbent) přímo na záchodě a s gumovým zvonem.
Big Lebowski
Big Lebowski | Gramercy Pictures

Příšerky s.r.o. (2001)

Příšerky s.r.o.
Příšerky s.r.o.
83%
Kabinky na veřejných WC ve filmech nezřídka slouží jako úkryt před dotěrnými spolužáky, policií nebo děsivými pronásledovateli. Pixarovský animák o světě veskrze hodných příšer, které získávají energii ze strašení a křiku lidských dětí, našel zápornou postavu v soutěživém a lstivém Randallovi (Steve Buscemi). Když hlavní hrdinové Sully a Wazowski (John Goodman a Billy Crystal) řeší patálii s infiltrovaným dítětem, před Randallem se v jednu chvíli schovávají právě na veřejných toaletách. Dítě naruší ticho a Randall sebejistě otevírá jednu kabinku za druhou, až dojde k té, v níž se trojice postav musí skrývat. Vše dobře dopadne, ale jde o nejnapínavější moment snímku a o příklad, jak s podobnou sekvencí kreativně zacházet.
Příšerky s.r.o.
Příšerky s.r.o. | Pixar Animation Studios

Spláchnutej (2006)

Spláchnutej
Spláchnutej
73%
Název zábavného animáku z roku 2006 nijak nemystifikuje. Hlavní hrdina, lidmi opečovávaný krysák Roddy, se dostane do podzemního krysího města jednoduše tím, že jej samolibý hlodavec Sid spláchne do záchodu. Jedná se o dynamickou akční scénu, která rozhodně nevyvolává znechucení. Roddy si pouze vyzkouší dost nebezpečný tobogán a za znění melodie od Iggyho Popa, která evidentně odkazuje k výše zmíněnému Trainspottingu, přistane v temném kanálu. Tvůrci si však neodpustí dospělejší vtípek a Roddy v jednu chvíli zhnuseně odstrčí plovoucí čokoládovou tyčinku, která na první pohled připomněla exkrement.
Spláchnutej
Spláchnutej | Paramount Pictures

Správní chlapi (2016)

Správní chlapi
Správní chlapi
77%
Buddy komedie od scenáristy Posledního skauta Shanea Blacka svedla Russella Crowea a Ryana Goslinga dohromady v případu plném nečekaných zvratů a vtipných replik. Hrdinové se přitom zpočátku vůbec nemusí a fyzicky se zastrašují, což nejvtipněji reflektuje scéna z veřejných toalet. Jackson Healy (Crowe) slídí kolem kabinky, kde Holland March (Gosling) vykonává potřebu, zatímco kouří a čte magazín. I když s ním Healy chce v klidu hovořit, March rozrazí dveře se zbraní v ruce. Kontrolu nad situací mu však narušují zavírající se dvířka, spadlá cigareta a také snaha zakrýt si intimní partie časopisem, což mu dost znesnadňuje sebrat žváro, mířit zbraní, udržet otevřené dveře a natáhnout si kalhoty.
Správní chlapi
Správní chlapi | Warner Bros.